La 21 decembrie 2023, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în parteneriat cu inițiativa „Primarii pentru creștere economică „(M4EG) implementată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova și finanțat de Uniunea Europeană, au organizat primul atelier introductiv pentru Ofițerii ucraineni de prietenie.
Pilotarea acestei unități, Ofițer ucrainean de prietenie, își propune de avea la nivel local o persoană responsabilă care va ajuta refugiații ucraineni și va sprijini comunitatea gazdă. Pilotarea are loc în 14 localități țintă a inițiativei „Primarii pentru creștere economică” (M4EG): Bălți, Cahul, Călărași, Cărpineni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Copceac, Dondușeni, Drochia, Palanca, Selemet, Strășeni, Telenești și Ungheni.
Inițiativa se desfășoară în condițiile în care comunitățile locale din Republica Moldova se confruntă cu multiple crize, inclusiv cea a refugiaților (inițial din Ucraina, recent și din Palestina). Gestionarea acestei situații și integrarea refugiaților în comunitățile gazdă revine APL, iar prezența în rândurile APL a unei unități pentru gestionarea crizelor, inclusiv cea a refugiaților este mai mult decât necesară.
Ofițerii ucraineni de prietenie, în rolul lor important de a sprijini refugiații și de a contribui la coeziunea comunității, au ca obiectiv susținerea standardelor etice, iar comportamentul lor, atât în medii profesionale, cât și în interacțiunile cu comunitatea, ar trebui să fie un exemplu de integritate, respect și responsabilitate. Ofițerii de prieteni ucraineni trebuie să dea dovadă de imparțialitate, asigurându-se că toate convingerile sau opiniile lor personale nu le influențează munca și să acționeze într-un mod transparent, onest și responsabil. Aceștia urmează să promoveze un mediu incluziv și de susținere, promovând demnitatea, drepturile și bunăstarea tuturor persoanelor, indiferent de mediul sau circumstanțele în care se află.
În eforturile lor de a ajuta refugiații ucraineni și de a sprijini comunitatea locală, Ofițerii de prieteni ucraineni trebuie să demonstreze sensibilitate față de diferențele culturale, să dea dovadă de empatie, înțelegere și profesionalism.
Un alt obiectiv este ca aceștia să fie proactivi, plini de resurse și dedicați atingerii obiectivelor stabilite, contribuind pozitiv la consolidarea echipei și a comunității pe care o deservesc.
În urma pilotării, experții CALM vor elabora un set de recomandări pentru administrația locală și centrală privind instituirea unei astfel de unități. De asemenea, în cadrul pilotării, Ofițerii de prietenie ucraineni vor trece o serie de instruiri și sesiuni, fiind ghidați de experții CALM.