La 1 decembrie 2020, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM) a organizat un webinar cu genericul „Pledoarie pentru schimbarea de politici – experiențe ale asociațiilor naționale locale”. Acest eveniment, care a reunit aproximativ 100 de participanți, a oferit o oportunitate de schimb de strategii de advocacy cu asociațiile naționale ale autorităților locale și regionale din Bulgaria, Letonia, Norvegia, România și Ucraina, precum și cu Rețeaua Asociațiilor Autorităților Locale din Sud -East Europe. Membrii Consiliului de administrație al Congresului autorităților locale din Republica Moldova (CALM) au arătat un interes deosebit pentru experiența colegilor în reformele teritoriale și de autoguvernare locală.

Gunn Marit Helgesen, vicepreședinta Congresului Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și raportoarea privind situația democrației locale și regionale în Republica Moldova, a reamintit provocările cu care se confruntă în acest sens. „Dialogul politic și cooperarea noastră constau în oferirea de recomandări pentru democrația locală și sprijinirea asociațiilor de autorități teritoriale din diverse domenii, inclusiv dezvoltarea autonomiei locale și consolidarea capacităților autorităților locale”, a precizat ea. În calitate de vicepreședintă a Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale, ea și-a împărtășit opiniile cu privire la rolul asociațiilor naționale în reprezentarea guvernelor locale într-o manieră pluralistă, vorbind cu o voce unificată și încurajând un dialog deschis și incluziv.

Președinta CALM, Tatiana Badan, a reamintit că activitatea CALM vizează promovarea descentralizării și democrației locale în Republica Moldova și a salutat inițiativa de a consolida capacitatea de advocacy a asociației. „Acest webinar este important pentru a ne face auzită vocea, pentru a ne aduce și mai aproape de cetățeni și pentru a descoperi strategii inovatoare pentru a îmbunătăți strategiile de advocacy”, a subliniat ea.

Seminarul web face parte dintr-un șir de activități de dezvoltare a capacităților concepute de Congres cu scopul de a sprijini și a spori abilitățile de advocacy și de influențare a politicilor a factorilor de decizie CALM. Astfel, au fost organizate mai multe ateliere cu primari din Republica Moldova, membri ai CALM, facilitate de experți în advocacy, pentru a discuta strategii și a examina diferite moduri de a le spori impactul. Membrii CALM au lucrat, de asemenea, la un proiect de plan de acțiune privind advocacy a finanțelor locale.

Bazându-se pe rezultatele acestei cooperări, Congresul va încerca să continue să sprijine eforturile pentru o bună guvernanță la nivel subnațional din țară, în cadrul viitorului Plan de acțiune pentru Republica Moldova pentru 2021-2024.

Congresul autorităților locale și regionale al Consiliului Europei implementează în prezent proiectul „Consolidarea culturii dialogului și consultării autorităților locale din Republica Moldova”, în cadrul Planului de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017 -2020. Proiectul își propune să contribuie la consolidarea capacităților instituționale ale CALM în domenii precum promovarea dialogul politic, buna guvernanță, standardele de management municipal, și furnizarea de servicii de calitate membrilor săi.

Imprimare