Primăria orașului Ștefan Vodă este printre beneficiarii proiectului de asistență tehnică oferit de către Regatul Norvegiei, în cadrul unei cooperări dintre Congresul Autorităților Publice Locale (CALM) și Agenția Relații Funciare și Cadastru. Este un exemplu ce ne arată beneficiile conjugării eforturilor comune ale autorităților centrale și celor locale și rezultatelor ce pot fi obținute ca urmare a unui dialog instituționalizat și permanent.   

În cadrul proiectului norvegian, primăria orașului Ștefan Vodă a obținut tehnica necesară pentru îmbunătățirea procesului decizional și prestarea serviciilor de calitate locuitorilor urbei.  

Viceprimarul orașului Olga Luchian susține că noua tehnică va facilita utilizarea materialelor cartografice și seturilor de date spațiale prin intermediul serviciilor de rețea.  „Până la moment totul este pe suport de hârtie și inginerului cadastral îi este foarte complicat să își exercite atribuțiile. De acum înainte, hărțile care vor fi utilizate prin intermediul softului QGIS ne vor ajuta să monitorizăm diverse procese și obiecte.”

Pentru a explica cum noua tehnică va îmbunătăți calitatea serviciilor prestate în cadrul primăriei, viceprimarul a spus că la ora actuală nu există o evidență clară a fântânilor și poziționarea acestora. „Totodată, ne dorim să facem o evaluare a amplasării agenților economici și să stabilim care zone sunt mai avantajoase din punct de vedere economic. Noua tehnică poate fi utilizată multifuncțional, iar monitorizarea grafică va fi mult mai accesibilă, inclusiv din punct de vedere vizual, atât pentru noi ca funcționari publici, cât și pentru cetățeni.”

În cadrul primăriilor se solicită foarte multă informație dar, din păcate, la ora actuală, baze de date exacte nu prea există la nivel local. „Deși informația grafică și textuală privind bunurile pe care le are în proprietate o persoană este deținută de Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice, multe instituții o solicită inițial de la primărie, ceea ce este corect prin prisma principiului ghișeului unic, doar că în lipsa accesului autorizat în timp real la aceste date fac această sarcină greu de realizat. Este mare nevoie de digitalizarea serviciilor pentru a fi o primărie modernă, care să ofere servicii cât mai calitative cetățenilor.”

Un element definitoriu în dezvoltarea oricărei urbe este planificarea spațială. „Consider că transformarea documentației de urbanism și amenajare a teritoriului în baze de date spațiale ar facilita e-transformarea primăriei și ne-ar permite să automatizăm mai multe procese administrative, inclusiv eliberarea actelor permisive conform planului urbanistic general. În afară de aceasta, de existența bazelor de date spațiale depinde modernizarea procesului analitic și decizional.

Un exemplu recent care ilustrează necesitatea modernizării procesului de prestare a serviciilor vizează un teren procurat de  o persoană pentru a construi o spălătorie auto, deși această construcție nu se încadrează în prevederile planului urbanistic general. Pe loc gol s-a creat o situație de conflict care putea fi evitată din start dacă am fi avut o bază de date în care ar putea fi vizualizate asemenea lucruri.”

Conform Codului Contravențional, APL are și rolul de agent constatator în cazul construcțiilor neautorizate,  sancțiunea se aplică prin intermediul instanței de judecată. Regulamentul cu privire la evaluarea bunurilor imobile prevede că o dată la cinci ani trebuie de actualizat valoarea acestora. „Noua tehnică ne va ajuta să monitorizăm aceste construcții și să le impozităm pentru a aduce mai multe venituri în bugetul local, dar și să creștem gradul de conștientizare a cetățenilor, pentru ca toți să fie tratați în condiții egale. Cu suportul Norvegiei vom putea automatiza mai multe procese în primărie, inclusiv eliberarea actelor permisive,” a menționat Olga Luchian.

Aureliu Bizandei, inginer în reglementarea funciară a primăriei orașului Ștefan Vodă, de asemenea, consideră că asistența tehnică oferită de Regatul Norvegiei este de mare folos pentru autoritățile publice locale. „În Republica Moldova asemenea tehnică nici nu există, ori manipularea cu seturile de date spațiale și hărțile digitale solicită o tehnică cu parametri avansați. Astfel noi putem să folosim datele spațiale în sistem digital, să memorizăm toată această informație și să o utilizăm pentru dezvoltarea mai multor domenii, să evaluăm proprietatea publică, spațiul locativ etc.”

Funcționarul a atras atenția asupra faptului că la 10 august, în raionul Ștefan Vodă începe procesul de delimitare masivă a terenurilor, iar tehnica donată va facilita procesul de identificare și înlăturare a erorilor comise pe parcursul anilor. „În afară de aceasta, acest proces ne va permite să facem o inventariere complexă, cu un grad ridicat de precizie a tuturor terenurilor. Chiar dacă suntem în sec XXI, încă nu avem stabilite hotarele între terenurile ocupate de parcuri, piețe, drumuri, străzi etc, iar de acum încolo credem că vom putea iniția acest proces”

Funcționarul afirmă că după a doua etapă a cursurilor de instruire, atunci când va cunoaște mai aprofundat cum să utilizeze sistemului QGIS, va aplica cunoștințele acumulate pentru îmbunătățirea procesului decizional.  „Corect ar fi ca fâșiile forestiere de protecție să fie delimitate separat. Acum sunt comasate mai multe tipuri de vegetație. Spre exemplu, la moment participăm în cadrul unui proiect pentru a planta 10 ha de culturi silvice. În acest proces sunt solicitate date exacte despre numărul de fâșii forestiere și unde sunt amplasate acestea, iar nouă ne este foarte greu să obținem date exacte pentru a oferi un răspuns veridic. Tehnica donată de către poporul norvegian ne va ajuta să facem ordine și în acest domeniu.”

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare