În contextul începerii campaniei electorale a alegerilor locale generale ce vor avea loc la 20 octombrie curent, reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) au efectuat o vizită în Republica Moldova cu scopul de a monitoriza cum decurge procesul electoral, modul în care se desfășoară campania electorală, care sunt problemele cu care se confruntă participanții în acest proces. Astfel, la 3 octombrie, delegația de la Strasbourg  a avut o întrevedere cu președintele CALM Tatiana Badan, primar de Selemet, Cimișlia, președintele delegației RM la CALRCE, Violeta Crudu, primar de Cruzești, municipiul Chișinău, membru al delegației RM la CALRCE  și Viorel Furdui, director executiv al CALM, secretar al delegației RM la CALRCE.

Președintele CALM Tatiana Badan a vorbit despre problemele cu care se confruntă candidații independenți în procesul de înregistrare în cursa electorală, discriminarea acestora în raport cu cei înscriși pe listele de partid. „Mai multe proceduri birocratice le creează mai multe dificultăți candidaților independenți. Din cauza că procedura de înregistrare în cursa electorală este foarte anevoioasă pentru independenți, unii chiar sunt determinați să candideze pe listele partidelor politice.

În același timp, s-a vorbit despre faptul că totuși presiunile asupra APL din RM s-au diminuat considerabil, comparativ cu perioada anterioară. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a afirmat că atmosfera din APL s-a schimbat și dacă acum câteva luni mulți actuali aleși locali spuneau că nu candidează pentru un nou mandat, acum majoritatea lor s-au înscris într-o nouă competiție electorală.

„Sigur că situația nu este ideală, mai există unele tentații din partea unor reprezentanți în teritoriu care încă mai consideră că dacă s-a schimbat puterea deja e rândul lor să aplice metodele de presiune care au existat, dar acestea sunt, totuși,  cazuri singulare.

Directorul executiv al CALM a confirmat că se atestă un număr mult mai mare de candidați care s-au înscris în cursa electorală, astfel cetățenii vor avea mai multe opțiuni pentru alegere. „Se observă o anumită schimbare a culorii politice  a unor candidați din aceste alegeri, ne așteptăm la o mai mare diversitate a partidelor care vor avea primari și consilieri, ceea ce este un element pozitiv pentru viitorul democrației din RM, a declarat Viorel Furdui.

Violeta Crudu a atras atenția asupra faptului că există o legătura strânsă între procesul de descentralizare financiară și dependența primarilor de puterea centrală la capitolul investițiilor, a fondurilor de repartizare a acestora.

Reprezentanții CALM-ului au solicitat ca în viitorul Raport al CALRCE să fie prezentată această legătură și să se solicite guvernanților de la Chișinău să atragă o atenție mai sporită procesului de implementare a politicilor de descentralizare, a tuturor recomandărilor CALRCE, în special a celor ce vizează descentralizarea financiară, acordarea mai multor resurse APL, depolitizarea fondurilor care există la nivel central, reducerea controlului administrativ, juridic și politic asupra APL, oferirea unei autonomii mai largi pentru ca APL să dețină mai multe instrumente și resurse în soluționarea problemelor cetățenilor și dezvoltării comunităților.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare