Partidele de la guvernare au anulat implementarea legii privind descentralizarea finantelor locale pentru a mentine influenta asupra autoritatilor locale. Incearca sa castige mandate in anul electoral. Declaratia a fost facuta in studioul In PROfunzime de primarul capitalei Dorin Chirtoaca. Parerea acestuia a fost impartasita si de expertul juridic in cadrul CALM, Ion Beschieru. El sustine ca adevaratul motiv pentru care implementarea legii a fost amanata este dorinta de a mentine controlul la nivel local.

Dorin Chirtoaca a mai spus ca finantele locale sunt impartite pe criterii politice. Totodata, el a recunoscut ca si liberalii au facut acelasi lucru.

Este boala politicienilor, incearca sa coloreze societatea in culoarea partidului. Nu este bine sa revenim la astfel de metode. Oamenii nu trebuiesc colorati, ci respectati. Ei vad cand politicienii triseaza, a spus Chirtoaca.

El a adaugat ca ceea ce se intampla acum in Republica Moldova, din punctul de vedere al descentralizarii autoritatilor locale de cele centrale, nu este o noutate. Asa era si in Romania in anii 2000, erau aceleasi discutii si contradictii, pentru ca din pacate, ajungand la putere, politicienii nu vor sa piarda puterea din maini, a precizat Chirtoaca.

In acelasi timp, primarul spune ca descentralizarea economica a autoritatilor locale ar putea duce la independenta consiliilor locale si primariilor de guvernare si puterea centrala, astfel pentru a-si gandi activitatea independent pe termen lung si mediu.

Descentralizarea presupune transferul competentelor de luare a deciziilor cat mai jos posibil, aproape de cetateni. Astfel ca primariile sa aiba propriile competente, nu doar un statut de prestator de servicii, a subliniat primarul capitalei. 

De cealalta parte, expertul juridic din cadrul Congresului Autoritatilor Locale din Moldova (CALM),  Ion Beschieru, spune ca prin legea finantelor publice, sistemul administrativ local va fi scos din sfera politicului, iar primariile vor avea de castigat mult mai mult.

Exista si un risc ca legea sa fie amanata de nou. Nu este vorba de lipsa de capacitate a primariilor, ci de anul electoral. Adevaratul motiv este dorinta de a pastra controlul la nivel local, a subliniat expertul.

Legea privind descentralizarea finantelor publice locale a fost adoptata in noiembrie 2013, insa implementarea acesteia a fost amanata pentru anul 2015. Motivul invocat de alesi a fost lipsa competentelor necesare ale autoritatilor locale in administrarea eficienta a resurselor financiare. Pentru a testa noua lege, guvernantii au lansat un proiect pilot in acest sens in 3 raioane ale tarii si in municipiul Chisinau. Amanarea cu un an a implementarii legii a trezit un val de nemultumiri din partea primarilor.

Imprimare