Edilii locali bat din nou alarma – ei spun că promulgarea legii care le oferă dreptul de a schimba destinaţia terenurilor şi de a se adresa direct la Curtea Constituţională a Moldovei (CCM), este tergiversată. Astfel, ei declară că vor recurge la acţiuni de protest paşnic dacă cerinţele lor nu vor fi îndeplinite. Pe de altă parte, autorităţile susţin că vor continua discuţiile cu legiuitorii, astfel încât să fie luată o decizie favorabilă pentru cetăţeni şi autorităţile locale, relatează Mesager.
Edilii din mai multe localități s-au întrunit astăzi în cadrul ședinței lărgite a Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Mulți dintre ei au recunoscut că întâmpină dificultăţi atunci când e vorba de schimbarea destinației terenurilor, iar din această cauză, există mari probleme la capitolul asigurării familiilor tinere cu un loc de casă. 

„În cele din urmă este o problemă a cetățenilor, fiindcă anume ei au solicitat modificarea legii. Avem mai multe solicitări de la cetățeni când ei au terenuri agricole și vor să le treacă la categoria terenurilor pentru construcții și atunci autoritatea publică locală nu este în drept să ia astfel de decizii”, a declarat primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.

Primarii mai spun că în lipsa acestei pârghii, sunt ratate proiecte importante, care ar putea contribui la dezvoltarea localităților.

„Avem peste 40 de hectare de pământ la care am putea să le schimbăm destinația prin decizia Consiliului local și să extindem parcul industrial din localitate, dar deocamdată acest lucru reprezintă o problemă. Unele legi sau hotărâri de Guvern adesea stopează dezvoltarea locală”, afirmă primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru.

La rândul său, secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac, şi-a exprimat convingerea că documentul va fi promulgat. „Vom continua să discutăm cu colegii din Parlament ca până la final să avem totuși o decizie favorabilă pentru autoritățile locale”, a spus el.

Membrii CALM s-au arătat indignați și de faptul că prevederea din politica bugetar-fiscală privind transferul taxei pe autovehicule către autorităţile locale este blocată.

„În rezultatul unor astfel de tărăgănări, unor astfel de abordări din partea clasei politice guvernamentale, în special la nivel de Parlament, autoritățile locale, bugetele locale sunt lipsite de niște perspective de dezvoltare. Respectiv, cetățenii din satele și orașele noastre sunt lipsiți de drumuri mai bune, de condiții de viață mai bune, de alte servicii publice importante pentru ei”, a declarat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

Legea care oferă dreptul autorităţilor locale să schimbe destinaţia terenurilor, dar şi să adreseze direct CCM, a fost adoptată în Parlament pe 4 martie curent.

Imprimare