În contextul în care membri și experți ai CALM au participat la un seminar în cadrul căruia Bjoern Rongevaer, consultant superior al Asociației Autorităților Locale din Norvegia (KS) a prezentat cum este implementată reforma administrativ-teritorială în țara sa, l-am întrebat pe Gheorghe Grigoraș, primar de Ciuciuleni, Hâncești dacă avem condițiile necesare pentru a reorganiza primăriile noastre. Tot în cadrul interviului aflăm de ce primarii sunt printre cele mai indicate persoane de a ne reprezenta în Parlament și Guvern.
În Republica Moldova este sau nu nevoie de o reformă administrativ-teritorială?
Gheorghe Grigoraș: Numărul populației în localitățile din țară se micșorează și astfel apare necesitatea de a comasa unele primării și de a trece la o autogestiune a comunităților. Practica țărilor avansate prezintă interes, modelul țărilor europene fiind mai potrivit pentru realitățile noastre. Bugetele în localități nu sunt chiar atât de mari, de aceea, chiar și acceptând reformele respective trebuie să fim pregătiți din timp, pentru a nu comite diverse erori așa cum s-a întâmplat la implementarea programului Pământ iar ca rezultat, chiar și unii deținători de teren, nu doar autoritățile locale, suportă unele cheltuieli nejustificate și cred că nu sunt demne pentru populația noastră.
Cum ar trebui să fie această reformă?
Gheorghe Grigoraș: Reieșind din faptul că natalitatea este în permanentă descreștere, mortalitatea și exodul oamenilor este tot mai mare, mai devreme sau mai târziu va fi necesar de reorganizat autoritățile locale. Totuși, nu cred că ar trebui să procedăm ca în cazul restructurării ministerelor în cadrul Guvernului. Sunt de acord cu părerea reprezentantului din Norvegia că înainte de toate trebuie de soluționat întrebările populației și apoi de comasat sau de reorganizat primăriile, deoarece problemele diferă de la o localitate la alta și într-adevăr măsura care trebuie să fie aplicată la această reorganizare trebuie să fie individuală pentru fiecare localitate.
Ce probleme ar trebui să soluționăm până a implementa reforma?
Gheorghe Grigoraș: Mai întâi de toate trebuie să excludem birocrația, deoarece se solicită foarte multe documente, indiferent dacă ele trebuie sau nu, cheltuim mult din buget la consumul de birotică, în mod deosebit pentru hârtie. Implementăm multe proiecte în variantă electronică și oricum se consumă multă hârtie, iar uneori ne este de mirare faptul că unele informații se dublează. De exemplu, dacă omul deține titlul de proprietate de teren, care ar fi necesitatea de a solicita de la primărie o confirmare suplimentară în acest sens? Sunt doar niște cheltuieli pe care le suportăm și funcționarului îi ia din timp.
Ce activități aveți acum în localitate?
Gheorghe Grigoraș: Predomină agricultura dar, din păcate, numărul agenților economici scade din an în an. Deocamdată afacerile mici și mijlocii nu progresează, chiar dacă lucru în agricultură este, dar pentru că produsul final este foarte ieftin, sinecostul unor culturi nu se acoperă și astfel dispare interesul de a lucra în agricultură, ceea ce prezintă un mare pericol pentru viitor.
Cum dezvoltăm această ramură, pentru că despre Republica Moldova se vorbește ca despre o țară agrară?
Gheorghe Grigoraș: Cred că este nevoie de asocierea tuturor celor care practică activități economice. O atenție mai sporită ar trebui de atras la nivelul politicilor de stat, deoarece vrem sau nu dar trebuie să recunoaștem că suntem dependenți de politica agrară din republică. Avem foarte multe erori de titluri în localitate, în jur de 70%, din 2011 am tot abordat aceste întrebări la nivelul autorităților centrale, dar nu s-a schimbat nimic. Îmi pare rău că expiră al doilea mandat și am rămas cu promisiuni în fața cetățenilor, dar în lipsa susținerii conducătorilor de la nivelul superior nu am putut soluționa această problemă.
Ce ați reușit în aceste două mandate?
Gheorghe Grigoraș: Cred că s-a îmbunătățit puțin infrastructura, e vorba despre aprovizionarea parțială a localității cu apă, am renovat drumurile de acces din sat, am reconstruit centrul medical, am fondat întreprinderea municipală care are în gestiune deșeurile și aprovizionarea populației cu apă, suntem în proces de extindere a rețelei de canalizare pentru instituțiile sociale și multe alte lucruri poate mărunte, dar destul de importante pentru sat.
Înțelegem că doar cei mai buni câștigă un mandat de primar sau mai multe…
Gheorghe Grigoraș: Cred că cetățenii de rând mai fac unele greșeli la unele alegeri, dar atunci când aleg primarul greșesc mai puțin. Probabil pentru că îi cunosc mai bine și îi studiază după faptele reale ale lor de până a fi investiți în funcție. Când alegem parlamentarii ne ghidăm de promisiuni, fără a cunoaște care a fost activitatea lor de bază și care a fost randamentul pentru țară.
Poate primarii ar trebui să candideze pentru funcțiile de deputați, pentru că ei cunosc cel mai bine problemele de la talpa țării?
Gheorghe Grigoraș: Cred că primarii care au nu mai puțin de două mandate merită să fie în cadrul Parlamentului sau Guvernului, deoarece în activitatea noastră de bază observ că multe cadre sunt nepregătite, fără a cunoaște tot procesul agricol, sau chiar și viața de la sat. Uneori se aplică unele legi care provoacă mai multă suferință poporului decât câștig. Să luăm ca exemplu taxa de salubrizare. În lege este stipulat să o aplicăm pentru fiecare locuitor, dar având în vedere faptul că natalitatea este mică în țară, merită oare să aplicăm această taxă la copilul nou-născut?
De ce fel de venituri ar putea să mai beneficieze primăriile, ca să nu depindă atât de mult de ceea ce vine de la centru, sau pentru a putea soluționa mai multe probleme?
Gheorghe Grigoraș: Modalități de acumulare a veniturilor în localități există, dar atât timp cât munca cetățenilor de rând nu este prețuită nici un serviciu nu va putea da randament. Atât timp cât materia primă nu este protejată de stat, iar cheltuielile nu sunt acoperite orice serviciu poate da faliment.
Despre activitatea CALM ce ne puteți spune?
Gheorghe Grigoraș: Deocamdată chiar suntem mulțumiți de activitatea care este și cred că prin efort comun, susținându-ne unul pe altul apar soluțiile. Această organizație este destul de binevenită și importantă în republică. Prin intermediul ei se acumulează mai multe idei, iar atunci când sunt scăpări la aplicarea unei legi se vine cu amendamentele necesare.
Vă mulțumim!