Gheorghe Ojog, primar de Corjova, Criuleni consideră că în Republica Moldova este nevoie de descentralizarea puterii, iar primăriile sunt necesare și în localități cu 2 locuitori. Ce l-a motivat să candideze de șase ori pentru funcția de primar, dar și de ce crede că localitatea sa poate concura cu capitala aflăm din interviul pentru calm.md.

Cum credeți, reforma administrativ-teritorială va contribui la dezvoltare?

Gheorghe Ojog: La noi, în primul rând, trebuie de descentralizat puterea. În  rezultat, APL trebuie să aibă putere financiară, administrativă. Eu am lucrat și cu județele și, probabil, atunci era puțin mai bine. Poate această reformă este necesară în cazul Consiliilor Raionale. Un Consiliu Raional cheltuie circa 25 milioane anual și practic nu face nimic. Doar colectează niște informație de la nivelul I și o transmite la nivelul central. De asemenea, mai distribuie niște finanțe. Acum le-au dat să administreze școlile. Poate teritorial ar trebui de trecut la județe, dar să comasăm primăriile pentru 25000-35000 de locuitori e ca și cum am înhăma caii în spatele căruței. Chiar dacă încă nu am văzut acest proiect cred că el totuși undeva fierbe, nu în zadar se discută acest subiect. Într-o localitate sunt atâtea probleme, iar dacă le comasezi acestea se multiplică.

Unii reprezentanți ai APC spun că oamenii pleacă, populația îmbătrânește și atunci de ce ar trebui o primărie să deservească câteva sute de locuitori?

Gheorghe Ojog: Fiecare sat din Basarabia are un milion de probleme, începând cu casa de cultură și terminând cu drumurile, accesul la apă. În sat pot fi și doi oameni, dar și aceștia au nevoie de biserică, școală, grădiniță, drum. Vrem nu vrem dar problemele sociale există, nu le putem neglija. Corjova are 2600 de locuitori și la primărie lucrează primarul, secretarul și contabilul, mai mulți specialiști nu sunt. Ce economii poți să faci din comasarea primăriilor ? Câte servicii activează la noi în primărie? Poate în centrele raionale mai este câte un arhitect, în sate însă este primarul și doi-trei specialiști.

Poate se consideră că așa vor putea fi dezvoltate teritoriile?

Gheorghe Ojog: Dacă problemele sociale ar fi soluționate am putea discuta și despre asemenea lucruri dar așa, comasând primăriile nu soluționezi nimic, dimpotrivă, problemele se multiplică. Finanțe nu vor fi mai multe, vor rămâne tot aceleași, eu nu văd cum se vor soluționa întrebările oamenilor.

Aveți șase mandate de primar. Ce v-a motivat să candidați de atâtea ori?

Gheorghe Ojog: Candidez pentru că îmi iubesc satul și vreau ca acesta să prospere. Am gazificat satul, avem apeduct, avem sistem de canalizare și stație de epurare, drumurile le facem, dacă le asfaltăm ne apropiem de standardele de la Chișinău. La capitolul dezvoltare economică sigur că nu am reușit prea multe, deoarece ne ocupăm mai mult cu agricultura. Avem Centrul Cultural Sportiv, un parc cu aleile clasicilor, a deportaților și a corjovenilor, deoarece avem și noi oameni care sunt ai noștri – actori, scriitori, poeți, guvernanți. Doi deputați în Sfatul Țării care au votat Unirea în 1918 erau din Corjova.

Un primar trebuie neapărat să-și iubească localitatea pentru a avea succes în activitate?

Gheorghe Ojog: Da, trebuie să-ți iubești localitatea și ceea ce faci. Indiferent dacă ești muzician, scriitor sau constructor – dacă nu faci lucrul cu tragere de inimă – nici rezultate nu vei avea.

Unii primari spun că două-trei mandate e de ajuns pentru o persoană, pentru că apoi nu mai dă randament.

Gheorghe Ojog: Nu este corect.  O dată la patru ani alegătorii te scutură și te pun să muncești. În primul mandat primarul doar învață ce înseamnă această meserie. Unii cred că să fii primar e să stai în capul mesei și să împarți miere și brânză de oi. De fapt, sunt un miliard de probleme pe care nici nu le cunoști, iar în condițiile noastre de criză e și mai greu să te descurci.

La un moment dat v-am văzut cu mătura în mână,  un exemplu foarte bun pentru comunitate..

Gheorghe Ojog: Să nu credeți că lumea sare să ajute. Unii ies, alții nu. Problema este că noi nu avem bani suficienți pentru iluminare, pentru amenajare. Ne-ar plăcea și nou să avem flori plantate pe marginea drumului, dar nu avem cu ce. Nu poți să plătești o mașină să-ți măture strada și ești nevoit să iei tu mătura în mână.

Știm că în timpul liber scrieți. Un primar trebuie să fie și artist, poet?

Gheorghe Ojog: Un primar trebuie să fie artist, preot, profesor, fotbalist, cântăreț, dansator, de toate câte puțin. Trebuie să susținem toate ramurile, atât sportul, cât și cultura. De ce după anii 1989 multe cămine culturale s-au distrus? Pentru că acolo au nimerit oameni care nu aveau nimic comun cu cultura. Un primar trebuie să fie interesat de tot ce se întâmplă în localitate –cuiva îi place fotbalul, altul preferă să cânte, altul să danseze. Dacă mie îmi place handbalul, de exemplu, nu înseamnă că trebuie să fac tot satul plin de handbaliști. În toate trebuie să existe o armonie.

Vă mulțumim!

Imprimare