Emisiunea audio

Monitorizarea stării democrației locale din Republica Moldova se înscrie pe agenda Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE), o delegație a căruia, în perioada 13-14 decembrie, current, s-a aflat la Chișinău. Prezent în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu CALM de la Vocea Basarabiei, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui a menționat că reprezentanţii CoE s-au interesat dacă după vizita lor din septembrie s-au schimbat lucrurile în ceea ce priveşte presiunile asupra aleşilor locali, dar și cum au evoluat lucrurile cu privire la implementarea reformelor.  

Viorel Furdui a menţionat că în ultima perioadă de timp, Republicii Moldova i se atrage o atenție sporită de către mai multe instituții europene, pe diferite dimensiuni, în special de către Consiliului Europei. “Această structură a CoE, care se numește Congresul Puterilor Locale și Regionale se preocupă de starea administrației publice locale din regiune, urmărește cu atenție ce se întâplă în acest domeniu din RM, cum se implementează angajamentele asumate de statul nostru. Congresul Autorităților Locale și Regionale al CoE este instituţia principală care veghează asupra stării lucrurilor pe dimensiunea democraţiei locale, ceea ce înseamnă descentralizare şi autonomie locală. Democraţia locală, alături de justiţie, mass-media şi drepturile omului sunt câteva elemente problematice şi în domeniul cărăra se aşteaptă îmbunătăţiri. Doar înregistrând rezultate, RM poate trece la o altă etapă, în mod special,  în relaţia cu Consiliului Europei.”

Totodată, Viorel Furdui a afirmat că CALM se arată în continuare îngrijorat de restanțele majore în raport cu angajamentele Republicii Moldova  pe plan intern și extern, de acumularea noilor restanțe  în implementarea documentelor de politici asumate de guvernare și a reformelor necesare în domeniul democrației locale și descentralizării. Potrivit directorului executiv al CALM, în acest context a fost elaborat un APEL privind problemele actuale stringente din APL, acesta fiind expediat Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu, premierului Pavel Filip, președinților fracțiunilor parlamentare, dar și tuturor deputaților din Parlamentul Republicii Moldova.

Viorel Furdui: “Întrebat public, în Parlament, de ce în bugetul de stat sunt prevederi de majorare a salariilor pentru parlamentari, pentru cei care lucrează în Guvern, pentru judecători, dar nu şi pentru cei din APL, Ministrul Finanţelor  a spus că cei din APL pot avea un contabil la trei-patru primării. Oare dl ministru nu cunoaşte că legislaţia RM nu prevede acest lucru, că cei din APL au statut de funcţionar public, iar această categorie nu poate ocupa alte funcţii remunerate? Daţi-le voie, pentru ca ei să poată oferi aceste servicii publice mai multor primării. APL se sufocă de la atâtea competenţe neacoperite financiar, dar cu toate acestea autorităţile central continuă să le transfere responsabilităţi, însă ttunci când ajungem să solicităm şi instrumente, ca APL să poată realiza aceste obligaţiuni, unii funcţionari zic că cei din APL nu au capacitate şi nici cunoştinţe.”

Viorel Furdui a mai spus că în pofida tuturor greutăților, CALM va insista asupra implementării angajamentelor statului privind recuperarea restanțelor în acest domeniu şi va susține în continuare APL din RM. Astfel, în premieră, pe 18 decembrie va avea loc, la Chişinău, Conferința Regională din cadrul Parteneriatului Estic. Conferința are loc în cadrul unui parteneriat strategic cu Comisia Europeană și al unui program specific de vecinătate estică pentru trei țări partenere estice: Georgia, Moldova și Ucraina. În cadrul evenimentului se va discuta despre evoluția reformelor de descentralizare în țările Parteneriatului estic și despre facilitarea accesului autorităților locale din aceste țări la programele UE, în urma semnării Acordurilor de Asociere.

 

 

Imprimare