Primăriile a șapte localități din Republica Moldova au implementat inițiative locale care abordează nevoile comunităților gazdă și ale persoanelor refugiate, pentru a ajuta la incluziunea socială a acestora.

La Cricova a fost amenajat terenul Școlii de Arte. A fost construită o scenă, două foișoare și au fost instalate bănci.

La Comrat este amenajat terenul de sport al Liceului „Dumitru Caracioban” și a fost procurat echipament sportiv. Cei peste 700 de elevi și eleve ale liceului vor putea face aici orele de sport și organiza competiții sportive.

Elevii și elevele din liceul „Alexandr Pușkin” din Anenii Noi beneficiază de condiții mai bune, după ce au fost renovate grupurile sanitare. Totodată, cei peste 600 de copii se vor putea bucura de echipament sonor nou, cu care au fost dotate cercul dramatic și studioul muzical din cadrul liceului.

Centrul Comunitar Multifuncțional din Briceni, unde au fost cazate persoane refugiate, a fost dotat cu aparate de uz casnic, a fost renovată fațada Centrului și a fost schimbată teracota. De îmbunătățirea serviciilor Centrului Comunitar vor beneficia și vârstnicii și vârstnicele care frecventează Centrul de zi. În curte au fost instalate un foișor și un teren de joacă, dar și echipamente de fitness.

În comuna Ștefănești din raionul Florești a fost reparat și dotat un cabinet pentru consiliere psihologică, de care beneficiază persoanele în dificultate din comunitate, iar 30 de copii din satul Prodăneștii Vechi își vor putea petrece timpul liber la un teren de joacă proaspăt amenajat.

La Ștefan Vodă, unde locuiesc în prezent peste 200 de persoane refugiate din Ucraina, a fost renovat tavanul Casei de Cultură. Aici au loc activități pentru localnici de toate vârstele, dar și pentru persoanele refugiate. Tot la Ștefan Vodă a fost amenajat un ansamblu de scrâncioburi în parcul din localitate, unde se pot odihni persoanele din localitate, dar și cele refugiate.

La Selemet, raionul Cimișlia, a fost renovat Centrul Social Comunitar. Au fost reparate trei spații care pot servi drept cazare temporară pentru refugiați și refugiate sau pentru persoanele în dificultate din localitate. Totodată, a fost pavat Scuarul Generațiilor din ograda Casei de Cultură Selemet și a fost instalat iluminat stradal
arhitectural.

Toate aceste inițiative locale sunt parte a proiectului „Sporirea rezistenței comunităților locale afectate de criză – membre ale Congresului Autorităților Locale din Moldova și populația refugiată, în special femei, prin inițiative comunitare, coeziune socială, dezvoltare a capacităților și dialog” în perioada februarie – noiembrie 2023, implementat de CALM în cadrul Acordului de Parteneriat cu UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Imprimare