CALM a participat la o nouă ședință a Consiliului Proiectului înregistrare și evaluare funciară
La 20 noiembrie a avut loc ședința consiliului proiectului de înregistrare și evaluare funciară. Proiectul este implementat de Guvernul R. Moldova în scopul de a asigura identificarea tuturor bunurilor imobile, înregistrarea și evaluarea acestora în scopul impozitării.
La ședința consiliului proiectului de înregistrare și evaluare funciară au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, principala misiune fiind de a monitoriza în ce măsură sunt implementate prevederile stabilite de Guvernul R. Moldova și finanțatorul principal al proiectului – Banca Mondială.
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a explicat că de mai bine de 30 de ani așa și nu se cunoaște care este patrimoniul R. Moldova atât la nivel local, cât și central. „Este nevoie de a stabili toate bunurile de pe teritoriul R. Moldova, care sunt terenuri proprietate privată și care sunt terenuri proprietate publică, dar și care sunt terenurile unităților administrativ-teritoriale. Proiectul va ajuta Guvernul să facă ordine în domeniul dat, dar și să suplinească bugetele locale prin gestionarea acestor bunuri. Deoarece o astfel de evaluare nu a fost făcută de mulți ani, bugetele locale pierd foarte multe resurse pe care ar putea să le utilizeze pentru a dezvolta localitățile.”
Amintim că din cauza tergiversării implementării lucrărilor de înregistrare și evaluare a bunurilor, proiectul risca să fie stopat (perioada inițială de finalizare fiind anul 2024). „Conducerea Guvernului a început să pună mai multă presiune pe responsabilii de implementarea acestui proiect, a fost schimbat managementul, a fost extins termenul de implementare până în anul 2026 și deja se observă o anumită impulsionare a procesului de implementare”, a declarat directorul executiv al CALM.
La momentul actual, 38% din proprietățile private au fost înregistrate, 12% din proprietatea statului au fost delimitate de cele ale unităților administrativ-teritoriale și în proporție de 60% au fost corectate erorile comise până la derularea acestui proiect.
„Este un procent încă destul de mic de delimitare a proprietății publice, ceea ce adesea generează diverse probleme în relația dintre APL și APC. În afară de aceasta, sunt foarte multe bunuri proprietate publică care ar putea aduce venituri bugetelor locale sau bugetului de stat, dar pentru că au un statut incert sunt folosite adesea de anumite persoane fizice sau juridice și astfel de aceste bunuri beneficiază puține persoane, nu toată populația”, a menționat Viorel Furdui.
Potrivit reprezentanților Guvernului, o impulsionare a delimitării proprietății publice va avea loc anume după finalizarea procesului de înregistrare a proprietății private.
În cadrul evenimentului, CALM a abordat mai multe probleme ce vizează caracterul practic al rezultatelor. De exemplu, APL din cele 125 de localități, unde deja a fost realizată înregistrarea proprietății private, nu vor putea utiliza rezultatele evaluării pentru anul bugetar 2025, explicația fiind că în acest caz este vizată o altă componentă a proiectului și anume evaluarea bunurilor după înregistrare. În acest sens, CALM a fost informat despre elaborarea unor modele sau metodologii de evaluare care încă sunt la etapa de testare și care vor putea fi puse în aplicare din anul 2025. „Sperăm că măcar din anul bugetar 2026 APL vor primi acest instrument și îl vor putea utiliza, ceea ce va genera o creștere a veniturilor bugetelor locale, dar și posibilitatea APL de a finanța diverse proiecte și a soluționa mai multe probleme ale cetățenilor”, a conchis Viorel Furdui.
Proiectul înregistrare şi evaluare funciară (PIEF) are ca scop asigurarea calităţii şi transparenţei administrării funciare în Republica Moldova, prin înregistrarea bunurilor imobile în proprietate publică şi a celor în proprietate privată, și asigurarea metodologiilor pentru evaluarea bunurilor imobile. Proiectul este implementat la nivel național în baza Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, semnat la 17 septembrie 2018 şi ratificat de Parlamentului Republicii Moldova la 8 noiembrie 2018 (Legea nr. 240 din 08.11.2018) și urmează a fi încheiat în aprilie 2026.