Cu ocazia aniversării a 60 de ani a fabricii de zahăr din Drochia, compania Südzucker Moldova împreună cu Consiliul Raional și Primăria orașului Drochia, organizează primul festival al dulciurilor și sfeclei de zahăr – „Regina Dulce”, scrie Ea.md.

Frunzele sfeclei de zahăr formează o coroană, iată de ce, festivalul de dulciuri poartă numele „Regina Dulce”. În același timp, sfecla de zahăr este considerată Regina câmpurilor din Moldova. Pentru zona de nord a țării, sfecla de zahăr este cultura cu cea mai mare producție la hectar, în cultivarea și prelucrarea căreia sunt implicați mai mult de 10 mii de oameni.

În 10 septembrie oaspeții Festivalului „Regina Dulce” se vor putea delecta cu produse de patiserie ai producătorilor din orașul Drochia, brutarilor din satele raionului Drochia, dar și bomboane, biscuiți, înghețată și alte dulciuri oferite de partenerii companiei Südzucker Moldova. În cadrul programului Festivalului „Regina Dulce” se va desfășura un concert de zi și activități pentru întreaga familie, care va culmina cu un concert de seară cu focuri de artificii. Totodată, Südzucker Moldova va organiza o expoziție de mașini agricole și excursie pentru toți doritorii să viziteze fabrica de zahăr din Drochia.

Orașul Drochia poate fi numit pe bună dreptate „Capitala Dulce” a Republicii Moldova. Fabrica de zahăr din Drochia produce cea mai mare cantitate de zahăr din Moldova, iar orașul este renumit pentru tradițiile culinare. De 60 de ani, fabrica deține rolul unei locomotive puternice pentru economia orașului Drochia și a întregului raion. În 2016, fabrica a prelucrat circa 340 mii tone de zahăr și a produs peste 50 mii tone de zahăr. La fabrica de zahăr din Drochia a fost renovat aproape tot utilajul tehnologic. Procesele tehnologice de producere a zahărului au fost dotate cu sisteme automatizate de control. Ca urmare, s-au redus de trei ori pierderile de zahăr. S-a redus de mai bine de două ori consumul de energie, consumul de calcar cu 49% și utilizarea altor consumabile cu 15%. Capacitatea de prelucrarea a sfeclei de zahăr a crescut cu 25 %, în timp ce capacitatea medie de producere constituie acum 3,4 mii tone/zi.

 
Imprimare