La 2 octombrie 2019, la Istanbul, Turcia a avut loc ședința reprezentanților asociațiilor autorităților locale din Sud-Estul Europei, membre ale NALAS. CALM-ul a fost reprezentat de directorul executiv Viorel Furdui.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rapoartele de activitate ale NALAS, au fost puse în discuție proiectele care se implementează, dar și planul de acțiuni pentru perioada următoare.

Un subiect important a vizat organizarea următoarei Adunări Generale a membrilor NALAS. S-a decis ca evenimentul să aibă loc în Republica Moldova, în luna aprilie a anului 2020. Astfel, în cadrul Adunării Generale, statul nostru va prelua președinția NALAS, iar un reprezentant al CALM va deține funcția de președinte al NALAS pe parcursul unui an. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a explicat că această funcție revine prin rotație tuturor asociațiilor cu drepturi depline ale NALAS. „Este o responsabilitate mare deoarece organizația NALAS este foarte activă, cunoscută atât în regiune, cât și la nivel european, având mai multe grupuri de lucru cu activități în domeniul APL, serviciilor publice, finanțelor publice locale, turism, dezvoltare economică și instituțională, etc.”

Directorul executiv al CALM a amintit că NALAS oferă mai multe servicii utile pentru APL, printre acestea fiind cursuri de instruire online, la care au acces autoritățile locale, anumite modele electronice de finanțare a serviciilor de colectare a deșeurilor, etc. „Deținerea, în premieră, a președinției NALAS este un eveniment foarte important pentru statul nostru deoarece, în primul rând, vom fi mai vizibili atât pe plan regional, cât și pe plan european. Sperăm foarte mult că acest eveniment va impulsiona autoritățile pentru a întreprinde mai multe acțiuni în direcția consolidării autonomiei locale, descentralizării, îmbunătățirii serviciilor publice pentru cetățeni.”

Viorel Furdui a opinat că Adunarea Generală a NALAS va avea loc în contextul noului mandat al aleșilor locali din RM. „Mai mulți primari vor participa la acest eveniment și vor cunoaște din experiența descentralizării, autonomiei locale, serviciilor publice a țărilor din regiune, care sunt comparabile cu RM după nivelul de dezvoltare economică și socială, mai ales că majoritate a acestora vin dintr-un sistem destul de centralizat și unde încă mai există unele asemenea tendințe. Va fi o bună oportunitate de a prezenta și experiența noastră, ca stat, atât cea pozitivă, cât și cea negativă.”

Directorul executiv al CALM a fost de părere că pentru autoritățile centrale va fi un bun prilej de a prezenta viziunea lor asupra procesului de descentralizare, de consolidare a autonomiei locale, dar și măsurile care urmează să le implementeze. „Evenimentul va avea loc și în contextul în care în APL există o anumită doză de optimism, astfel Adunarea Generală a NALAS la Chișinău ar putea aduce un progres pe această dimensiune, destul de problematică până în prezent, cu mai multe realizări doar la nivel de declarații și strategii care nu au fost implementate”.

Serviciul de Comunicare al CALM






Imprimare