Grigore Policinschi a fost 16,5 ani președintele raionului Dubăsari. Are experiență și în calitate de primar al satului Doroțcaia.  Din 1995 a câștigat în toate alegerile locale. De 12 ani este membru al delegației RM la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.  Timp de 9 ani a fost membru al Comitetului de monitorizare al acestei structuri reprezentative a autorităților locale din țările-membre ale Consiliului Europei.  Primul dosar penal i-a fost deschis în 2012, atunci când partidul pe care îl reprezenta nu mai era la conducere. Un alt dosar i-a fost deschis în 2017, iar în 2019 a fost reținut pe aeroportul din Chișinău. 

Comentând motivul deschiderii dosarelor penale pe numele său, Grigore Policinschi s-a arătat convins implicarea politicului dar și neînțelegerea cadrului legal ce vizează domeniul APL, competențele APL, autonomia locală, autonomia decizională a APL. „În calitate de președinte de raion, pe parcursul ultimilor 8 ani m-am confruntat personal cu aceste neînțelegeri, presiuni, încercări vădite de a mă impune să accept anumite condiții din partea unor persoane publice de prim rang. Se dorea să accept prietenia unor partide care erau la guvernare, să fiu parte componentă a echipei lor, să îi reprezint în teritoriul raionului Dubăsari.  

Grigore Policinschi este de părere că norocul primarilor din Republica Moldova constă în existența  Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) și al Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale de la Strasbourg. „Chiar și în anul 2012, atunci când pentru prima dată am simțit pe pielea mea ce înseamnă această presiune enormă din partea sistemului administrativ politic central, colegii noștri de la Strasbourg au luat atitudine și au spus un nu ferm tentativelor unor partide politice în încercarea de corupere a reprezentanților autorităților publice locale.

 Fostul președinte de raion consideră că recomandările Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei pentru  statul nostru l-au motivat pe procurorul general Alexandru Stoianoglo să demareze în luna ianuarie verificarea mai multor dosare penale care au fost intentate în anii precedenți. „A trebuit să treacă tocmai 8 ani ca să fie identificat un procuror general care, împreună cu colegii săi din cadrul Procuraturii Generale, să verifice pe ce se bazează învinuirile procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, a altor reprezentanți ai Procuraturii.

Unele decizii ale instanțelor de judecată au distrus nu o singură viață, nu un singur primar sau președinte de raion

Grigore Policinschi amintește că într-o țară care dorește să fie democratică, în cadrul unei familii unite europene, supremația legii, a Constituției, a autonomiei locale trebuie să fie în capul mesei, fără de aceste valori, nici autoritățile publice locale și nici statul nu au posibilitatea să se dezvolte. „În luna ianuarie am primit scrisoare de la Procuratura Generală prin care eram informat că a fost înaintat recurs de anulare a deciziei Curții Supreme de Justiție deoarece, potrivit procurorilor PG, după examinarea dosarului intentat în 2012 și care a fost pe rol din 2014 până în 2019, toate aceste învinuiri sunt puse la îndoială. Sper foarte mult că Curtea Supremă va reexamina decizia și va restabili onoarea numele meu, în calitate de președinte de raion, conducător al unui raion problematic, a unei persoane care nu a încălcat legea în cadrul activității sale și și-a îndeplinit cu responsabilitate și cu demnitate atribuțiile de serviciu.

Chiar dacă Grigore Policinschi va reuși să-și demonstreze nevinovăția, nu știm cum ar putea fi recuperate prejudiciile morale aduse membrilor familiei sale, ale colegilor care au fost supuși unor presiuni politice.

Fostul președinte de raion crede că în sistemul judecătoresc sunt și persoane cu demnitate. „Îmi pare rău că în același sistem am avut persoane care, după ce de două ori Curtea Supremă întoarcerea dosarul pe care îl câștigam în primă instanță și la Curtea de Apel, insistau pe parcursul a 8 ani de zile că Policinschi trebuie înlăturat din funcție publică, din viața publică și neapărat sancționat penal. Aceste nedreptăți au afectat foarte mult starea sănătății mele.

Acum, în instanța de judecată de la Criuleni este încă un dosar penal deschis în 2017 pe numele lui Grigore Policinschi. „Sper foarte mult că voi reuși să demonstrez nevinovăția, toate dovezile pe care le-am prezentat arată că acțiunile întreprinse de către mine nu au adus niciun prejudiciu Consiliului raional. Dimpotrivă, toți martorii susțin că banii au fost folosiți de către Consiliul raional, iar obligația președintelui raionului este de a îndeplini deciziile Consiliului. Utilizarea surselor financiare din Fondul de rezervă în interesul cetățenilor a fost justificată prin documentele necesare, conform bugetului aprobat, a programului de activitate, dar și demersurilor și deciziilor Consiliului raional. Cu toate acestea, am fost învinuit de irosirea surselor financiare din bugetul raional, abuz și neglijență în serviciu etc.

Grigore Policinschi speră că noua conducere a Procuraturii Generale va face tot posibilul ca asemenea situații să nu să se mai repete. „Sper să fie curmată din temelie această practică de corupere politică, de promovare în funcții nu a persoanelor care merită să ne reprezinte, dar a membrilor de partid care sunt la guvernare. Nu se poate să distrugem sistemul administrativ, nu se poate să ne batem joc de autonomia locală. Dacă cu adevărat ne dorim însușirea practicilor europene, trebuie să punem în prim plan autonomia locală, legea, cadrul legal ce vizează APL și respectul pentru persoanele care au această funcție de demnitate publică.

Grigore Policinschi speră că se va reuși depolitizarea structurilor judiciare. „Trebuie să reușim să demonstrăm tuturor că recomandările Consiliului Europei necesită a fi respectate iar noi să avem posibilitatea să realizăm cu succes doleanțele cetățenilor din teritoriu, nu ale unui partid politic, ale unui sau altui procuror.  Pentru mine este foarte important că totuși s-au găsit persoane în cadrul PG care au examinat și au văzut că trebuie restabilit adevărul. Adevărul trebuie să câștige în luptă cu minciuna, cu mârșăvia dar și cu persoanele care au pierdut simțul realității și și-au permis să-și bată joc de cei care realizează autonomia locală în teritoriu, fiind aleși de către cetățeni.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare