Deși a trecut o lună de la începutul anului, nu prea se simte mare agitație în localități. Curioși de a afla ce au reușit să realizeze primarii pînă acum, i-am telefonat, aleatoriu.

Cine s-a apucat de lucru, cine abia se pregătește și cum derulează activitățile? Am aflat chiar de la ei.

Valentina Grosu, Mănoilești:
Totul depinde de situația politică și stabilitatea din țară
Ne-am ocupat pînă acum cu achiziții pentru produse alimentare și curățarea drumurilor. În 2016, vrem să continuăm iluminarea satelor noastre, măcar cîte o porțiune, și la Rezina, și la Mănoilești, și la Novaia Nicolaevca. La Vulpești am realizat acest obiectiv anul trecut. Vrem să reparăm și unele porțiuni de drum. Așteptăm răspuns și finanțare de la Ministerul Transporturilor. Vrem să reparăm și Casa de cultură din Rezina… Dar situația politică din țară ne cam afectează. Nu avem finanțări. Sîntem în proces de implementare a proiectului ce vizează aprovizionare cu apă potabilă a satelor noastre, dar… nu am primit de la Fondul ecologic ultima tranșă de finanțare, de 1 milion de lei. Așteptăm, dar cine știe ce va fi.

Ion Bejan, Pîrlița:
Avem proiecte în derulare, dar nu avem finanțare
Planuri mari avem, ca fiecare, dar nu știu cum vor fi realizate, căci situația politică lasă de dorit. Dacă nu este stabilitate în țară, nici în localități nu funcționează bine lucrurile. Agenții economici nu-și desfășoară activitatea cum trebuie.
În ianuarie am continuat lucrările cu apeductul, dar, în general, nu prea am realizat multe – din cauza sărbătorilor. Totuși, ne-am pregătit intens pentru a activa în următoarele luni. După cum știți, peste tot prima lună e cea cu totalizări. Îmi pare rău de situația se s-a cerat, nu duce spre bine.

Iurie Stoica, Chirileni:
Nu am realizat nimic și am numai probleme
Am probleme, pentru că nu am ales apartenența politică după culoarea cuiva. Avem proiecte tehnice pregătite… la canalizare îmi trebuie 50 mii de lei, cu drumul în variantă albă nu am putut finaliza… Avem și alte proiecte tehnice, dar stau prăfuite. În doi-trei ani, cresc prețurile și atunci ce facem cu aceste proiecte?
Probabil, e mai bine să nu faci nimic și atunci nu vei avea probleme cu nimeni. Am înțeles asta tîrziu, abia la al treilea mandat. Nu trebuie să aduni de la cetățeni contribuția pentru că riști să ajungi prin ziare, nu trebuie să investești și să alergi și atunci ești bun. Totuși, sînt optimist și am să înfrunt aceste probleme. Nu sînt omul care să dea mîinile în jos!

Ștefan Zgureanu, Condrătești:
Sîntem pregătiți să activăm în lunile următoare
Pînă acum, practic nu am realizat nimic. Timpul de afară și sărbătorile au ocupat întreaga lună. Dar ne planificăm să construim două fîntîni: în satul Curtoaia și la intrarea în Condrătești. Ne dorim să finalizăm și lucrările de reabilitare a unui pod pe care le-am început în 2015. Avem mult de lucru în 2016. Așteptăm să vedem ce finanțe vom avea.

Vasile Casian, Sculeni:
Începutul anului 2016 a fost mai greu
Din păcate, secretarul consiliului local și-a dat demisia. Am depus eforturi mari pentru a acoperi acest minus. Pe plan financiar sîntem jos, deși nivelul de încasări este destul ridicat.
În schimb, ne  bucurăm că am primit un lot de ajutoare pentru copiii din familiile nevoiașe. În 2016 avem planuri mari și frumoase, dar depinde cum vom fi susținuți de la bugetul republican. Vrem să lansăm un proiect pentru canalizare la Sculeni, ne dorim apeducte la Gherman și Blindești. Să vedem ce vor spune oamenii și cît de receptivi vor fi. În realizarea proiectelor ne punem mari speranțe în fondurile europene.

Imprimare