Plafonarea taxelor locale continuă să fie motiv de dispută între guvernare şi autorităţile publice locale. În timp ce edilii cer insistent anularea plafonului, guvernarea spune că este în căutarea unui compromis, care ar oferi posibilitatea agenţilor economici să activeze în condiţii avantajoase, iar autorităţile publice să-şi păstreze autonomia.
Zeci de primari şi-au manifestat nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor de a plafona taxele locale în timpul şedinţei Comisiei parlamentare de profil. Primarii spun că legea a fost votată în condiţii netransparente, este în detrimentul bussiness-ului mic şi mijlociu şi cauzează în bugetele locale prejudicii de milioane.

Reprezentanţii Primăriei Chişinău spun că cel mai mult de pe urma acestei legi are de suferit capitala. Prejudiciul suportat de municipalitate s-ar ridica la 40 milioane de lei.

Conducerea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a adresat o scrisoare oficială conducerii Parlamentului, prin care solicită anularea prevederii din legea politicii bugetar-fiscale ce vizează plafonarea taxelor locale.

Front comun cu primarii au făcut şi comuniştii care acuză guvernarea că ar fi votat legea fără ca documentul să fi fost dezbătut în Parlament. “A fost înregistrată iniţiativa legislativă, elaborată de un grup de deputaţi PCRM, care prevede anularea plafonării taxelor locale şi reintroducerea taxelor locale anulate”, a declarat deputatul comunist Eduard Mușuc.

Guvernarea spune că este în căutarea consensului, astfel încât să nu aibă de suferit nici autorităţile publice locale, dar nici agenţii economici. “Avem exemple concrete unde deciziile consiliilor, care ar trebui să fie imparţiale, au fost luate pe principii politice. Există un grup de lucru care lucrează pentru a găsi o cale de mijloc, nici o plafonare prea rigidă, dar posibil că nici o liberalizare execesivă”, susține Valeriu Streleț, președintele fracțiunii parlamentare a PLDM.

Plafonarea taxelor locale a fost contestată şi la Curtea Constituţională de deputaţii PL, pe motiv că prevederea atentează la autonomia autorităţilor publice locale. Liberalii au solicitat Înaltei Curţi ca prevederea să fie suspendată până la examinarea de fond a cauzei. Acum două zile, reprezentanţii PLDM au creat un grup de lucru care urmează să elaboreze un proiect de modificare a actualei legislaţii.

Imprimare