Comisia Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au anunțat astăzi selectarea a 18 localități din Ucraina și Republica Moldova în cadrul apelului pentru inițiative demonstrative locale, ca parte a susținerii pentru răspunsul la criză și recuperare, care vizează revitalizarea și sprijinirea redresării economiilor și comunităților locale afectate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Gérald Audaz, liderul echipei pentru dezvoltare economică, conectivitate și tranziție ecologică în țările din Parteneriatul estic din cadrul DG NEAR, Comisia Europeană, a declarat: „Sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina și Republica Moldova este de neclintit. În ambele țări, autoritățile publice locale au depus eforturi neobosite pentru a răspunde situațiilor de urgență, pentru a proteja cetățenii, dar și pentru a pune bazele reconstrucției unei economii dinamice. Prin componenta de granturi pentru răspuns și recuperare din cadrul inițiativei ‘Primarii pentru Creștere Economică’, ne propunem să sprijinim autoritățile publice locale în eforturile lor de a pune bazele trainice și durabile pentru recuperarea economică.”
Lejla Sadiku, lidera echipei pentru cunoaștere și inovare din cadrul Centrului regional din Istanbul al PNUD, a declarat: „Apelul pentru inițiative demonstrative locale a arătat că un număr semnificativ de autorități publice locale dau dovadă de pregătire de a deschide calea către un viitor rezilient, prin utilizarea noilor oportunități și abordări.”
La categoria de granturi Răspuns și redresare imediată au fost selectate șapte orașe: Chortkiv (regiunea Ternopil), Chortkiv (regiunea Sumy), Kamianets-Podilskyi (regiunea Khmelnytskyi), Slavuta (regiunea Khmelnytskyi), Velyka Oleksandrivka (regiunea Herson) din Ucraina, precum și Cărpineni și Volintiri din Moldova.
La categoria Recuperare și anticipare au fost selectate următoarele 11 orașe: Bucha (regiunea Kiev), Cernăuți, Harkiv, Nizhyn (regiunea Cernăuți), Nova Kakhovka (regiunea Herson), Slavutych (regiunea Kiev), Velyki Luchky (regiunea Zakarpattia), Voznesensk (regiunea Mykolaiv) din Ucraina și Copceac, Cimișlia și Drochia din Republica Moldova.
Bugetul suplimentar de 1,8 milioane de euro, acordat în cadrul inițiativei M4EG, oferă sprijin direct localităților selectate din Ucraina și Moldova. 70% din componenta de grant va fi disponibilă pentru autoritățile publice locale din Ucraina și 30% pentru autoritățile publice locale din Moldova. Finanțarea este acordată pe două categorii: 1) Răspuns și redresare imediată, care vizează sprijinirea necesităților imediate ale persoanelor afectate de război, și 2) Recuperare și anticipare, care vizează sprijinirea autorităților publice locale în calea dezvoltării durabile. Granturile acordate la prima categorie sunt de 30.000-50.000 de euro (nu este necesară nicio cofinanțare), iar la a doua – de 70.000-100.000 de euro (este necesară o cofinanțare de cel puțin 20%).
Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG) a fost lansată de Uniunea Europeană în 2017. Din 2021, inițiativa finanțată de UE este implementată de PNUD, în strânsă cooperare cu UE, autoritățile publice locale și alți parteneri.