Pentru prima dată în viaţa lui, Mihai Druţă, de 76 de ani, nu mai este nevoit să care apă de la 1,5 km depărtare de casă. Acum casa lui este conectată la sistemul  de aprovizionare cu apă şi cel de canalizare, iar gunoiul din cartierul lui este colectat în mod regulat. Este o schimbare care face viaţa mai uşoară, spune Mihai Druţă. Preţul este rezonabil şi serviciul este bun.

Acum patru ani, serviciile publice erau un lux pentru majoritatea locuitorilor din Teleneşti, un oraş cu 9.000 de locuitori, a căror sisteme de aprovizionare cu apă şi de canalizare n-au mai fost reparate de 20 de ani. Ca răspuns, autorităţile locale şi-au unit eforturile cu membrii comunităţii pentru a   identifica cele mai urgente necesităţi de dezvoltare a localităţii şi a găsi soluţii pentru rezolvarea lor. 

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi Guvernul Suediei au susţinut autorităţile locale pentru a elabora strategia de dezvoltare a oraşului, împreună cu comunitatea, şi i-au ajutat să găsească fonduri pentru achiziţionarea tehnicii de evacuare a deşeurilor,  precum şi pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare din Teleneşti.

Împreună cu alte comunităţi, primarul intenţionează să construiască şi o staţie de epurare a apelor.

Am creat 22 de noi locuri de muncă  şi am pus baza unei infrastructuri de furnizare a serviciilor publice , spune primarul  de Teleneşti, Vadim Lelic. Aşa se faptul că volumul de investiţii în Teleneşti este mai mare decât bugetul anual al oraşului. Acest lucru a adus noi parteneri de dezvoltare în oraş, care altfel nici n-ar fi privit în partea noastră. Ca şi primar am prins la curaj. Datorită mai multor seminare şi vizite de studiu în străinătate, am dobândit noi abilităţi care mă ajută să răspund necesităţilor oamenilor  şi să-i mobilizez pentru a rezolva împreună problemele oraşului, a spus Vadim Lelic.

Teleneşti va servi drept model pentru alte comunităţi din ţară, aceasta fiind singura modalitate de a asigura o autonomie locală reală, a declarat Victoria Cujba, persoana responsabilă pentru politicile de descentralizare din Guvern. Alte 70 de comunităţi din Republica Moldova sunt susţinute de ONU şi Guvernul Suediei pentru a dezvolta strategii de dezvoltare socio-economică.

Guvernul Republicii Moldova a demarat procesul de descentralizare în 2009, cu sprijinul PNUD, UN Women şi a Guvernului Suediei. Reforma de descentralizare oferă mai multă autonomie autorităţilor publice locale pentru ca acestea să asigure condiţii mai bune de viaţă oamenilor, fie că este vorba de apă, colectarea deşeurilor, canalizare sau proiecte mici de infrastructură.

Reforma se bazează pe principiul de participare a oamenilor în procesul de dezvoltare locală, oferind oportunităţi egale pentru femei şi bărbaţi, precum şi pentru grupurile vulnerabile şi marginalizate, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilităţi.

Organizaţia Naţiunilor Unite asigură ca în acest proces să existe oportunităţi egale pentru toţi oamenii din comunitate, astfel încât aceştia să poată beneficia în mod egal de rezultatele reformei, a declarat Kaarina Immonen, Coordonator Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite în Republica Moldova.

O societate îşi poate realiza pe deplin potenţialul său doar atunci când bărbaţii şi femeile se bucură de şanse egale, a declarat Ingrid Tersman, Ambasadorul Suediei în Republica Moldova. Atunci când ambii au aceste oportunităţi, ei pot contribui la dezvoltarea economică a ţării, la nivel local şi naţional, precum şi la consolidarea democraţiei.

Imprimare