La 27-28 martie, la Strasbourg a avut loc a 34-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Evenimentul a întrunit reprezentanți din 47 țări-membre ale Consiliului Europei, inclusiv 8 membri ai delegației oficiale și 40 de primari din Republica Moldova.

În cadrul sesiunii de primăvară, pe lângă alte chestiuni, a fost dezbătută situația democrației locale din Republica Moldova și a fost aprobat un raport cu recomandări pentru Republica Moldova. Potrivit raportorilor Marc Cools și Gunn Marit Helgesen, Raportul a fost alcătuit în baza concluziilor trase în perioada vizitei de lucru pe care membrii CoE au întreprins-o la Chișinău la sfârșitul lunii decembrie, 2017. Raportorii au păstrat concluziile precedentului raport: prin înlăturarea primarului de Chișinău de la conducerea primăriei s-au  încălcat articolele 3-2; 7-1 și 8-3 din Carta Europeană a autonomei locale. De asemenea, reprezentanții CoE și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu consecințele organizării referendumului de demitere a primarului de Chișinău și funcționarea democrației locale în Republica Moldova. Totodată, raportorii sunt de părere că starea democrației locale în Republica Moldova s-a agravat.

Reieșind din cele enunțate mai sus, raportorii recomandă autorităților centrale ale Republicii Moldova:

1.     Să revadă legislația națională în vederea întreprinderii unor măsuri privind stabilirea concretă a procedurilor de privare a împuternicirilor aleșilor locali, dar și în privința organizării referendumurilor de revocare a primarilor;

2.     Să restabilească dialogul cu CALM și să inițieze un dialog constructiv cu raportorii Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE, în primul rând, în cadrul vizitei de monitorizare a democrației locale și regionale, pe care raportorii o vor întreprinde la sfârșitul primăverii anului curent.

Congresul Autorităților Locale și Regionale al CoE a solicitat Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția și Comisarului pentru drepturile omului să ia în considerare aceste recomandări pentru Republica Moldova.

Totodată, în discursul lor, membrii delegației RM au subliniat că în ultima perioadă de timp s-au întreprins măsuri spre restabilirea dialogului între CALM și Guvern.

Președintele CALM Tatiana Badan a menționat că concluziile din raport reflectă corect situația din RM, unul dintre punctele principale ale acestuia fiind atenția deosebită pe care Congresul Autorităților Locale și Regionale al CoE o atrage asupra necesității restabilirii dialogului instituționalizat și stabilirea unui dialog permanent între APC și APL. „Considerăm că lipsa acestui dialog este unul dintre motivele problemelor din domeniul democrației locale care se atestă în RM. Totuși, ținem să menționăm faptul că în ultima perioadă se depun eforturi pentru a restabili activitatea Comisiei Paritare și pentru a pune în funcțiune un mecanism de dialog mai efectiv. În acest sens,  de la începutul acestui an au avut loc mai multe întrevederi între APC și APL  și deja a fost stabilit un contact permanent.  Acest lucru insuflă optimism și speranță în privința recuperării restanțelor și schimbarea situației în  bine, atât în domeniul democrației locale,  cât și în soluționarea problemelor menționate de către raportori.

Tatiana Badan a salutat prezența delegației primarilor din RM la această sesiune a Congresului CoE, o demonstrare a faptului că valorile europene sunt împărtășite de către aleșii locali din RM.

Primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru a subliniat că pentru membrii delegației RM este onorant faptul că Congresul este atât de interesat de democrația locală din țara noastră. „Cei 25 de ani de independență ai RM înseamnă un termen scurt pentru a construi o democrație veritabilă. Lucrurile trebuie să se schimbe mai întâi în conștiința cetățenilor noștri. Totodată, în cadrul întrevederilor pe care membrii CALM le-au avut cu premierul RM și reprezentanții Guvernului, ne-am convins că executivul de la Chișinău este deschis spre dialog și cooperare, ceea ce ne inspiră speranța că lucrurile se vor schimba.  

La rândul său, un alt membru al  delegației, primarul de Cimișlia Gheorghe Răileanu și-a exprimat speranța că restabilirea dialogului este una sinceră si va permite luarea unor măsuri concrete care sa demonstreze progrese reale în domeniul democrației locale. De asemenea, primarul de Cimișlia a fost de părere că există o legătură între eșecul reformelor și lipsa progreselor în îmbunătățirea nivelului de trai  al cetățenilor cu creșterea tendințelor unioniste in Republica Moldova.

În afară de membrii delegației  Republicii  Moldova, pe tema situației  din Republica Moldova au vorbit și reprezentanți notorii ai altor țări: Franța, Germania, Olanda, Rusia. Toți vorbitorii au apreciat  munca  raportorilor, au venit cu comentarii și și-au exprimat speranța că autoritățile statului vor lua în considerație recomandările menționate în rezoluție.  

La sesiunea a 34-a a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a participat un grup format din 40 de primari din 23 de raioane ale R. Moldova. Reprezentanții APL din Moldova au avut posibilitatea de a participa la discutarea raportului privind situația democrației locale din Moldova și să facă cunoștință cu structura, organizarea și funcționarea Consiliului Europei și a structurii  sale – Congresul Autorităților Locale și Regionale (CALRCE). CALRCE este cea mai importantă și competentă structură europeană din domeniul democrației locale și descentralizării. Din el fac parte reprezentanţi locali şi regionali din toate 47 de țări membre, inclusiv  200.000 de autorităţi locale şi regionale.

Imagini Video (ENG) cu dezbaterile privind situația democrației locale din Republica Moldova puteți urmări AICI

Departamentul de Comunicare al CALM



























Imprimare