Migrația populației nu a încetat în ultimele două decenii, ci dimpotrivă a continuat să crească în intensitate pe an ce trece, încât se poate spune că o parte din Republica Moldova s-a mutat în afara granițelor ei. Moldovenii aleg să plece oriunde, numai să le fie un pic mai bine, să aibă un trai și un venit decent și siguranța zilei de mâine. Despre emigrare și depopulare vorbim la acest sfârșit de săptămână.
„Ne dorim să construim un parteneriat cu cetățenii din diasporă, peste hotare avem cetățeni de diferite vârste, cu așteptări diferite. Pentru acești oameni trebuie să creăm oportunități ca ei să revină acasă”. Am citat din discursul președintei Maia Sandu ținut la recentul Congres al Diasporei. Șefa statului menționa că o parte din economia Republicii Moldova se ține pe remitențele transmise de diaspora. „Vom trata cu atenție și respect fiecare nevoie venită din partea cetățenilor. Unele probleme vor fi soluționate repede, iar altele au nevoie de timp pentru rezolvare. Cu implicarea fiecăruia lucrurile se vor îmbunătăți”, a mai spus Maia Sandu.
„Republica Moldova este campionul absolut al migrației pe continentul european, iar regiunea transnistreană este parte a țării cu evoluția cea mai nefavorabilă în acest sens”, constată expertul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță. Potrivit estimărilor lui, în anii independenței de pe malul drept al Republicii Moldova au plecat 26 la sută din populație, adică fiecare a patra persoană, iar din stânga Nistrului – aproape 33 la sută, adică o persoană din 3. Expertul sugera de asemenea că într-un viitor previzibil țara ar putea deveni o destinație pentru forța de muncă străină.
Europa Liberă a încercat să afle ce cred locuitorii din Strășeni despre emigrare și depopulare.
– „Nu văd eu mai mare perspectivă a Republicii Moldova fără populația autohtonă. Oriunde te-ai duce, ești străin, tu la tine acasă ești stăpânul tău, te vede toată lumea și te admiră, și se bucură de tine, dar acum persistă banul, iar banul a înecat omenia și de aceea azi noi luptăm. În calitate de profesoară, tot timpul mă strădui să le spun elevilor că nu banul este principalul. Banul care-i făcut cu greu ar trebui să fie și respectat, dar așa eu văd unele lucruri pe care părinții le văd numai în bani, dar nu le văd în copii. Eu nu spun de toți, sunt părinți care știu cum să-și gestioneze sursele financiare.”
Europa Liberă: Dar fenomenul acesta al migrației trebuie văzut doar ca parte goală a paharului sau și ca parte plină?
– „Recent la Strășeni a fost organizată Ziua Diasporei și, iată, eu am rămas foarte și foarte mulțumită de organizare, că dacă nu era organizare, nu aveam să mă întâlnesc cu atâția foști elevi de-ai mei. Știți cum? I-am văzut mai veseli și sunt bucuroși de ceea ce s-a făcut în localitate, sunt bucuroși că au unde veni, că erau timpuri când drumurile și străzile noastre erau neiluminate, grădinițele neîncălzite, școlile neîncălzite, dar acum iată este meritul și al celor de peste hotare, dar este meritul și al celor care au rămas acasă, și-au suflecat mânecile și au început să lucreze împreună.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, în ospeție la Strășeni și întreb cetățenii ce cred ei despre migrație, despre depopularea Republicii Moldova.
– „Vă spun așa, sincer, soră medicală am fost o viață întreagă și am lucrat în policlinica raională, am fost nevoită să plec de aici, fiindcă cu salariul pe care îl aveam noi, cum a fost pe vremea de prin 2005, am fost nevoiți să lăsăm, că trebuia să creștem copiii, să-i învățăm, să le dăm un viitor și îmi pare rău că toată bogăția, floarea Moldovei a plecat peste hotare – asta-i una; a doua – nu vreau poporul nostru să fie îngenuncheat, pentru că este nevoit să muncească pentru supraviețuire. Asta-i o durere tare-tare mare.”
Europa Liberă: Și ați lucrat și Dvs. peste hotare?
– „20 de ani, dar prin ce am trecut eu acolo și ce am făcut pentru esistere unul Domnul de sus știe. Sunt mulțumită și demnă că am așa putere, că am rezistat la toate acestea, dar e foarte greu. Se spune că peste hotare, dar peste hotare e un lucru care te doare, tare te doare. Ești prețuită, depinde în ce regiune lucrezi.”
Europa Liberă: Fără banii câștigați peste hotare cum s-ar fi descurcat Republica Moldova?
– „Nimeni, nimeni nu s-ar fi descurcat.”
Europa Liberă: Ce ar fi fost aici dacă nu erau banii trimiși din afară?
– „Eu socot că a trebuit conducerea să se străduie pentru viitorul Moldovei, problema e într-asta, că toată bogăția, toată inteligența noi am vândut-o, statul moldovenesc a vândut-o și asta-i dureros din suflet.”
Europa Liberă: Au să mai plece oamenii?
– „Copiii mei i-am învățat, dar nu i-am dat voie fiicei mele să plece peste hotare, fiindcă dacă se vor duce toți, unde o să ajungem noi, unde-i frumusețea noastră și inteligența noastră?”
Valentina Ursu, Europa Liberă, astăzi în ospeție la Strășeni și întrebăm localnicii ce cred ei despre migrație, despre cei care au plecat din Moldova.
– „Le dorim să se întoarcă înapoi la casele lor, la părinți.”
Europa Liberă: Aveți pe cineva plecat?
– „Ai mei îs duși, trei îs acolo la Rusia, cu toții îs aranjați, au familii, au copii de-amu.”
Europa Liberă: Dar de ce au ales Rusia?
– „Pe atunci așa era, că îs ani mulți în urmă.”
Europa Liberă: În ce an au plecat?
– „Of, de-amu îs mulți ani, vreo 16 ani, dacă nu mai bine, de mult sunt duși.”
Europa Liberă: Ați fost la ei?
– „Nu. N-am posibilitate, nu-mi ajung bani.”
Europa Liberă: Dar ei ce spun, vor reveni în Republica Moldova?
– „Nu, nu, nu! Au case acolo, au familii, nu mai revin aici.”
Europa Liberă: Și această despărțire nu e dureroasă?
– „Ei, nici nu-mi dați așa întrebare. Sigur că e dureroasă, încă tare, dar de-amu m-am deprins și mă bucur că-i totul bine și-s sănătoși și ei, și copiii, și nepoțeii de aici de la mine, toți îs sănătoși și mă bucur pentru asta.”
Europa Liberă: Vă mai trimit bani și ei?
– „Nu, nu, până când eu lucrez, am pensie, mulțumesc lui Dumnezeu că am putere până când. Dacă asta-i situația, ce să facem? Poate vreodată și vreodată, eu știu, schimbări ce vor mai fi…”
Europa Liberă: Ce schimbări trebuie să aibă loc aici ca să revină cei plecați?
– „Să fie locuri de muncă cât mai multe și mai plătite. Ei vor bani mai mulți, nu ca noi, niște pensionari, suntem bucuroși cu 3 mii de lei să lucrăm numai să ne țină la lucru, dar așa…”
Europa Liberă: Dar ei la ce leafă s-ar întoarce?
– „Da’ eu știu?… Nu știu, n-am luat vorbă.”
Europa Liberă: Dvs. ce credeți despre migrație?
– „Aș vrea ca toți copiii să stea pe lângă părinți acasă, la locul lor unde s-au născut, să fie locuri de lucru și să fie plătit.”
Europa Liberă: Aveți pe cineva plecat?
– „Am. Tot în Rusia trăiește, dar e căsătorită acolo și înapoi n-o să se mai întoarcă. Fiecare părinte vrea să-i fie copiii alături, să-i vadă, dar, mă rog, cum e acum – pe skype -, dar de venit înapoi n-au să vină. Ei trăiesc acolo foarte bine.”
Europa Liberă: Dar Dvs. ați merge în Federația Rusă să locuiți împreună?
– „Ei mă cheamă în fiecare zi, dar eu nu pot lepăda, pentru că-s deprinsă aici, iar acești bătrâni greu își schimbă locul de trai. În ospeție am fost, am revenit. Sunt stimători, primitori, după cum vorbesc că rușii îs așa, rușii îs așa, eu n-am văzut nimic deosebit între noi și între dânșii.”