Ghidul practic privind iluminatul stradal în zonele rurale ale Moldovai a fost elaborat de experţii IDIS „Viitorul”, în cadrul Proiectului Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova, implementat de Agenția de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în numele Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) și cu suportul Guvernului României, Agenţiei Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Uniunii Europene. Ghidul vine să sprijine autonomia locală și să asigure suportul necesar pentru o activitate eficientă și responsabilă.
Aleşii locali pot utiliza acest Ghid pentru a găsi înterpretarea celor mai actuale concepte de modernizare a iluminatului stradal, cele mai complexe proceduri şi aspecte ce reglementează etapele de reabilitare, reconstrucţie şi gestionare a sistemului de iluminat stradal şi rutier.
Materialul are șapte capitole, încadrate în 137 de pagini și cuprinde mai multe puncte esențiale precum ce trebuie să cunoască un ales local despre iluminatul stradal, analiză financiară, proiectarea unui sistem de iluminat stradal, tehnologiile moderne de gestionare, precum și despre economisirea energiei electrice, un scurt istoric și evoluția iluminatului stradal în Republica Moldova.
De menționat că în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova, prin intermediul Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, furnizarea/ prestarea serviciilor comunitare de utilităţi publice, în general şi reabilitarea, reconstrucția şi gestionarea sistemului de iluminat public, în particular, urmează a fi realizate în conformitate cu standardele europene. Obiectivele respective constituie unele dintre cele mai complexe şi mai semnificative sarcini care ţin de responsabilitatea administraţiei publice locale şi centrale.
În Europa, iluminatul reprezintă 19% din consumul total de electricitate, având un impact considerabil asupra mediului şi costurilor energetice. Iluminatul reprezintă până la 40% din electricitatea folosită în clădirile nerezidenţiale. Starea tehnică deplorabilă a sistemelor de iluminat stradal şi rutier din Republica Moldova, gradul de uzură fizică şi morală a majorităţii sistemelor existente, necesită eforturi investiţionale importante pentru reabilitarea acestora. În acelaşi timp este necesară conştientizarea faptului că absorbţia şi implementarea investiţiilor respective, în scopul dezvoltării acestor infrastructuri la nivel rural, impune cunoaşterea problematicii de către reprezentanţii APL, familiarizarea cu cele mai noi concepte şi viziuni privind modernizarea sistemelor de iluminat stradal şi, evident, presupune un anumit nivel de cunoştinţe atât tehnice cât şi manageriale în acest domeniu.
Ghidul în format electronic îl puteți descărca accesând link-urile de mai jos. Materialul este disponibil în limba română și rusă. În cazul în care nu reușiți să descărcați materialul, nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon 022 499 444 (extensia 7)
https://www.dropbox.com/s/74e5vaq56zxgnbj/Ghid_Iluminatul%20rural%20fin_RO.pdf?dl=0
https://www.dropbox.com/s/3acrsf0kk0g0z4e/Ghid_Iluminatul%20rural%20RUS.pdf?dl=0