În perioada 5-7 decembrie, în orașul Sombor, Serbia a avut loc Forumul Femeilor Primar din Sud-Estul Europei. La evenimentul  organizat de Rețeaua Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-Est (NALAS), Asociația Orașelor și Municipalităților din Serbia (SCTM) și Primăria orașului Sombor au fost invitate și reprezentantele Congresului Autorităților Locale din Moldova: primarul de Palanca, Ștefan Vodă, președintele Rețelei Femeilor Primar din cadrul CALM Larisa Voloh, primarul comunei Sărata Veche, FăleștiVicepreședinte CALM Maria Galiț și expertul Irina Luncașu.

Forumul a reunit peste 50 de femei primar și femei președinți ale adunărilor municipale din 12 țări din Europa de Sud-Est (SEE) cu scopul de a construi o coaliție pentru o mai bună integrare a problemelor de gen în cadrul politicilor locale și a bugetării sensibile la gen; de a facilita oportunitățile de relaționare și consolidare a cooperării dintre femeile primari și femeile președinți de Consilii municipale din Sud-Estul Europei, dar și de a elabora recomandările de politici regionale pentru bugetarea sensibilă la gen la nivel local, în regiunea Europei de Sud-Est.

De asemenea, în cadrul Forumului s-a făcut schimb de opinii între reprezentantele autorităților locale și asociațiile lor reprezentative privind rolul pe care autoritățile locale îl joacă în integrarea dimensiunii de gen, accentul fiind pus pe bugetarea sensibilă la gen, precum și importanța și beneficiile cooperării regionale în această privință. În debutul evenimentului, primarul or. Sombor Doamna Dusanka Golubovic, care este și președinte al Asociației Orașelor și Municipalităților din Serbia și vicepreședinte al NALAS a vorbit despre necesitatea consolidării cooperării între femeile primar din Sud-Estul Europei, afirmând că unul dintre obiectivele Forumului este de a determina starea egalității de gen în viața locală din Sud-Estul Europei.

Participantele au prezentat date statistice de gen în ceea ce privește  relațiile dintre femei și bărbați în viața locală din Sud-Estul Europei.

Larisa Voloh, în calitate de Președinte al Rețelei Femeilor Primar din Cadrul CALM a vorbit despre participarea femeilor din Republica Moldova în procesul decizional, a făcut o prezentare a Rețelei Femeilor Primar din cadrul CALM, menționând că în urma alegerilor locale din 20 octombrie, în Republica Moldova au devenit primari 196 de femei. Primarul de Palanca a afirmat că în calitate de promotor consecvent al egalității de gen și al ideii că femeile trebuie să participe în organele de conducere la toate nivelurile, va pleda ori de câte ori va avea această posibilitate, atât de la tribune naționale, cât și internaționale, pentru o implicare cât mai activă a femeilor în procesul decizional.

De asemenea, Larisa Voloh a prezentat prioritățile Rețelei Femeilor Primar din cadrul CALM,  a vorbit despre instruirile organizate de CALM pentru dezvoltarea capacităților femeilor primar, dar și despre promovarea femeilor la nivel local.

Forumul Femeilor Primar din Sud-Estul Europei face parte din proiectul NALAS „Promovarea e-învățării și a bazelor de cunoștințe regionale privind bugetarea sensibilă la gen, sprijinit în cadrul proiectului UN Women „Promovarea politicilor și bugetelor responsabile de gen: către o guvernare transparentă, incluzivă și responsabilă în Republica Macedonia de Nord, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare – SDC și Agenția Suedeză pentru Cooperare și Dezvoltare – Sida.

Serviciul de Comunicare al CALM














Imprimare