Peste 27.500 de persoane din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au acces la apă potabilă, datorită asistenței Uniunii Europene.
Ce ar fi mai avantajos: să cumpere un butoi de apă – uneori de șapte ori mai scumpă decât cea de la robinet sau să ia cu împrumut câteva găleți de apă de la vecini? Aceasta a fost ani la rândul o adevărată dilemă pentru locuitorii satului Etulia din raionul Vulcănești.
Lipsa apei curente și proasta calitate a apei din fântâni au fost principala bătaie de cap a comunității din Etulia, aflată în extremitatea sudică a Republicii Moldova. Deja de o lună, sătenii au apă la robinet, datorită asistenței acordate de Uniunea Europeană prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD).
Aceasta a însemnat reabilitarea a trei fântâni arteziene, montarea a două turnuri de apă, construcția apeductului și rețelei de canalizare. Bugetul total al acestui proiect a constituit 151 mii 208 euro, dintre care 55 mii de euro reprezintă ajutorul oferit de Uniunea Europeană, iar restul sumei constituie contribuția autorităților publice locale și regionale.
Deocamdată, doar grădinița este conectată la stația de epurare a apelor reziduale. Deja s-au obținut primele economii, de 6000 lei lunar, sumă care era anterior necesară numai pentru evacuarea apei reziduale, cu ajutorul unei mașini specializate.
Impactul proiectului nu se rezumă doar la bani: „Igiena și sănătatea copiilor sunt prioritare. În sfârșit, copiii utilizează closetele și chiuvetele, care până de curând erau doar niște piese de decor. Cel mai complicat și antiigienic era în perioada rece a anului. Când era frig, copiii nu mai mergeau la toaletele din curte și făceau coadă la cele improvizate din căldări”, își amintește Svetlana Zabun, directoarea grădiniței.
Dina Roșca