Exemplele bune inspiră la valorificarea și dezvoltarea potențialului de conducător al primărițelor. Pornind de la această premisă, CALM a organizat, pe data de 16 iunie curent, a doua vizită de studiu în două sate din raionul Cahul, Slobozia Mare și Văleni. Astfel, zeci de femei-primar, cu un grad diferit de experiență în fruntea localităților, au avut ocazia să cunoască istorii de succes și modalități de implementare a unor proiecte viabile pentru dezvoltarea localităților.
Participantele au fost salutate Nadejda Darie, secretar coordonator al RF din cadrul CALM și Svetlana Andrieș, reprezentant al proiectului UN Women ”Femei în politică”. Nadejda Darie a menționat că potențialul unei femei în funcție de conducere este deosebit de mare și trebuie valorificat. Un exemplu concludent în acest sens sunt primărițele cu o experiență de invidiat, care au reușit să schimbe fața localităților pe care le conduc și care au ce împărtăși colegelor lor.
Valentina Carastan, primarul localităţii gazdă, la al treilea mandat, a accentuat că rețeta succesului rezidă în comunicarea permanentă cu locuitorii și tendința permanentă de a-i ghida în activități menite să ducă la dezvoltare. Totodată, Valentina Carastan a specificat că, în orice caz, cuvântul de ordine trebuie să fie activismul și dorința de a utiliza toate resursele și capacitățile.
Drept confirmare a celor spuse, consilierul local la al doilea mandat, Elena Gârneț a relatat despre inițiativele desfășurate în scopul implicării femeilor în procesul decizional la nivel local. Colega sa, Svetlana Tecuci, a prezentat rezultatele obținute în urma instruirii și formării continue a femeilor consilieri locali.
Ulterior, edilul Valentina Carastan a făcut o retrospectivă privind cele mai valoroase proiecte implementate în localitate. Olga Rotaru, directorul grădiniței de copii, a vorbit despre punțile de prietenie lansate cu instituții similare din România, și anume parteneriatul cu 4 grădiniţe din Galați. Arbuz Nicolae, directorul căminului cultural din localitatea gazdă, a făcut o prezentare a schimbului cultural de pe ambele maluri de Prut: Slobozia Mare, Constanța, or. Însurăței, jud. Brăila, com. Golești, jud. Vrancea. De asemenea participanții au vizitat muzeul de istorie și etnografie din sat.
În partea a doua a vizitei de studiu, participanții au făcut un tur al localității Văleni- recunoscută prin împrejurimi ca slujitoare loială a culturii și frumosului. Din program nu a lipsit vizitarea curţii ţărăneşti ,,Casa Dorului” și a Muzeului Pâinii, devenite punct de reper în regiune.
Vizita de studiu a fost organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.