În perioada 21-22 mai 2014, la Chișinău, oficiali din 20 de țări responsabili de domeniul dezvoltării regionale inclusiv conducerea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) sau întrunit în cadrul celei de-a 4-a ediții a Conferinței de cooperare internațională Depășirea disparităților regionale. Tematica ediției din acest an fiind Implementarea Politicilor de Dezvoltare Regională: Care sunt factorii cheie pentru succes?.
Cei 200 de participanți au discutat despre ce reprezintă dezvoltarea regională, perspectivele naționale, finanțarea eficientă a proiectelor de dezvoltare regională, precum și despre dezvoltarea regională ca factor de creare a locurilor de muncă.
În discursul său la inaugurarea conferinţei, Prim-ministrul Iurie Leancă a vorbit despre priorităţile de dezvoltare a Republicii Moldova, menţionând că ţara noastră s-a angajat ferm pe calea integrării europene.„Politica de dezvoltare regională este o componentă importantă a agendei de dezvoltare națională, dar și un pilon solid pe care se sprijină demersul nostru european. Or, tocmai regiunile constituie baza Europei moderne, iar dezvoltarea regională este una dintre prioritățile definitorii ale Uniunii Europene. Şi noi, în Republica Moldova, suntem convinși de faptul că orice politică economică sau socială promovată de stat trebuie să aibă o reflecție regională. Pentru noi politica regională este un instrument de solidaritate financiară, o forţă motrice a coeziunii şi a integrării economice, care să aducă beneficii concrete cetăţenilor defavorizaţi şi regiunilor mai puţin dezvoltate. Tocmai de aceea, reducerea disparităților și decalajelor între regiuni – în special, în ceea ce priveşte venitul şi gradul lor de dezvoltare – reprezintă principiul de bază al politicii de coeziune pe care o urmează Guvernul, iar cooperarea internațională în acest sens este definitorie, a declarat Prim-ministrul.
Reuniunea și discuțiile de astăzi și mâine, precum și întâlnirile bilaterale și vizitele pregătite pentru oaspeți, vor fi fructuoase și vor pune bazele dezvoltării unor parteneriate și proiecte concrete. Avem onoarea să-i avem în calitate de oaspeți pe miniștrii responsabili de dezvoltarea regională din Letonia și Republica Macedonia, precum și colegi din Cehia, Georgia, Polonia, Estonia, România. Discutăm despre politica de dezvoltare regională din aceste țări, vom observa experiența lor în dezvoltarea regiunilor și reducerea disparităţilor la nivel regional, precum și vom realiza un schimb de experiență în dezvoltarea urbană versus dezvoltarea regională a menționat Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
Totodată, ministrul Marcel Răducan a subliniat că în cadrul grupurilor de lucru reprezentanții administrației publice locale vor realiza un schimb de bune practici cu omologi din alte țări referitor la identificarea și elaborarea proiectelor în domeniul dezvoltării regionale, precum și vor cunoaște modele de implementare a politicilor, proiectelor și programelor în acest sens.
Thomas Weithoner, șef adjunct al misiunii al Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, și-a exprimat convingerea că evenimentul va contribui cu soluții pentru creșterea economică a RM și reducerea excluziunii sociale. De asemenea, oficialul a subliniat disponibilitatea Guvernului Germaniei de a sprijini elaborarea unui portofoliu de proiecte, pentru a crește investițiile în Republica Moldova. În perioada 2010-2015, Germania a oferit RM cca 17 milioane euro pentru dezvoltarea regională.
Președintele CALM, Dna Tatiana Badan în cadrul prezentării lecțiilor învățate privitor la dezvoltarea regională în viziunea APL-lor din Republica Moldova a menționat: “Legătura între dezvoltarea regională și descentralizare este una strânsă, extrem de importantă și strategică. Descentralizarea fiind unul din elementele fundamentale și primordiale pentru un proces de dezvoltare locală și regională. Lucru care încă nu este pe deplin realizat în Republica Moldova. Dezvoltarea locală, regională și națională presupune existența la nivel local a unor actori (autorități publice locale) înzestrați cu suficientă putere decizională, capacități administrative și resurse financiare. Aceasta poate fi atins doar printr-un proces efectiv de descentralizare administrativă (decizională), patrimonială și financiară.”
Conferința internațională privind depășirea disparităților regionale „Implementarea politicilor de dezvoltare regională: care sunt factorii-cheie pentru succes? a fost organizată în premieră la Chişinău. Primele trei ediții ale conferinței au avut loc în Macedonia, Serbia și Muntenegru. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) cu suportul, inclusiv financiar, al UE, Guvernului Germaniei, Suediei oferit prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Serviciul comunicare si relaţii cu publicul al CALM: tel. 0(22) 22-35-09, tel/fax. 0(22) 22-35-29, 0(22) 21-32-35, e-mail: info@calm.md