La 14 octombrie a avut loc conferința online CORLEAP/EURONEST, cu genericul „Regiuni și orașe verzi în economii rezistente și durabile ale Parteneriatului Estic”.
Evenimentul a fost organizat de CORLEAP (platforma care reunește statele partenere în cadrul Comitetului Regiunilor al UE în vederea susținerii APL din țările Parteneriatului Estic) și EURONEST (adunare parlamentară care reuneşte deputaţi europeni şi parlamentari din cele şase ţări ale Parteneriatului Estic).
La conferință au participat reprezentanți ai autorităților locale și deputați din Parteneriatul Estic, dar și membrii ai Parlamentului European, Comitetului Regiunilor UE și reprezentanții Comisiei Europene
Menționăm că vicepreședintele CALM, primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari a devenit toamna aceasta copreședinte al CORLEAP, mandat pe care îl va deține timp de un an.
În cadrul lucrărilor conferinței, Constantin Cojocari a vorbit despre provocările cu care se confruntă țările din Parteneriatul Estic, necesitatea rezilienței în perioadele de criză, dar și acțiunile necesare pentru a le depăși și a crea condiții pentru dezvoltarea durabilă a comunităților.
„Alături de criza pandemică, țările din Parteneriatul Estic se confruntă cu alte provocări: sărăcia, insuficiența finanțelor publice, lipsa de resurse pentru finanțarea proiectelor, ocrotirea sănătății, protecția socială etc. În ultima perioadă a apărut încă o amenințare, criză energetică, aceasta fiind provocată de creșterea prețurilor la gazele naturale. În aceste condiții, autoritățile publice locale încearcă să facă față, în mare parte, de sine stătător, susținerea din partea autorităților centrale și finanțările din partea donatorilor fiind nesemnificative”, a menționat copreședintele CORLEAP.
Constantin Cojocari a scos în evidență faptul că pandemia a avut consecințe grave asupra economiei și bugetelor de la toate nivelurile, asupra surselor de venit ale autorităților publice locale și populației. „Recuperarea, reziliența și dezvoltarea durabilă sunt esențiale acum pentru toate nivelurile de guvernare din țările Parteneriatului Estic, dar și la nivel global. De asemenea, este important ca toate aceste politici să fie corelate cu prioritățile și necesitățile reale din țările în curs de dezvoltare, ajustate la realitățile din țările noastre. Din păcate, în realitate, încă există tendințe de a promova principii și priorități ale țărilor dezvoltate, acestea însă nu întotdeauna corespund celor din Parteneriatul Estic și sunt extrem de costisitoare, în condițiile în care țările noastre nu au suficiente resurse financiare.”
Vicepreședintele CALM a atras atenția și asupra faptului că în continuare se acordă o atenție scăzută principiilor democrației și autonomiei locale – valori de bază ale Uniunii Europene, stabilite și în Carta Europeană a autonomiei locale.
În ceea ce privește proiectele pentru autoritățile publice locale, Constantin Cojocari a menționat că autoritățile locale apreciază creșterea din ultima perioadă a finanțărilor pentru acest timp de investiții și și-a exprimat recunoștința față de partenerii internaționali care susțin dezvoltarea comunităților locale. „Din păcate, aceste inițiative încă sunt foarte fragmentate și nici pe departe nu acoperă toate autoritățile locale sau toate nevoile din comunitățile locale concrete. În afară de aceasta, ponderea investițiilor capitale în aceste proiecte, care constituie elementul- cheie în dezvoltarea comunităților noastre, încă este la un nivel foarte scăzut.”
Coordonatorul relații internaționale în cadrul CALM, secretarul delegației Republicii Moldova la CORLEAP, Alexandru Osadci a declarat că în afară de lipsa corelării priorităților țărilor dezvoltate și celor în curs de dezvoltare, se atestă și lipsa unei atenții cuvenite/adecvate pentru domenii de o importanță vitală pentru dezvoltarea statelor Parteneriatului Estic, cum ar fi democrația, administrația publică, descentralizarea puterii, democrația și autonomia locală, climatul de afaceri. Aceste lipse nu au cum să creeze premise pentru dezvoltarea durabilă a statelor din cadrul Parteneriatului Estic.