Țese covoare de pe vremurile de când era copilă și face acest lucru în continuare cu o mare plăcere și dăruire. Este vorba de Ludmila Scutaru, meșteriță populară din satul Mihăileni, raionul Râșcani, una dintre cele mai iscusite țesătoare de covoare din țară și o promotoare ferventă a tradițiilor strămoșilor în rândul tinerei generații.

Meșterița a spus pentru Jurnalist.md că a deprins arta țesutului la vârsta de șapte ani de la bunica și de la o mătușa de-a sa. De la ele Ludmila a moștenit toate secretele, dar și războiul de ţesut şi ustensilele pentru ţesut.

„Trebuie să mai ai și dar și dacă mai și îți place lucrul pe care-l faci, izbutești mult mai ușor”, spune Ludmila Scutaru.

A țesut și continuă să țese mult, astfel că acum casa ei arată ca un muzeu. E plină de covoare cu diferit design și mărimi. Multe dintre covoarele confecționate de Ludmila Scutaru au ajuns peste hotare, fiind cumpărate de turiști sau de către moldovenii care pleacă peste hotare.

Ludmila Scutaru este una dintre „cărțile de vizită” ale satului Mihăileni, însă despre dragostea sa pentru covoare se cunoaște în toată țara.

Este de remarcat că, deja câțiva ani la rând, la Mihăileni se organizează „Festivalul Covorului”, iar Ludmila Scutaru e printre primele care primește invitația la acest eveniment. Evenimentul întrunește meșteri de covoare din regiune și peste hotare.

Nicoleta ALBOT, 
corespondentă comunitară
în s. Mihăileni, raionul Râșcani

Imprimare