Gheorghe Pârciu este omul care a îmbrățișat mai multe profesii și în toate a reușit să înregistreze rezultate. Din copilărie a îndrăgit fotbalul, iar în primii ani de independență ai Republicii Moldova, în perioada în care studiază la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău face parte din prima echipă de fotbal a acestei instituții. Câștigă de trei ori cupa Chișinăului de Seară, se remarcă și în echipele de fotbal din Nisporeni sau Bugeac Comrat. În 1995 decide să plece în Germania unde reușește să reprezinte cu demnitate mai multe cluburi de fotbal. Tot în Germania studiază medicina și devine un bun fizioterapeut. 24 de ani locuiește în această țară europeană, dar tot cu gândul acasă este și investește în 39 de ha de viță de vie din localitatea sa.
„Provin dintr-o familie cu 11 copii, eram 4 frați și 7 surori. Ne adunam în fiecare zi de sâmbătă și duminică la vatra părintească chiar și atunci când am crescut mari. Tatăl meu a lucrat în vinificație, fratele mai mare are experiență de peste 42 de ani în acest domeniu. Chiar dacă viața e mai ușoară în Germania, nu am reușit să prind rădăcini acolo și am decis să mă întorc acasă”, ne explică alesul local.
Revenind acasă, mai mulți consăteni i se adresează cu rugămintea să candideze la funcția de primar. Se gândește că experiența acumulată în Germania ar putea să-i fie de folos în schimbarea lucrurilor și mentalităților de acasă și acceptă, iar oamenii din Ciobalaccia îi acordă votul de încredere la alegerile locale din 2019. Până a deveni primar făcea de la 20 până la 50 tone de vin. Vinurile produse de Gheorghe Pârciu au luat primul loc la un prestigios concurs din Olanda. Deoarece funcția de ales loca necesită multă implicare, vinde o parte din vie și reduce considerabil cantitatea vinului pe care îl face anual. „De când sunt primar am pierdut circa 2 milioane de lei din afacerea cu viticultura, dar nu regret deciziile pe care mi le-am asumat.”
Văzând cât de greu este să schimbi lucrurile și, mai ales, mentalitatea oamenilor, în primele luni de activitate s-a gândit să renunțe la mandatul de primar. Totuși, spiritul de luptător și gândul că ai săi consăteni ar putea să-l considere un laș, l-au făcut să nu cedeze tuturor obstacolelor ce apar în activitatea unui ales local.
„Din Germania m-am întors cu o mentalitate europeană, aici a trebuit să mă confrunt cu cea moldovenească. Societatea noastră este foarte dezbinată și e tare greu să o unești pentru o cauză nobilă, în beneficiul satului sau a statului. Chiar și așa, oamenii au avut încredere în mine și mi-au acordat acest mandat… Sunt de acord cu primarii care spun că, adesea, Consiliile locale doar pun bețe în roate în activitatea administrației publice locale. Reprezentând diferite partide, adesea consilierii dezbină populația, deși ar trebui să o unească.”
În campania electorală Gheorghe Pârciu nu a promis oamenilor marea și sarea. „Le-am spus că vin la primărie pentru a face curat în localitate, erau foarte multe gunoiști neautorizate, mi-am propus să facem o gospodărie comunală care, deși era creată încă din 2013, așa și nu activa.”
Din primele zile de activitate în calitate de primar, Gheorghe Pârciu și-a dat străduința pentru a schimba aspectul comunei sale. Ca să nu cheltuie din puținii bani care se acumulează în bugetul local, scrie proiecte împreună cu angajatele de la primărie, iar prima victorie pe care o înregistrează valorează 812 mii de lei, sumă cu care a fost procurată tehnica necesară pentru evacuarea deșeurilor. Unii mai consideră că în perioada sovietică era mai bine, eu însă cred că trebuie să privim înainte, nu înapoi”, afirmă alesul local din Ciobalaccia.
Astăzi Gheorghe Pârciu face parte din echipa națională a primarilor CALM. Alături de alți colegi, printre care Viorel Furdui, director executiv al CALM, Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat; Anatol Donțu, primarul orașului Căușeni; Vladimir Cucereavîi, primar de Taraclia, Căușeni; Petru Cozlan, primar de Cățeleni, Hâncești, Gheorghe Pârciu participă zilele acestea la Cupa Europeană pentru pace a primarilor. Pentru că victoriile aparțin adevăraților luptători, credem în rezultatele memorabile pe care le vor înregistra aleșii noștri locali în cadrul competiției europene ce se desfășoară în Slovacia.