Pe data de 21 iulie curent, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a convocat primăriţele din Republica Moldova, în cadrul Conferinţei: „Egalitatea de gen în guvernarea locală: situația actuală și direcțiile de dezvoltare. Conferința a avut drept ax director consolidarea potenţialului femeilor din administrația publică locală.
Tatiana BADAN, preşedinte CALM, primar de Selemet, r. Cimişlia, în mesajul său de salut, a specificat că schimbul de experienţă, transferul de cunoştinţe din partea primăriţelor care au fost alese repetat sau chiar de mai multe ori în această funcţie sunt foarte valoroase.

Tatiana Badan – Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, primar de Selemet

„Această conferință are un rol deosebit în promovarea obiectivelor privind egalitatea de gen în Republica Moldova, deoarece are ca scop sporirea participării și reprezentării femeilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local. Suntem foarte bucuroși să vedem cum CALM și Rețeaua Femeilor primari, treptat, devin organizații tot mai puternice, iar Moldova are acum mai multe femei în cadrul Primăriilor și în Consiliile Locale. Sunteți toți agenții importanți ai schimbării și dezvoltării comunităților locale.”, a declarat dna ambasadoarea a Suediei în Republica Moldova, E.S. Signe BURGSTALLER în discursul său.

E.S. Signe BURGSTALLER – ambasadoarea Suediei în Republica Moldova

Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de țară a UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor), a declarat că „acum cinci ani, Rețeaua Femeilor din cadrul CALM era doar o idee. În acest moment, Rețeaua reunește peste 200 de reprezentante a administrației publice locale din întreaga țară.

Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de țară a UN Women în Moldova

Liliana PALIHOVICI, vicepreşeditele Parlamentului Republicii Moldova, a adus la cunoștință celor prezenți principalele proiecte de legi adoptate de Parlament cu scopul asigurării egalității de gen. “Parlamentul a promovat Legea nr.71, care conține o serie de modificări importante ce se referă la egalitatea de șanse. Cele mai importante prevederi în acest sens țin de adoptarea cotei de reprezentare de 40 % atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De asemenea, urmează a fi completat Codul Muncii cu referire la Concediul paternal, cu o durată de 14 zile calendaristice achitate din bugetul asigurărilor sociale. Un alt proiect important este în așteptarea adoptării de către Parlament. Mă refer la proiectul de lege nr.246 cu privire la instituirea noilor mecanisme de prevenire și combatere a violenței domestice”, a afirmat Liliana Palihovici.

Liliana PALIHOVICI, vicepreşeditele Parlamentului Republicii Moldova

Nina COSTIUC, președinta Rețelei Femeilor din cadrul CALM, primar de Budești, mun.Chișinău, a mulțumit guvernului Suediei, dar și UN Women în Moldova pentru tot sprijinul oferit în consolidarea și dezvoltarea acestei Rețele. „Datorită dvs., reușim să promovăm egalitatea de gen în politică și în procesele de luare a deciziilor, dar și să facem viața mai bună pentru cetățenii noștri”, a spus Costiuc. De asemenea, președinta a îndemnat femeile primare să fie în continuare la fel de puternice pentru a dezvolta comunităților lor.

Nina COSTIUC, președinta Rețelei Femeilor din cadrul CALM, primar de Budești, mun.Chișinău

Nadejda DARIE, secretară coordonatoare a Reţelei Femeilor din cadrul CALM, a menţionat că femeile ocupă un loc din ce în ce mai distinct în localităţile din ţară, un argument în favoarea acestei ideii fiind şi bilanţul alegerilor locale. Astfel, 184 de femei au acces la funcția de primar.

Nadejda DARIE, secretară coordonatoare a Reţelei Femeilor din cadrul CALM
Pe imporanţa promovării egalităţii de gen şi a liderismului în guvernarea locală, implicarea femeilor în managementul comunităţilor, reprezentarea femeilor şi impactul acestora asupra luării deciziilor la nivel local şi-au axat discursurile, Grigore POLICINSCHI, vicepreşedinte CALM, președintele raionului Dubăsari, Elena BODNARENCO, deputat, Parlamentul Republicii Moldova.

Alina RADU, directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”, a vorbit despre modul în care sunt portretizate femeile primare, și nu doar, în presă, și a încurajat participantele să-și facă vocea auzită în mass-media din Moldova

Alina RADU, directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”
În ultima sesiune a evenimentului, a fost prezentat raportul de activitate al Rețelei Femeilor CALM pe perioada de 4 ani, a fost ales un nou consiliu coordonator și au fost alese organele de conducere ale acesteia după cum urmează:
Președinte
  • Larisa VOLOH, primar de Palanca, Ștefan Vodă.
Vicepreședinți
  • Nina CERETEU – primarul orașului Drochia;
  • Silvia ȚURCANU – primar de Chișcăreni, Sîngerei;
  • Elena ROTARU – primar de Clișova, Orhei;
  • Ludmila CEAGLIC – primar de Calfa, Anenii Noi;
  • Rodica CUCEREANU – primar de Crihana Veche, Cahul;
  • Tatiana GORGOS – primar de Sărata Noua, Leova.
În calitate de președinte de onoare a fost aleasă doamna Nina Costiuc – primar de Budești, mun.Chișinău.
Vă mulțumesc pentru votul dvs. de încredere, mă simt onorată. Și sper să fac față tuturor responsabilităților care apar odată cu noua funcție a declarat după anunțarea rezultatelor votului noua președintă a Rețelei Femeilor CALM, Larisa VOLOH.

Președinta nou aleasă a Rețelei Femeilor CALM, Larisa VOLOH

Evenimentul s-a finalizat cu adoptarea Declarației Rețelei Femeilor din cadrul CALM, prin care femeile primare din toată țara își exprimă convingerea că, la nivel local, va fi înțeles că soluționarea problemelor în interesul femeilor înseamnă soluționarea problemelor în interesul societății. Iar pentru aceasta sunt decise să promoveze egalitatea de șanse pentru femei și bărbați în toate domeniile vieții – politic, economic și social.
Acest eveniment a fost organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.
Imprimare