A renunțat la efortul de a plăti un preț mai mare pentru gazele naturale și a trecut la energie produsă din biomasă. Începând cu iarna viitoare, peste 150 de copii și educatori de la gradinița din satul Ciumai, raionul Taraclia, vor resimți avantajele încălzirii sigure, cu energie curată, produsă în R. Moldova.
Un astfel de sistem de încălzire a fost montat și lansat astăzi la grădinița din satul Ciumai.
„Ne bucurăm foarte mult. Înainte de a monta acest sistem, temperatura aerului varia între 13 și 20 de grade, în funcție de încăpere. Cu noul sistem de încălzire, în toate încăperile e mult mai cald. Este un lucru foarte bun, pentru că până acum procentajul îmbolnăvirilor la grădiniță atât ale copiilor, cât și ale personalului era foarte mare și totul din cauza temperaturii variabile. Cât privește banii, vom economisi mult mai mult. Biocombustibilul o să-l procurărm de la producătorii locali, iar statul va avea doar de câștigat”, ne-a spus directoarea grădiniței, Inga Ropot.
Bucuros de noul sistem de încălzire este și operatorul cazangeriei grădiniței, pentru că i s-a creat „condiții europene de muncă”, susține acesta. „Până acum eram nevoiți să cărăm și cărbune, după care am trecut la gaz. Mult mai scump ne costa. Acum ni s-au creat condiții europene. Un pic a fost mai dificil, pentru că trebuie să însușim acest sistem și stăteam mai mult cu cartea în mână, dar doar așa progresăm. Nimic complicat nu este aici, să poți gândi doar. E super acum”, ne spune bucuros Iurie Bondari.
Acesta este primul sistem de încălzire pe biomasă în cadrul celei de-a doua etape a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”. Grădiniţa este cea de-a doua instituţie din comunitate încălzită cu energie verde după şcoala profesională din localitate care a fost conectată la energia din biomasă în 2014, în prima etapă a Proiectului „Energie şi Biomasă”.
„În localitatea noastră au fost implementate mai multe proiecte din fonduri europene și nu doar. Ne dezvoltăm și se fac lucruri foarte bune pentru localnici. Ne bucurăm că atât şcoala, cât şi grădiniţa sunt încălzite cu energie verde şi cu siguranţă nu ne vom opri aici. Din fonduri proprii sau cu sprijinul donatorilor vom face paşi siguri spre autonomia energetică locală ce aduce, pe lângă siguranţă şi independenţă energetică, noi investiţii şi oportunităţi de dezvoltare a comunităţii. Avem resurse locale proprii, pentru că noi aici plantăm viță-de-vie, avem livezi, creștem floarea-soarelui, iar din materia primă vom produce peleți. Mai mult, ne gândim chiar că, având potențial economic, să deschidem și o întrerpindere locală de producere a peleților”, susține primarul comunei Vinogradovca din care face parte satul Ciumai, Tatiana Ţurcan.
Grădiniţa din satul Ciumai se alătură astfel celor peste 160 de instituţii publice din R. Moldova conectate, din fonduri europene, la sisteme de încălzire pe biomasă în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă”.
„Sunt bucuros că raionul Taraclia este un participant activ în proiectul nostru. Sistemul de încălzire pe biomasă va oferi un mediu mai confortabil pentru copiii şi educatorii de aici. El creează de asemenea oportunităţi pentru economii financiare şi stimulează utilizarea energiei verzi produse local. Unul dintre scopurile Uniunii Europene este de a dezvolta acest sector și a oferi o viață mai bună cetățenilor acestei țări”, susţine șeful Secţiei Cooperare în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene din R. Moldova, Aneil Singh.
Investiţiile totale ale Proiectului „Energie şi Biomasă” pentru grădiniţa şi şcoala profesională din satul Ciumai sunt de 138 377 de euro, comunitatea contribuind suplimentar cu peste 15 mii de euro.
Precizăm că școala profesională nr. 13 din aceeași localitate a fost racordată la încălzirea pe biomasă în prima etapă a proiectului. De aceste investiţii beneficiază 120 de copii şi 38 de profesori, iar avantajele resimţite au determinat comunitatea să lanseze noi proiecte de energie regenerabilă.
„Împreună am depăşit obstacole şi am realizat paşi concreţi spre dezvoltarea durabilă. Sunteţi parte a dezvoltării unui nou sector – cel al energiei din biomasă, care, pe lângă reducerea importului de energie, lansează noi afaceri, noi locuri de muncă şi readuc R. Moldova pe calea unui viitor energetic sigur şi curat”, a declarat reprezentanta permanentă PNUD Moldova şi coordonatoarea rezidentă ONU în Moldova, Dafina Gercheva.
Cu sprijinul proiectului, sunt instalate sisteme de încălzire alternative, pe bază de biomasă, în alte opt sate și în orașul Taraclia. În total, în raionul Taraclia sunt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă cinci grădinițe, trei școli, o casă de creație, școala profesională și școala de arte.
Cea de-a doua etapă a proiectului „Energie şi Biomasă” îşi propune să asigure, în total, 80 de instituţii publice cu sisteme de încălzire pe bază de biocombustibil, produs în R. Moldova, şi cu 21 de colectoare solare ce vor asigura grădiniţele şi centrele de sănătate cu apă caldă. De asemenea, proiectul, relansat în anul 2015, va veni cu noi măsuri de sprijin în dezvoltarea pieţei de producere a biocombustibilului şi de livrare a serviciilor energetice în acest sector.
Potrivit datelor statistice, în perioada 2011-2016, consumul de energie produsă în R. Moldova, din surse regenerabile, a atins cota de 13% din total, cea mai mare pondere revenind energiei din biomasă.
„În anul 2011, producerea de regenerabile era de doar 4%, iar dependența de importuri – quasi-totală. O contribuție semnificativă la creșterea consumului de energie termică din biomasă solidă au avut-o cele 144 de centrale termice instalate în instituții publice cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă, precum și oferta de biocombustibil din partea companiilor producătoare de pelete și brichete. Cât privește acest proiect, ați fost beneficiari în prima etapă a proiectului, iar acum și în cea de-a doua. Asta nu demonstrează altceva decât că tot ce se face este spre binele tututor și de durată”, susține directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan.
Proiectul „Energie şi Biomasă”, faza a doua, este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017. Acesta are un buget total de 9,41 de milioane de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană, şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 de milioane de euro, oferite de Uniunea Europeană (14 milioane euro) şi PNUD (560 de mii de euro).