Proiectul Energie şi Biomasă II a fost lansat la data de 11 februarie  2015 în raionul Taraclia. În cadrul acestuia vor fi derulate noi programe de finanţare pentru utilizarea tehnologiilor de bioenergie şi energie solară, comunică MOLDPRES.

Potrivit prevederilor proiectului, autorităţile locale, manageri ai  instituţiilor publice, antreprenori şi producători de biocombustibil vor trebui să respecte anumite condiţii pentru racordarea  la sisteme termice pe bază de biomasă şi energie solară din fondurile europene ale proiectului.

Înscrierea în concursul  pentru branşarea instituţiilor publice la centrale  termice pe biomasă se va face pe etape. Eventualii beneficiari trebuie să corespundă mai multor criterii, printre care posibilitatea de a cofinanţa  costul proiectului în proporţie de 15-20%.

În total în cadrul proiectului respectiv în R. Moldova urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie, iar în 21 de instituţii publice vor fi montate şi colectoare solare de producere a apei calde. Tehnologiile pe bază de energie solară vor fi aplicate prioritar în grădiniţe şi centre medicale.

Proiectul Energie şi Biomasă în R. Moldova  care este la a doua fază de realizare are un buget  de circa 9,5 milioane de euro, acordaţi de Uniunea Europeană, şi va fi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare  în perioada 2015-2017. Prima fază a proiectului s-a desfăşurat între 2011-2014, cu un buget de 14,5 mln de euro.

Imprimare