Pot satele din Republica Moldova să atingă nivelul european ? Cum să faci faţă situației având puține resurse și mâinile legate? Fiecare problemă poate fi rezolvată şi fiecare scop poate fi atins cu puțină rațiune şi dăruire de sine. Avem şi un om, care este exemplu în acest sens. Când în multe sate din țară școlile au fost închise, pe motiv că sunt puţini elevi şi puţine resurse bugetare, într-o comună dintr-un sat din suburbia Chişinăului, cu puţină inspiraţie, a fost găsită o modalitate ingenioasă de a păstra grădiniţa şi gimnaziul, prin plasarea lor în aceeaşi clădire. Despre soluţii ingenioase şi progres ne vorbeşte Violeta Crudu, Primarul satului Cruzeşti.
Alo, Capitala: Fiecare experiență ne învață câte ceva. Ce ați învățat de la profesia de Primar?
Violeta Crudu: „Fără îndoială, funcția de Primar este una dintre cele mai dificile, dar și mai importante funcții în Republica Moldova. Conform statisticilor, de exemplu sondajul realizat de BOP toamna aceasta, Primăria este una dintre primele instituții la care se adresează și în care au încredere cetățenii noștri. Iar aici vorbesc despre întrebări lumești, care ajung zilnic și în primul rând la Primărie, începând cu „De ce nu avem lumină?” și terminând cu „De ce curge apa pe strada noastră?”. Dar anume de aici pornește comunicarea cu oamenii, unul dintre cele mai importante elemente ale relației primar-cetățean. Contactul permanent cu oamenii nu este întotdeauna relaxant, mai ales că, de cele mai multe ori, te trezești direct în miezul provocărilor. De multe ori, de cum pășește cineva în biroul meu am senzația că știu ce problemă are și la ce se așteaptă din partea mea. Din punctul acesta de vedere, funcția de Primar te învață să fii empatic și receptiv la nevoile oamenilor, ești conștient că oamenii ți se adresează anume pentru că au încredere în tine și abilitatea ta de a le soluționa o anumită problemă. Și aici revin la ceea ce spuneam mai sus, că această funcție este dificilă din considerentul că noi nu ne bucurăm de o autonomie locală veritabilă, o descentralizare, așa cum este stipulat în legislație. Și, deși oamenii cred că Primarii pot soluționa multe probleme, în realitate suntem cu mâinile legate și depindem de foarte multe bariere birocratice, dar și lacune legislative.Totuși, noi încercăm să rezistăm și să ținem piept provocărilor.”
Alo, Capitala: Care este lucrul cel mai greu în activitatea Dumneavoastră și cum reușiți să faceți față?
Violeta Crudu: „Cel mai greu este să nu poți soluționa o anumită problemă cu care se adresează un locuitor. Nu pentru că nu vrei s-o faci, ci pentru că sunt un șir de factori externi absolut deloc legați de voința Primarului. Aici mă refer la sursele financiare mai mult decât insuficiente, la bugetele noastre austere. Pe de altă parte, oamenii călătoresc tot mai mult, au rude peste hotare, compară nivelul de viață din Europa cu ceea ce se întâmplă la noi și vor și ei drumuri bune, canalizare, apă și căldură în case. Oamenii au obosit să mai aștepte. Li s-au făcut multe promisiuni, dar au suferit și mai multe dezamăgiri. Unii lasă totul și pleacă, alții se complac și, de cele mai multe ori, nemulțumiți, își continuă traiul aici. Zic nemulțumiți, pentru că atestăm o stare generală de deznădejde, de tristețe și de pesimism. Anume cu aceste stări trebuie să luptăm, să le insuflăm oamenilor optimism și că viața noastră, a tuturor, poate fi mai bună, dacă ne vom implica cu toții, dar nu ne vom transforma în simpli spectatori și critici. Tot mai multe proiecte presupun astăzi implicare civică și contribuție personală. Doar atunci când ne implicăm noi înșine activ în realizarea a ceva, putem aprecia la justa valoare rezultatele tuturor eforturilor depuse… ”
Alo, Capitala: Am văzut foarte multe proiecte utile și interesante pentru locuitorii comunei Cruzești: acordarea ajutorului sub formă de lemne de foc, stabilirea locurilor speciale pentru amplasarea publicității, vaccinarea vulpilor contra rabiei, reparația echipamentului electric stradal etc. Cu toate că a fost și mai este pandemie, care sunt cele mai frumoase lucruri, care s-au întâmplat la Cruzești în anul 2020?
Violeta Crudu: „Deși anul 2020 a fost unul greu și pasiv pentru noi, am continuat să lucrăm asupra unor proiecte importante pentru Cruzești. Astfel, unul dintre cele mai semnificative a fost construcția unui apeduct pentru partea nouă a localității. Odată cu finalizarea acestuia, Cruzeștiul este acum asigurat cu apă 100%. Am continuat și un proiect de canalizare, am construit în asfalt câteva străzi. În 2020 am insistat asupra activităților de infrastructură în detrimentul celor de agrement. Este pentru prima dată, de exemplu, când nu am desfășurat activități socio-culturale de Hramul localității! Pandemia ne-a limitat în desfășurarea a orice tip de activități, de fapt, cum a fost cazul și în celelalte părți ale țării. ”
Alo, Capitala: Ce proiecte vă propuneți pentru 2021 și ce impact vor avea pentru comună?
Violeta Crudu: „Localitatea noastră este una dintre puținele localități în care există apeduct 100%, sistem de canalizare construit pentru întreaga localitate (funcțional 50%), gazoduct construit în proporție de 85%. Iar unul dintre obiectivele noastre pentru 2021, dar și pentru ceilalți ani, presupune reparația drumurilor. Probabil nu este o noutate faptul că drumurile și calitatea lor constituie una dintre cele mai solicitate probleme la sate.
Tot un proiect ambițios, pe care ne propunem să-l continuăm, este construcția stației regionale de pompare a apelor uzate, stație de care vor beneficia locuitorii a trei localități vecine: Cruzești, Budești, Tohatin.
Vom continua să investim și în clădirea Complexului Educațional gimnaziu-grădiniță Cruzești, pentru că este instituția pe care o frecventează toți copiii din localitate, iar educația și menținerea condițiilor bune de creștere și activitate pentru copiii noștri este una dintre prioritățile Administrației publice locale.”
Alo, Capitala: Dacă din toate lucrurile frumoase, pe care le-ați făcut pentru Cruzești, ar fi să alegeți doar unul, pe care îl considraţi drept cea mai importantă realizare, care ar fi acesta?
Violeta Crudu: „Țin, bineînțeles la toate proiectele realizate în localitate, dar cel mai drag și scump sufletului este faptul că am reușit să creăm Complexul Educațional gimnaziu-grădiniță, cu susținerea Guvernului României, prin intermediul FISM. Copiii frecventau o grădiniță construită acum câteva decenii, compusă din două blocuri situate la o distanță de 300 m, iar mâncarea era dusă în cratițe de la un bloc la altul, pe jos. În același timp, din cauza numărului mic de elevi, și școala noastră risca să fie închisă. Or, întreținerea acesteia depășea mult posibilitățile financiare preconizate. Cea mai viabilă soluție la care s-a ajuns, în cele din urmă, a fost comasarea acestor două instituții în una, în incinta gimnaziului. Astfel, la etajul I am amplasat grădinița, iar la etajul II activează gimnaziul. Dincolo de obstacolele pe care le-am întâmpinat pe parcurs, mă bucur că astăzi această instituție este bine dotată din toate punctele de vedere. ”
Alo, Capitala: În mesajul Dumneavoastră către locuitori spuneți că sunteți onorată să reprezentați oamenii, care se trag din răzeșii lui Ștefan cel Mare, care au multe tradiții și obiceiuri frumoase. Ne puteți spune mai multe despre trecutul istoric al oamenilor, pe care-i reprezentați?
Violeta Crudu: „Cruzeștenii au fost mereu un sat de oameni gospodari și harnici. De aici și cel mai mare număr atestat de deportați, în jur de 125 de persoane. Deși este o localitate la numai 10 km de capitală, unde s-ar părea că urbanizarea și-a pus amprentele, mă bucur să constat că avem tradiții rămase de la strămoși, pe care încercăm să le menținem și să le promovăm, chiar dacă avem puțini tineri, mulți fiind plecați peste hotare. Unul dintre obiceiuri este cel al Cetei de Sf. Vasile. În această seară, tinerii-flăcăi se adună în ceată și merg pe la casele gospodarilor cu uratul. Merg, în special, în gospodăriile unde sunt fete mari, iar în Ajunul Bobotezei organizează Jocul de Bobotează. Pentru fiecare gospodărie este o onoare, dacă ceata a reușit să le treacă pragul de Sf. Vasile. ”
Alo, Capitala: Care sfaturi părintești vă servesc drept motto în activitate și în viață?
Violeta Crudu: „Eu m-am născut într-o familie în care domeniul administrației publice era des discutat acasă, tatăl meu trecând prin funcțiile de Consilier și Primar, iar mama mea – de secretar al Consiliului local. La rândul meu, până a deveni Primar, am lucrat la Primăria mun. Chișinău, dar am fost și Consilier local la Cruzești. Știam, în linii mari, ce presupune această funcție, dar și ce responsabilitate e pusă pe umerii unui Primar… Nu m-am ferit niciodată să ajut oamenii atunci când am putut. Dimpotrivă, de câte ori mi-a reușit acest lucru m-am simțit cu adevărat împlinită. E un lucru frumos să știi că, prin eforturile tale, ai avut un impact pozitiv și memorabil, ai contribuit la bunăstarea unui om, a mai multor oameni sau chiar a întregii comunități.”