20 de producători de cartof din raionul Briceni și reprezentanți ai autorităților locale s-au întrunit miercuri, 24 februarie, în cadrul unei ședințe în satul Corjeuți pentru a analiza posibilitatea fondării unei asociații a producătorilor de cartof în Regiunea de Dezvoltare Nord. Întâlnirea cu producătorii de cartof a avut loc la ințiativa Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), cu sprijinul Asociației obștești „Pro Cooperare Regională”.

În debutul ședinței de lucru cu antreprenorii, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, le-a amintit participanților la eveniment despre discuțiile din cadrul unor ședințe similare, organizate la sfârșitul anului trecut, referindu-se în mod special la intenția și suportul partenerilor din Letonia în atragerea investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord, precum și la necesitatea facilitării și menținerii dialogului dintre producătorii de cartof din raionul Briceni și partenerii lor din Letonia. Directorul ADR Nord a subliniat faptul că interesul investitorului din Letonia față de deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofului la Corjeuți este o oportunitate care trebuie valorificată, acest lucru fiind posibil doar dacă agricultorii locali vor reuși să se unească în cadrul unei asociații care să le reprezinte interesele.

„Este necesar să identificăm o soluție optimă pentru crearea unei asociații în care să se regăsească în special producătorii de cartof din raionul Briceni. Acesta este primul pas către următorul obiectiv – deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofilor, care le va oferi agricultorilor locali noi oportunități de dezvoltare a afacerilor”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

În cadrul întrunirii, a fost examinată baza legislativă privind crearea unei asociaţii a producătorilor de cartof în Regiunea de Dezvoltare Nord. În acest sens, dr. Iurie Hurmuzachi, directorul adjunct al Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova – AGROinform, a prezentat informații detaliate despre modalitățile de asociere a fermierilor și exemple de dezvoltare rurală în mai multe state europene, menționânt totodată avantajele și beneficiile cooperării dintre agricultori.

În cadrul ședinței de la Corjeuți a fost ales un grup de inițiativă al cărui obiectiv, în următoarele 10 zile, este să pregătească crearea unei asociații regionale a producătorilor de cartof. După eventuala înregistrare a asociației, membrii acesteia urmează să efectueze o vizită de studiu în Letonia.

Menționăm că Primăria satului Corjeuți colaborează cu Primăria regiunii letone Aloja în baza unui acord de colaborare încheiat în octombrie 2013, la Corjeuți, în contextul primei ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Totodată, în baza unor acorduri semnate în 2015, colaborează, de asemenea,orașul Briceni cu regiunea Brocēni și raionul Briceni cu regiunea Madona. Încheierea acordurilor de colaborare menționate a fost facilitată de ADR Nord șiMinisterul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM).

Amintim că ideea deschiderii unei frabrici de prelucrare a cartofului la Corjeuți a fost tema unei mese rotunde organizată în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a III-a, eveniment la care au participat agricultori din Corjeuți și partenerii lor din regiunea Aloja, Letonia. Atunci, reprezentanții întreprinderii letone de prelucrare a cartofului Aloja Starkelsen vorbeau despre necesitatea creării unei asociații unde să se regăsească producătorii de cartof care vor să coopereze în cadrul proiectului moldo-leton de creare și funcționare a unei fabrici. Fondarea unei asociații a producătorilor de cartof, precum și semănarea experimentală a unor soiuri de cartof pentru producerea amidonului sunt, potrivit specialiștilor letoni, primii pași către realizarea celui mai important obiectiv – construcția și funcționarea fabricii propriu-zise.

Anterior, pentru a-i sprijini pe producătorii de cartof din raionul Briceni, ADR Nord în parteneriat cu autoritățile locale din raionul Briceni au organizat două ediții ale Festivalului Cartofului: în 2012 la Corjeuți, și în 2013 în orașul Briceni.

Imprimare