Pe data de 15 iunie curent, CALM a organizat o vizită de studiu în două sate din raionul Ștefan Vodă, Palanca și Feștelița. Scopul desfășurării evenimentului vizează consolidarea potențialului de conducere a femeilor din APL. Astfel, participanții au putut vedea modele de bune practici, care pot fi preluate și implementate în localitățile pe care le gestionează.
Vizita a început la primăria Palanca. În deschiderea evenimentului, Vladislav Cociu, președintele asociației primarilor din raionul Ștefan Vodă, primar de Carahasani, a salut invitații. Acesta a îndemnat și încurajat toate doamnele primar să fie cît mai active atît pe parcursul evenimentului, în activitatea de zi cu zi pe care o prestează și inclusiv în viața social politică.
Secretarul coordonator al RF din cadrul CALM, Nadejda Darie a menționat că astfel de întâlniri sunt deosebit de valoroase pentru replicarea bunelor practici, iar experiența unui coleg, succesele unei localități pot inspira și determina la derularea unor proiecte similare. În confirmarea celor spuse, primarul localității-gazdă , la al 3-lea mandat, Larisa Voloh, a salutat participanții și a expus principalele realizări în funcția sa. Edilul a menționat că diferențierea între bărbați și femei nu are logică și argumentare, deoarece femeile-primar demonstrează în fiecare zi că pot și sunt excelenți conducători. Drept confirmare a celor menționate, participanții au putut afla detalii despre proiectele derulate la primărie, în special modele de bune practici în domeniul de prestare a serviciilor publice. Astfel, Ludmila Costenco, şefa bibliotecii publice, a prezentat proiectul Novateca, prin intermediul căruia în sat au fost puse la punct mai multe servicii informaționale pentru locuitori. Totodată, preşedintele AO „Icar-Dedal”, Svetlana Turuta, s-a referit la principiile care stau la baza dezvoltării și prestării serviciilor sociale pentru copii din familii defavorizate. În același timp, un capitol important al schimbului de experiență l-a reprezentat relatarea membrei consiliului de administrare a reţelei utilizatorilor de apă din localitate Svetlana Reşetnicova, care le-a vorbit participanților despre schema prin care sunt oferite populației serviciile comunale (aprovizionarea cu apă potabilă, iluminarea stradală, salubrizarea localităţii).
Vizita a continuat cu o sesiune interactivă, în cadrul căreia s-a făcut referință la potențialul satului Palanca și la utilizarea acestuia în perspectiva dezvoltării parteneriatelor și colaborărilor. Totodată, participanților le-a fost prezentat Proiectul zonei Ramsar , crearea parcului naţional ”Nistru de jos”.
În după-amiaza zilei, participanții au descoperit un alt sat impresionant din raionul Ștefan Vodă. Este vorba despre Feștelița, localitatea cu tradiții și obiceiuri milenare păstrate intacte, care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Despre potențialul satului, despre proiectele desfășurate, despre preocupările localnicilor , dar și despre rolul celor care gestionează treburile comunității, a vorbit primarul Nicolae Tudoreanu , edilul cu o experiență mare la cârma localității – 4 mandate.
Vizita de studiu este organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.