Doamna Cereteu, sunteți la al doilea mandat de primar în orașul Drochia. Ați reușit să mențineți încrederea oamenilor. Cum este să faceți acest lucru în condiții deloc ușoare? Bani pentru realizarea celor propuse niciodată nu ajung. Cum vă descurcați? 

  1.     Nu a fost deloc ușor, au fost 4 ani de muncă, iar apreciere și calificativ mi-au dat orășenii la alegerile din anul trecut prin votul lor de încredere pentru încă un mandat. Pe această cale, vreau încă o dată să le mulțumesc, este o responsabilitate enormă, eu la rândul meu pot să spun că voi depune tot efortul să nu-i dezamăgesc.

Fiind un primar dintr-un partid de opoziție, pentru nimeni nu e secret că toate fondurile naționale sunt politizate și repartizate conform criteriilor politice, astfel, am înțeles de la bun început, după mai multe eșecuri, că singura soluție, pentru acel moment, era gestionarea corectă a bugetului, distribuirea banilor în ordinea priorităților, transparență, comunicare activă cu cetățenii și evident, aplicând la proiecte, doar că cu finanțare externă, prin intermediul ambasadelor.

Cum ați preluat Drochia și cât de funcțional este acum orașul? Cu ce proiecte realizate, în perioada mandatelor Dvs, vă mândriți?

  1.     Și în orașul Drochia ca și în majoritatea orașelor din țară sunt foarte multe probleme, pentru soluționarea cărora e necesar timp și bani, și aici e vorba nu de un an sau 5, dar de mulți ani și mulți bani. Drumuri proaste, apă și canalizare, câini vagabonzi, gunoiști neautorizate, lipsa locurilor de muncă -bine plătite….etc, șirul problemelor ar putea continua.

Chiar dacă anul 2020 pentru întreaga omenire a fost un an complicat, pentru noi a fost un an de succes în domeniul proiectelor. 

  •       Cel mai mare și important fiind Proiectul ”Îmbunătățirea serviciilor de  alimentare cu apă în orașul Drochia”.  Măsura investițională este finanțată de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Lucrările de reabilitare și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă din orașul Drochia au început, la începutul lunii noiembrie 2020. Valoarea contractului de antrepriză se cifrează la 82,87 milioane de lei, din care 5,64 milioane de lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei orașului Drochia și 500 de mii de lei – din partea Consiliului raional Drochia.
  •       Un alt proiect  ”Promovarea modului activ de viață și a interacțiunii comunitare prin crearea oportunităților de agrement in zona de revitalizare „Valea Curechiului” a orașului Drochia” Proiectul a urmărit  creșterea atractivității zonei de revitalizare urbană „Valea Curechiului”, a nivelului de trai prin diversificarea oportunităților de petrecere a timpului liber pentru cei 4500 de locuitori ai zonei de revitalizare, una din activitățile proiectului fiind amenajarea acestui  teren sportiv multifuncțional și a mobilierului stradal. Buget total  : 658 500 MDL

          Contribuția Polish Aid : 344 000 MDL

          Contribuția APL : 314 500 MDL

Acest proiect este finanțat în cadrul Fondului Granturilor Mici 2020 – ediția Revitalizare Urbană, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul Polish Aid, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polonia.

  •       În cadrul Programului ”Diaspora Acasă Reușește” DAR 1+3, Primăria orașului și-a propus amenajarea unui teatru de vară în centrul Parcului Central din oraș. Bugetul total pentru realizarea proiectului este de 562 mii lei, din care 250 000 MDL Guvernul RM, 106 000 MDL contribuția băștinașilor, 106 000 MDL Guvernul Elveției, 100 000 MDL contribuția APL.

Activitatea este realizată în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.801 din 01 august 2018, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora. Partener MIDL/PNUD Moldova.

  •       Nota conceptuală depusă de către Primăria orașului Drochia, în cadrul Etapei I a Apelului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) a fost admisă pentru Etapa a II-a. Suntem la etapa de pregătire a documentației tehnice necesare pentru Etapa a II-a, un proiect frumos de amenajare a teritoriului în zona de revitalizare urbană, Valea Curechiului în valoare de cca 20 mln lei.
  •       În cadrul Programului Comunitatea Mea, în Primăria orașului Drochia a fost amenajat un Centru de Informații și Prestări Servicii pentru Cetățeni, un altfel de ghișeu unic. Din cadrul proiectului am beneficiat de tehnică performantă și soft pentru dotarea centrului dat.
  •       Suplimentar, suntem parteneri ai Proiectului MIDL II/PNUD Moldova, Primarii pentru Creștere Economică, Comunitatea Mea, Convenția Primarilor pentru Eficiență Energetică. Ceea ce presupune activități permanente, atât pentru creștere economică, dezvoltare și amenajarea teritoriului cît și creșterea nivelului de prestare a serviciilor publice, și dezvoltarea capacităților profesionale ale funcționarilor Primăriei.
  •       O atenție sporită a fost acordată instituțiilor de educație timpurie din oraș, în acești ani ele au fost reparate și dotate, astfel încât astăzi grădinițele din oraș corespund practic tuturor condițiilor.
  •       A fost amenajat Parcul Central din oraș, o zonă de agrement care a devenit dragă locuitorilor, acolo la fel în viitorul apropiat va fi amenajat o zonă multifuncțională , iar prima etapă a fost făcută prin cadoul oferit de ziua orașului de Fundația Renato Usatîi, un complex de joacă pentru copii și fitness în aer liber.
  •       Pavarea curților blocurilor multietajate, cca 70%.

 

La ce alte proiecte de viitor va gândiți? Și cum vreți să le înfăptuiți, cu ce bani? 

  1.     Mai avem proiecte foarte importante pentru oraș, cum ar fi Extinderea rețelei de canalizare pe oraș, crearea unui Parc industrial, care ar contribui și la dezvoltarea economică dar și la crearea locurilor de muncă, soluționarea problemei Gunoiștii orășenești, amenajarea zonei Lacului Comsomolist din oraș prin atragerea investitorilor, dar pentru asemenea proiecte sunt necesare investiții mari, și la moment suntem în căutare de resurse, evident din fonduri externe, pe cele naționale nu putem miza.

Activând atâția ani în calitate de primar, probabil știți ce anume pot salva comunitățile locale din țară. Ce propuneri aveți dvs? Se cere o reformă de amploare a administrației publice locale? 

  1.     Incontestabil, reforma e necesară, însă aceasta are nevoie de timp și trebuie foarte bine gândită, de specialiști în domeniu și nu cum o fac ei la moment, de oameni care nu au nicio tangență cu APL. Din păcate, noi ne confruntăm cu exodul masiv al populației, și depopularea localităților. În acest caz, evident, sunt necesare schimbări. Trebuie să scăpăm de tot ceea ce e inutil și consumă bani, cum este sistemul de administrare raională – un filtru financiar care împarte banii statului pe criterii politice. Sunt o grămadă de probleme care trebuie soluționate –  descentralizare financiară, salarii decente pentru funcționarii din APL, crearea locurilor de muncă prin atragerea investitorilor, o autonomie locală veritabilă. 

Ce schimbări ați face în legislație pentru ca lucrurile să funcționeze? Unde v-ați poticnit din cauza legilor strâmbe? 

  1.     Cât ține de puterea centrală, ei întotdeauna au fost departe de ceea ce se întâmplă de fapt în teritorii, legile sunt făcute în birouri, iar noi ne ciocnim de lacune și imposibilități în aplicarea lor. Legea achizițiilor publice trebuie urgent modificată. Despre ce calitate a produselor alimentare pentru alimentația în grădinițe vorbim atunci când licitația o câștigă cei care oferă cel mai mic preț, sau reparația drumurilor, oameni fără experiență, fără tehnică, documental au tot, dar în realitate…..

Cum calificați atitudinea puterii centrale față de cea locală? Știm că este selectivă. “Atenție” se oferă doar primarilor care fac parte din partidele aflate la guvernare. Dar cum putem soluționa această problemă?

  1.     Cît ține de favorizarea primarilor care sunt de la partidele puterii, asta mereu a fost de asta și ne ciocnim de migrația masivă dintr-un partid în altul. Prin lege ar trebui interzis traseismul politic la orice nivel. Și, evident, depolitizarea fondurilor, astfel încât toți să aibă acces direct. Este salutabil faptul că, în ultima perioadă, avem acces direct la tot mai multe fonduri care până acum veneau în localități doar prin intermediul Guvernului. Acest fapt denotă că UE și donatorii au mai mare încredere în noi decât în autoritățile centrale.

Dezvoltarea economică locală este precară, businessul nu investește la noi. Cum vă explicați acest lucru? Puterea a făcut tot ce a putut pentru a soluționa problema?

  1.     Nu există stabilitate politică, iar investitorii străini fug de țările implicate în scandaluri de corupție și cu instabilitate. Dezvoltarea economică a localităților este cheia dezvoltării economice a întregii țări, și de cele mai multe ori, anume noi primarii facem tot posibilul pentru a atrage investitorii creându-le toate condițiile necesare, pentru că este vorba despre locuri de muncă, bani în buget, oameni în localitate. Dar e foarte greu să atragi un investitor străin într-o localitate când în țară este haos.
Imprimare