Peste o mie de fermieri din raionul Orhei vor avea acces în mai puțin de un an la apă pentru irigare grație reabilitării sistemelor de irigare.
Lucrările au început în toamna anului 2013 și urmează să fie încheiate în noiembrie 2014 în satul Lopatna și în iulie 2015 în satul Jora de Jos, astfel încât, în sezonul agricol din anul 2015, antreprenorii să poată beneficia din plin de irigarea terenurilor.
Sistemul de irigare din cele două sate vor fi moderne și vor permite irigarea a peste 1 700 de hectare de culturi agricole.
„Beneficiind de acest sistem de irigare, vom putea obține și o producție pe măsură, demnă de piața europeană. Când nu aveam apă, eram nevoiți deja să ne vindem producția așa cum creștea. Vom sparge piața din Federația Rusă și vom ajunge în Uniunea Europeană”, ne spune producătorul agricol din satul Lopatna, Claudia Savin.
Acum, lucrările de rabilitare sunt în toi. Sunt instalate noi țevi, confecționate din polietilenă cu densitate înaltă și inox, care vor substitui țevile din azbest, care demult nu mai corespund cerințelor tehnice și de mediu. Totodată, sunt reconstruite stațiile de pompare dotate cu pompe performante și echipament electric ce vor permite o economisire a energiei electrice consumate, respectiv și prețul pentru un metru cub de apă ar putea să scadă.
„Anul trecut, când funcționau pompele vechi, producătorii agricoli erau nevoiți să plătească pentru un metru cub de apă trei lei. Acum, după renovare, sperăm că va fi cu mult mai ieftin. Important e că vor avea mai mulți producători agricoli acces la sursa de apă, iar de aici va crește și performanța economică”, ne spune președintele Asociației utilizatorilor de apă pentru irigații, Tudor Cebotar.
Costurile totale pentru lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare în cele două sate se ridică la suma de circa 15 milioane de dolari.
Sistemele de irigare din satul Lopatna și Jora de Jos au fost construite în anul 1970, iar până acum nu au fost reconstruite și modernizate. În prezent, acestea sunt parțial funcționale și permit irigarea doar a circa 30-50 de hectare. „Ca să avem o producție bună, este nevoie să o protejăm, să o irigăm. Spre regret, până acum nu am avut o asemenea posibilitate și ne mulțumeam cu ce aveam. Acest lucru va aduce un beneficiu mai mare locuitorilor de aici”, susține președintele raionului Orhei, Ion Ștefârță.
Potrivit directorului executiv al Fondului Provocările Mileniului R. Moldova (FPM), Valentina Badrajan, pe moment, R. Moldova are semnate contracte în valoare totală de circa 80 de milioane de dolari pentru reabilitarea a zece sisteme de irigare. Șase dintre acestea vor fi pe râul Nistru – Criuleni, Lopatna, Jora de Jos (raionul Orhei), Puhăceni și Roșcani (Anenii Noi), și Coșnița (Dubăsari), dar și patru sisteme de irigare pe Prut – Blindești (Ungheni), Grozești (Nisporeni), Leova și Chircani-Zârnești (Cahul).
Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul dintre obiectivele Programului Compact, suma totală fiind de peste 260 de milioane de dolari, acordate de autoritățile SUA pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor și tranziția la agricultura performantă în R. Moldova.