În cadrul Forumului liderilor locali UE–Parteneriatul Estic, eveniment ce s-a desfășurat la Vilnius, Lituania, în perioada 24-25 octombrie, 2019, secretarul general al Consiliului European al Municipalităților și Regiunilor (CEMR) Frederic Vallier a declarat că este foarte important că reprezentanți ai întregii Europe participă la acest eveniment, „nu doar partenerii din vecinătate, dar și reprezentanți ai APL din Franța, Belgia, Norvegia, Danemarca, Suedia, Germania, etc. Oficialul european a menționat că la Vilnius celebrăm 10 ani ai Parteneriatului Estic. „Vrem să ne asigurăm că Europa este o familie, dar și să stabilim prioritățile pentru următorii ani.
Întrebat despre activitatea CALM, Frederic Vallier a reiterat că asociația noastră este membră a CEMR. „Suntem foarte mândri să lucrăm cu CALM, iar pentru autoritățile locale din Republica Moldova este o oportunitate imensă de a avea această asociație.
De asemenea, Frederic Vallier a menționat că guvernul central trebuie să respecte CALM-ul, dacă dorește să construiască politici efective pentru cetățeni. „Acest obiectiv se poate de realizat doar prin parteneriatul dintre guvernul central și cel local. CALM este cel care trebuie să facă acest lucru și sperăm că vom progresa în acest sens.
Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor a fost înfiinţat în anul 1951 de către un grup de primari europeni sub titulatura de Consiliul European al Municipalităţilor, regiunile intrând mai târziu în structura Consiliului.
La ora actuală, CEMR este cea mai mare organizaţie ce reprezintă guvernarea locală şi regională din Europa, membrii săi fiind asociaţii naţionale de regiuni şi municipalităţi din peste 30 de ţări. Aceste asociaţii reprezintă interesele a peste 100.000 de autorităţi locale şi regionale.
Bugetul Consiliului European al Municipalităţilor şi Regiunilor este de aproximativ 2,5 milioane Euro, marea parte a acestor bani provenind din cotizaţiile membrilor săi, restul constituind granturi. Obiectivul principal al CEMR este promovarea unei Europe puternice, unite, bazate pe democraţie şi pe principiul descentralizării şi cel al subsidiarităţii.
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM