Problema gestionării deșeurilor  a devenit una alarmantă la nivel global, regional, precum şi la cel local. Se propun soluții, se adoptă legi, iar unele țări au avansat atât de mult pe acest segment, încât un devenit ”poligon” pentru demonstrații. Bazate pe supremația „celor trei ”r”,– reducere, reutilizare și reciclare, modelele concepute și aplicate de aceste state ar trebui să fie implementate și în Republica Moldova, pentru care problema deșeurilor a devenit piatră de încercare, în tentativa de a reduce efectul nociv asupra mediului și sănătății oamenilor. În plus, beneficiile economice în urma aplicării acestor proiecte sunt greu de neglijat – un studiu elaborat de Comisia Europeană estimează că punerea în aplicare integrală a legislației UE privind deșeurile ar conduce la economii de 72 de miliarde de euro pe an, ar spori cifra anuală de afaceri a sectorului gestionării și reciclării deșeurilor cu 42 de miliarde de euro și ar crea peste 400 000 locuri de muncă până în 2020. 

Reprezentanți ai APL din Republica Moldova, la inițiativa CALM, au vizitat Turcia, țara care a găzduit, în perioada 8-14 martie 2015, un training organizat de către Uniunea Mondială a Municipalităților Turce. Forul a reunit reprezentanți din toată lumea, care și-au împărtășit expertiza în ceea ce privește Managementul Deșeurilor Solide și Reciclarea la Nivel Local.  Astfel, au participat primari, viceprimari, șefi de departamente din orașele țărilor-membre ale Uniunii – România, Kazahstan, Kîrgîzstan, Azerbaidjan, Mongolia, Cipru. Din partea CALM au participat reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău și ai Primăriei orașului Taraclia, dl Vasile Efros, șef al secției proiecte și programe de dezvoltare din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare și respectiv dl Eugen Camenscic, manager energetic al or. Taraclia.

Participanții la training au menționat că, la moment, există un potențial enorm în acest domeniu, astfel încât experiența țărilor care înregistrează progrese importante în ceea ce privește ascensiunea în ierarhia gestionării deșeurilor este foarte importantă pentru Republica Moldova, care face primii pași în acest sens. Totodată, membrii delegației CALM au declarat că, inițiativele la nivel local reprezintă o modalitate importantă de a implica toată țara în crearea unei societăți fără deșeuri.

Programul vizitei a fost unul consistent. Participanții au audiat prezentarea activităților Direcției de gestionare a deșeurilor a Primăriei generale a Istanbulului. Astfel aceștia au putut afla din prima sursă care sunt mecanismele de funcționare a acestui serviciu. Ulterior, la sediul operatorului de salubritate SA ”ISTAC”, delegația numeroasă s-a putut convinge cu propriii ochi cum are loc planificarea activităților și cum se realizează la modul concret salubrizarea unuia dintre cele mai aglomerate și mai mari orașe ale lumii. Programul vizitei a fost urmat de o interesantă incursiune în activitatea uzinei de reciclare și compostare Kemerburgaz-Ișikli și depozitului sanitar pentru deșeurile menajere solide Kemerburgaz-Odayeri. Ca un element important în acest ciclu al gestionării deșeurilor a fost și vizita la Stația de incinerare și sterilizare a deșeurilor medicale, precum și la Stația de producere a gazului rezultat de la depozitul de deșeuri.

 Participanții au menționat că, în situația în care Istanbul are în prezent cea mai mare concentrare urbană a Turciei, cu o populaţie de peste 13 milioane de locuitori și 7 milioane de turiştii, cei 39 de primari ai urbei au conlucrat pentru a pune la punct un sistem performant de salubrizare, care cuprinde mai multe cicluri importante, model care, cu anumite ajustări, ar putea fi preluat și implementat și în orașele din RM.

Valoarea practică a trainingului a fost accentuată prin vizita la sediul operatorului de salubritate SA ”IZAYDAȘ” din orașul Kocaeli, oraș în care este concentrată 15 % din industria Turciei. În cadrul acestei vizite au fost prezentate responsabilitățile acestui operator în colectarea și reciclarea deșeurilor și salubrizarea orașului Kocaeli. De asemenea, participanții au putut vedea cum funcționează stația de incinerare a deșeurilor industriale periculoase, precum și platoul de depozitare a deșeurilor menajere solide, în cadrul căruia se extrage gazul metan care este folosit la producerea energiei electrice.

La fel programul a inclus vizita participanților la Primăria sectorului Beyoglu, din cadrul Primăriei generale a orașului Istanbul, în cadrul căreia au luat cunoștință de activitățile și responsabilitățile unei primării de sector în vederea gestionării deșeurilor până la stația de transfer, precum și despre salubrizarea teritoriului din raza primăriei.

În cadrul unei ceremonii speciale tuturor reprezentanților le-au fost înmânate certificatele de participare la training. De asemenea, delegațiile țărilor-participante au făcut un tur al orașului Istanbul,  vizitând locurile istorice de semnificație aparte pentru populație, precum Panorama 1453, Miniaturk, Basilica Cistern, Sultanahmet, precum și au făcut turul Bosforului.

Uniunea Municipalităţilor Lumii Turcice reprezintă o veritabilă punte dintre oraşele mari şi mici, un schimb de experienţă a practicilor bunei guvernări locale. Din această structură fac parte circa 14 municipalităţi din Turcia, Azerbaidjan, Cipru, Kirghizia, Siria, Tatarstan, R. Moldova, Bosnia şi Herzegovina, Iraq, Mongolia, Rusia etc. Obiectivul esenţial al acestei uniuni este cooperarea internaţională la nivel local, prin utilizarea celor mai eficiente modele de guvernare locală.









Imprimare