Presiunile politice la care sunt supuși aleșii locali din Republica Moldova a fost subiectul emisiunii Politica. Jurnalista Natalia Morari a stat de vorbă cu Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, Alexei Busuioc, primarul satului Capaclia, Elena Grițco, consilier municipal la Bălți și Grigore Policinschi, președintele raionului Dubăsari.

Dle Răileanu, în cadrul unei conferințe de presă, alături de alți primari din PLDM ați vorbit despre presiuni politice. Ce se întâmplă, de fapt și despre ce fel de presiuni politice vorbiți?

Gheorghe Răileanu: În primul rând aș vrea să spun că în Republica Moldova așa și nu s-a reușit construirea unei democrații veritabile. Este o situație foarte fragilă, cu toate că avem unele libertăți totuși, în unele domenii, suntem foarte departe de a fi într-adevăr democrați. Recunoașterea premierului, la întâlnirea de la 1 februarie cu APL, a faptului că PD are deja 600 de primari este un lucru anormal. Admit că ar fi putut trece dintr-un partid în altul 5, 7 sau 10 persoane, poate 20, dar să treacă 150-200 de oameni este un indicator indirect care denotă că ceva nu e în regulă. E vorba de manevre, presiuni, ademeniri politice, altfel spus, este deturnată voința poporului care și-a ales reprezentanții săi pe anumite criterii intelectuale, orientarea în procesul democratic, ca buni gospodari, ca oameni care sunt capabili să-i reprezinte. În aceste condiții, este încălcat dreptul cetățeanului de a avea un reprezentant pe care l-a ales încadrat într-un anumit partid. În consiliile locale tot sunt procese de acest gen, doar că acestea sunt cazuri mai puțin răsunătoare. În aceste condiții, alegerile nu mai au sens. Am putea să ne trezim într-o bună zi când ni se va spune că nu mai facem alegeri pentru că sunt costisitoare, îi numim pe primari, deoarece ei oricum trec la noi.

Mai multe discuții despre anumite presiuni asupra primarilor vin din partea partidelor de opoziție și a primarilor independenți. Mulți primari sunt înfricoșați și nu vor să vorbească public despre aceste presiuni.

Elena Grițco: Îmi pare rău că în ultimul timp discutăm tot mai des la acest subiect, soarta oamenilor este pusă în pericol, e vorba de riscul la care sunt supuși ei și membrii familiilor lor. Astăzi, membrii familiilor colegilor mei din  Consiliul municipal Bălți trec prin momente foarte grele. Nu vorbesc doar despre încălcarea drepturilor omului, ci despre suferință umană. Cunoaște toată lumea că în luna ianuarie, curent, 20 de consilieri de la Bălți au intrat în greva foamei, în semn de protest față de abuzurile care ni se întâmplau. Datorită intervenției Ambasadei SUA și UE, presiunile s-au oprit pentru moment. Ceea ce se întâmplă acum depășește orice limită a moralității, pentru că astăzi sunt supuși presiunilor părinții, soțiile, surorile și copiii acestor consilieri.

Alexei Busuioc: Astăzi există o incertitudine totală atunci când vorbim despre situația primarilor, nu există nicio predictibilitate. Nu știm ce se poate întâmpla mâine. Chiar și primarii care au trecut la PD sunt în aceeași situație. Să nu uităm că este un an electoral și unul preelectoral și nimeni nu știe la ce să ne așteptăm. Trebuie să cunoaștem cu toții că Consiliul Europei monitorizează atent situația. Zilele acestea o echipă formată din circa 40 de primari vor întreprinde o vizită la Strasbourg, unde vom fi alături de colegii noștri care vor ține discursuri acolo, vom avea și noi unele intervenții, pentru că aici nu se prea vede perspectiva de a fi soluționate unele lucruri. Cei care sunt astăzi la guvernare comit aceeași greșeală ca și PLDM-ul de a-i aduna pe toți sub o umbrelă. Această practică vine încă de la roșu împărat.

Dle Răileanu, ați putea să povestiți concret cum sunt supuși presiunilor primarii din cadrul partidului DVS.?

Gheorghe Răileanu: O să vă spun istoria mea. În primul mandat am avut 5 dosare penale, dintre care 4 erau făcute de PCRM. Atunci am înțeles că indiferent de partidul din care fac parte, trebuie să mă preocup și de opoziție, pentru că nu este normal să fie aplicat un asemenea tratament față de oamenii care vor să servească poporul lor, față de cei care vor să lucreze cinstit. Peste o perioadă de timp am devenit membru al PLDM și în interiorul acestui partid am avut mereu o poziție, lucru pe care îl recunosc și colegii de partid. În CALM promovez aceleași idei, să nu fie discriminați primarii pe criterii politice, pentru că ei reprezintă cetățenii. Totuși, atunci când PLDM era la guvernare nu deținea instituțiile de drept și atrăgea primarii mai mult prin ademenire, putea să-i dea unuia niște bani pentru un drum, sau pentru altceva. Deschiderea celor patru dosare ale mele nu a avut drept scop determinarea mea de a-mi schimba partidul, au fost niște răfuieli de alt ordin, deoarece eu aveam reputația de anticomunist. Neajunsurile pe care le-am moștenit de la comuniști s-au amplificat, așa și nu am reușit să democratizăm statul, cred că mai durează puțin și vor înțelege toți dacă regele este îmbrăcat sau este gol. Cunosc mai multe cazuri când primarii au avut probleme, au fost târâți pe la CNA și Procuratură însă, mai des li se propune să li se facă un drum sau să li se dea bani pentru alte necesități ale localității. Unii aleși locali își justifică alegerea de a trece de la un partid la altul din cauza presiunilor. De fapt, în multe cazuri cred că până la urmă câștigă motivația economică. Vorbind concret de cazul Nicoletei Malai, cred că în RM s-a instalat un regim în care se folosește bâta, dar și biscuitul. Bâta a fost folosită în cazul primarului de Basarabeasca, sau cel din Taraclia, sunt și cazuri când primarii au trecut în partidul de la guvernare  și unele probleme din localitate au fost soluționate.

De exemplu, în Cimișlia avem un proiect al parcului industrial, documentația de elaborare a proiectului ne-a costat vreo 700 de mii de lei, ne-au cerut să o modificăm, am fost incluși în documentul unic cu finanțare de 15 milioane lei, ca până la urmă să nu primim nici un leu. Dacă aș fi făcut parte din partidul de la guvernare, sunt convins că s-ar fi soluționat problema aceasta, dar și multe altele.

Cunoașteți vreun primar din partea PSRM sau PD care să fie supus unor asemenea presiuni despre care vorbiți?

Alexei Busuioc: Pe mine mă deranjează atunci când se menționează atât de mult faptul că un primar este de la PLDM, altul de la PD și tot așa. În acest sens, CALM lucrează de ani de zile și vorbește despre descentralizare, doar atunci primarul nu va mai avea nici un angajament față de vreun partid politic. Atunci când voi putea gândi liber pentru comunitatea mea, fără ca cineva să încerce să mă manipuleze, atunci lucrurile vor decurge așa cum trebuie. Realizările acestea se fac prin intermediul legislației. Astăzi multe Legi se bat cap în cap și sunt interpretabile, iar cu așa fel de abordări RM se autoexclude din circuitul european. CALM are experți în acest domeniu, avem o practică internațională și suntem dispuși să le dăm tuturor soluția pe tavă, doar că nu vor să țină cont de aceste soluții.

Elena Grițco: Nimeni nu neagă efortul pe care îl depune CALM în protejarea aleșilor locali, în promovarea drepturilor lor la nivel central. Dar trebuie să înțelegem că dacă cei de la centru nu vor dori ca reforma descentralizării să fie realizată, acest lucru nu se va întâmpla. Din păcate, CALM nu este o organizație cu factor de decizie, chiar dacă face foarte multe lucruri în beneficiul primarilor. Cei de la Consiliul Europei sunt șocați de ce se întâmplă la Bălți. În acest context, la 28 martie, în cadrul sesiunii plenare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE voi avea o intervenție, fiind invitată oficial, în cadrul căreia voi povesti despre represiunile politice la care sunt supuși aleșii locali, dar mai ales voi aborda situația din Bălți, care este ieșită din comun. Pe această cale vreau să mulțumesc Corpului diplomatic din RM care s-a consolidat în acest caz și Bălțiul astăzi este în vizorul oficialilor europeni. Ne vom putea salva doar dacă ne vom uni eforturile și vom lupta zi de zi pentru apărarea drepturilor noastre. Din păcate, dreptatea trebuie să o căutăm în afara Republicii Moldova.

Dle Grigore Policinschi, DVS., care din 1991 vă faceți datoria în APL, v-ați trezit cu un dosar penal, în care sunteți învinuit, între altele, de încheierea unor contracte de achiziționare a serviciilor de asistență juridică, fraudarea licitațiilor publice, acordarea nejustificată a adaosurilor salariale, ș.a. Riscați până la 16 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de până la 15 ani. Cum explicați dosarul deschis pe numele DVS.?

Grigore Policinschi: Este absolut regretabil faptul că unele persoane din cadrul organelor de control pot aduce atât de ușor niște învinuiri atât de grave reprezentanților APL. Chiar recent, pe 26 ianuarie, am avut ultima ședință în cadrul unui alt dosar penal. A fost un dosar care s-a început ca urmare a controalelor din 2012. Am câștigat în absolut toate instanțele. Nu am scos-o bine în capăt cu acest dosar, că pe 12 martie am fost informat de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție, despre faptul că sunt învinuit, tocmai pe 7 capete de acuzare și risc tocmai 16 ani de privare de libertate. Este absolut incredibil ca după 26 de ani de activitate în domeniul APL să existe o asemenea atitudine din partea unor reprezentanți ai unor structuri de control din țară. Sunt optimist în ceea ce privește finalitatea acestui dosar, nu am frică de instanțele de judecată, dimpotrivă, sunt convins că voi putea să-mi demonstrez nevinovăția. Totuși, este o situație neplăcută, deoarece avem reprezentanți ai unor structuri de control care sunt foarte departe de a înțelege ce înseamnă administrație publică locală, autonomie locală.

Partidul Comuniștilor vorbește despre represiuni politice în cazul DVS. , prezentând și o listă întreagă de oameni, primari, vicepreședinți de raioane, care ar avea de suferit tot din aceste motive. Cum explicați DVS. deschiderea acestui dosar?

Grigore Policinschi: Consider că este foarte important ca APC, organele de drept să își aplece urechea la recomandările Consiliului Europei. Sunt convins că asemenea dosare nu sunt doar pentru Policinschi, Răileanu sau alți conducători. Asemenea dosare au și primari de la partidul de guvernământ. Când intri în esența acestor dosare și se solicită să fie prezentate unele note informative pe o situație sau alta, te uimește faptul cât de departe este perceperea organelor de control despre activitatea APL. Nu am niciun argument ca să vorbesc despre unele presiuni din partea unui partid sau altul. Toate sursele bugetare sunt bugetate, sunt trecute prin deciziile Consiliului raional, dispozițiile la care fac trimitere organele de control au trecut controlul legalității Cancelariei de Stat. Eu știu că am susținerea cetățenilor din raion și sunt decis să le demonstrez tuturor, inclusiv organelor de control, că APL trebuie să fie respectate. Acolo unde se fură să aplice Legea, iar acolo unde se lucrează să nu încerce să facă spectacol folosind numele unei sau altei persoane. Eu am trecut prin încercări cu mult mai dure decât asemenea învinuiri, în timpul războiului, după acel război, dacă aveam frică, demult plecam din această țară. Eu am respect pentru numele meu și pentru echipa pe care am onoarea să o conduc în cadrul consiliului raional Dubăsari. Îmi respect colegii din APL și vreau să spun că prin exemplul meu voi demonstra că organele de control nu au dreptate și nu au dreptul să facă asemenea presiuni asupra aleșilor locali.

Cum vedeți ieșirea din această situație?

Gheorghe Răileanu: Am ajuns la așa o etapă în care structurile politice ale statului încearcă să mențină sau să construiască o verticală a puterii care să dirijeze totul de sus în jos. Instrumentele vechi nu mai sunt atât de utile, presa, cu tot monopolul asupra radiourilor și televiziunilor, are totuși o doză de independență, sunt mijloace de informare în masă de alternativă, nu chiar toți judecătorii se conformează și atunci folosesc aceste pârghii prin intermediul organelor de drept. Eu am adresat foarte multe apeluri să fiu ajutat în diferite litigii, în cazuri foarte suspecte, însă niciodată nu am primit ajutor de la organele statului. Dimpotrivă, atunci când cineva avea vreun interes economic și se adresa unui anumit partid, imediat se făcea un dosar penal și se exercitau presiuni. Acum am în instanța de judecată două dosare penale. Am o vârstă când nu mă mai tem de nimic, activitatea de bază fiind în trecut, acum sunt pregătit pentru orice, inclusiv să devin o jertfă a regimului. Un instrument al sistemului actual asupra primarilor este presiunea prin instanța de drept și al doilea instrument sunt finanțele publice. Eu, ca primar, mă apăr studiind foarte mult Legile și mizând pe sprijinul cetățenilor. În timpul primului mandat nu am reușit să fac aproape nimic pentru că am avut 5 dosare penale, dar cetățenii totuși m-au votat. Presupun că oamenii au nevoie să-i reprezinte cineva care are niște principii și poate nici nu își doresc să umblăm în genunchi în fața guvernării. Un primar îngenuncheat reprezintă o localitate întreagă pusă în genunchi. Speranța noastră este și în instituțiile europene, dar și Consiliul Europei. La sesiunea a 33-a a CoE au fost ascultați toți membrii delegației RM, apoi aici au venit diferite grupuri de monitorizare, după care a fost elaborat un raport. Cred că acum trăim un moment foarte important, când balanța poate să se încline într-o direcție sau alta.

Imprimare