La Cimișlia a fost deschis Centrul Reprezentativ al Asociației Europene pentru Democrație Locală (ALDA), o organizație non-guvernamentală care are drept obiectiv promovarea bunei guvernări și a participării cetățenilor în procesul de dezvoltare la nivel local.

La inaugurarea primului birou ALDA din țară, au fost prezenți preşedintele ALDA, Oriano Otocan, și Antonella Valmobida, secretar general al asociației. De asemenea, la eveniment a participat preşedinta CALM, Tatiana Badan, primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, precum și reprezentanți de la mai multe autorități locale din țară. 

Evenimentul a întrunit și reprezentanți de la câteva ambasade din Republica Moldova, reprezentanți ai Ministerului Culturii și mai mulți coordonatori de proiecte și organizații partenere din țara noastră.

În cadrul reuniunii a fost semnat și primul acord de colaborare dintre ALDA și autoritățile locale din orașul Cimișlia.

„Agenția este un instrument care facilitează cooperarea autorităților locale cu societatea civilă. Astăzi sunt prezenți toți partenerii acestei organizații, iar aceasta e o echipă foarte bună. În cadrul concursului de selectare a locației centrului nostru, au participat patru primării. Astfel, am ales orașul Cimișlia, deoarece primarul localității s-a dovedit a fi foarte activ”, a declarat Antonella Valmobida, secretar general ALDA.

Totodată, mai multe organizații non-guvernamentale, și-au exprimat dorința de a stabili relații de parteneriat și de a implementa proiecte locale în întreaga țară. Acestea urmează să susțină deschiderea unor afaceri mici și mijlocii, crearea a noi locuri de muncă, colaborarea cu diaspora și autoritățile, în vederea stopării emigrației masive a cetățenilor moldoveni. 

„Eu cred că este o reușită a orașului Cimișlia, dar și a sudului țării. Acest lucru se datorează faptului că partea de sud a țării noastre se confruntă cu probleme mai acute comparativ cu alte zone ale țării.

 Un instrument de consolidare a societății civile

Biroul Democrației Locale urmează să inițieze parteneriate cu diferite ONG-uri, cu autorități locale și alte organizații, pentru a consolida societatea civilă, activismul civic și participarea cetățenilor în luarea deciziilor. Prin intermediul unor proiecte, dorim să implicăm autoritățile din întreaga țară, pentru ca cetățenii să simtă schimbări. Resursele financiare pentru desfășurarea acestor activități urmează a fi acumulate în cadrul proiectelor, dar și al suportului financiar din partea partenerilor noștri din țară, dar și a unor instituții internaționale. Așteptăm și cetățenii să vină cu propuneri și idei de proiecte, pentru a stabili relații de parteneriat și de a contribui la dezvoltarea societății”, a menționat Nicolae Hristov, directorul Centrului Reprezentativ al Asociației Europene pentru Democrație Locală (ALDA). 

Nicolae
Nicolae Hristov și Oriano Otocan taie panglica, în cadrul inaugurării centrului ALDA.

În cadrul discuțiilor, primarul orașului Cimișlia s-a arătat optimist, menționând că va depune efort pentru a îndreptăți așteptările partenerilor europeni, dar și să implementeze diverse proiecte la nivel local, pentru a poziționa orașul drept unul dintre liderii naționali la capitolul „Promovarea valorilor Europene”.

Totodată, participanții au accentuat importanța și eficiența unor asemenea proiecte, desfășurate la nivel local. Unul dintre factorii principali este eficacitatea mult mai mare a proiectelor desfășurate la nivel local, dar și riscul mai mic de apariție a cazurilor de corupție și fraude.

Deși încă nu a fost înregistrată oficial, reprezentanța ALDA are o agendă plină de evenimente pentru anul 2017. Printre acestea se numără stabilirea multiplelor relații de parteneriat cu autoritățile locale din țară, desfășurarea mai multor proiecte ce vizează problemele principale la nivel local. 

Semnarea

Semnarea acordurilor de colaborare între ALDA, CALM și autoritățile publice locale din Cimișlia.

De-a lungul anului, cetățenii din mai multe zone ale țării urmează să beneficieze de cooperări inter-comunitare la nivel internațional, organizarea multiplelor stagii pentru funcționari în cadrul statelor membre UE, cursuri gratuite de instruire în limbile franceză și engleză, organizarea unei școli de vară pentru tineri,  sprijinirea autorităților locale la capitolul „implementare a principiilor democratice în administrația publică din Moldova” și multe altele.

Spre final, au fost prezentate mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană, care se desfășoară la nivel local în mai multe localități din țară.

Asociația Europeană pentru Democrație Locală a fost înființată la inițiativa Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, în 1999, desfășurându-și activitatea atât în Uniunea Europeană, cât și în vecinătatea acesteia.

Mai multe imagini de la eveniment

Daniel ARAMĂ

Imprimare