Emisiunea radio

O țară fără sate nu poate exista, tot așa cum nu putem vorbi despre o dezvoltare națională fără o dezvoltare rurală. Aceste păreri au fost expuse de către primarul localității Lozova, raionul Strășeni, Lilian Botnaru și primarul localității Mateuți, raionul Rezina, Angela Ursachi, în cadul emisiunii Puncte de Reflecție cu CALM, la postul de radio Vocea Basarabiei.

Potrivit lui Lilian Botnari, este absolut necesară o consolidare a autonomiei locale, prin clarificarea competenţelor APL şi asigurarea lor cu resurse financiare corespunzătoare.

Localitatea noastră a beneficiat de o mică susținere din partea consiliului raional, dar consider că este nevoie de aprobarea unei decizii prin care să se asigure cofinanțarea primăriilor care accesează proiecte. Majoritatea proiectelor trebuie să fie însoțite de pachetul de documente de ordin tehnic, ceea ce presupune niște cheltuieli enorme (de la 50 mii până la 300 de mii de lei). Toți bani pe care îi avem pentru a dezvolta localitatea trebuie să îi dăm pentru două kg de hârtie, însă fără proiecte nu prea avem cum să ne dezvoltăm”.  

Primarul localității Mateuți Rezina a menționat că ori de câte ori a mers să discute cu autoritățile raionale nu a fost ascultată. Potrivit Angelei Ursachi, consiliul raional și-a pierdut rolul de autoritate centrală. Totodată, Angela Ursachi a afirmat că APL nu dispune de o bază economico-financiară corespunzătoare, pe potriva tuturor responsabilităților care au fost transferate pe seama primăriilor.

„Sursele financiare sunt redistribuite în bugetul localității cu destinație generală. Cu excepția banilor care vin din Fondul Rutier, nu se mai asigură alte surse financiare pentru dezvoltare sau contribuție la proiecte. Aceste surse ar putea veni din bugetul APL de nivel II. Timp de doi ani nu am beneficiat de niciun bănuț din bugetul consiliului raional Rezina dar, cu toate acestea, am reușit să implementăm mai multe proiecte, unele în valoare de milioane de lei. Am făcut economii enorme, au venit în ajutor și consătenii.”

Invitații în studiou s-au arătat dezamăgiți de faptul că guvernarea nu și-a îndeplinit angajamentele privind strategia descentralizării. Potrivit primarilor, descentralizarea trebuie să se facă cât mai curând posibil, exemplu în acest sens fiind țările europene.

Nici nu ar mai trebui să discutăm la acest subiect. E ca și cum am explica faptul că atunci când plouă  se formează noroiul. Descentralizarea trebuie să aibă loc și în Republica Moldova, măcar și din simplu motiv că georgrafic suntem în centrul Europei”, a menționat Lilian Botnari.

Ambii edili au menționat faptul că autoritățile publice locale beneficiază de cea mai mare susținere din partea CALM – ului.

„Orice problemă poate fi soluționată cu ajutorul CALM.  Această instituție ne ascultă, ne identifică problemele și vine cu soluții nemijlocite, cu propuneri de proiecte. Datorită CALM reușim să implementăm multe reforme. CALM-ul a bătut alarma și în cazul cu Fondul Rutier, toate discuțiile dintre minister și primari au fost mediate de CALM. Multe proiecte de lege care apar astazi pe agenda Guvernului și Parlamentului sunt inițiate de experții CALM, acestea având un singur obiectiv – întoarcerea cu fața spre localități, spre oameni„ , a declarat Angela Ursachi.

Imprimare