CORLEAP a fost fondat de Comitetul Regiunilor în 2011 pentru a aduce o dimensiune regională și locală în Parteneriatul Estic al Uniunii Europene. CORLEAP reunește 36 de politicieni regionali și locali, inclusiv 18 din cele șase țări a Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina) și 18 de la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene. Prin implicarea nivelului local și regional de guvernare în implementarea Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, Comitetul Regiunilor dorește să contribuie la consolidarea guvernării locale și regionale în țările partenere și să aducă Parteneriatul Estic mai aproape de cetățenii săi.

Comisarul European pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Administrarea Crizelor, Kristalina Georgieva alături de doi copreşedinţi ai CORLEAP – Dorin Chirtoacă, Primar general al municipiului Chişinău şi Ramon Luis Valcárcel Siso, Preşedintele Comitetului Regiunilor, au deschis lucrările reuniunii.

Este pentru prima dată când Reuniunea CORLEAP se desfăşoară în afara graniţelor Uniunii Europene şi vine ca urmare a alegerii, la 30 mai 2012, a Primarului general al municipiului Chişinău, Dl Dorin Chirtoacă, în calitate de copreşedinte al CORLEAP.

Aceasta a fost cea de-a doua reuniune anuală a CORLEAP, care a avut loc la invitația Dlui Dorin Chirtoacă, Primarul general al municipiului Chișinău și copreședinte al CORLEAP. Membrii au avut ocazia de a discuta contribuția municipalităţilor și regiunilor la dezvoltarea Parteneriatului Estic al Uniunii Europene la fel ca și provocările curente în faza actuală a procesului de descentralizare şi în mod special problemele şi provocările care reies din descentralizarea şi autonomia financiară.

În cuvântul său de deschidere, dl Ramón Luis Valcárcel Siso, președintele Comitetului Regiunilor și copreședinte al CORLEAP, a subliniat că „o autonomie politică și financiară sporită a autorităților regionale și locale este un factor important care permite funcționarea eficientă a guvernării de mai multe niveluri. CORLEAP ar trebui să fie instrumentul comun pentru atingerea acestui țel. Trebuie acordată atenție deosebită nevoii de descentralizare fiscală în țările Parteneriatului Estic, întrucât lipsa autonomiei financiare poate împiedica comunităţile si regiunile din aceste țări să-și folosească întregul potențial. De asemenea, ar trebui să creăm posibilități de finanțare prin care să se îmbunătățească eficiența administrațiilor locale și regionale din țările vecine din Est. De aceea sprijinim accesul direct al APL la asistență prin instrumentele Uniunii Europene de finanțare a politicii Parteneriatului Estic”.

Referindu-se la situația actuală a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, dna Kristalina Georgieva, Comisarul european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Administrarea Crizelor, a afirmat că „UE este foarte preocupată de PartProgramul reuniunii anuale a conferinţei autorităţilor regionale şi locale a parteneriatul estic (CORLEAP)eneriatul Estic, iar dimensiunea regională a acestuia este din ce în ce mai importantă. Autoritățile regionale și locale reflectă în modul cel mai adecvat nevoile și aspirațiile cetățenilor. CORLEAP, un forum caracterizat prin diversitate și bogat în experiență, se concentrează asupra acțiunilor și rezultatelor concrete, iar membrii acestuia sunt cei mai în măsură să valorifice potențialul de succes al Parteneriatului Estic”.

Tot în sesiunea de deschidere, Dl Dorin Chirtoacă a accentuat cu tărie necesitatea susţinerii din partea instituţiilor europene a descentralizării administrative și financiare în țările partenere având drept scop democratizarea societăţii precum și necesitatea urgentă a accesului direct al APL din ţările Parteneriatului Estic la fondurile europene, declarând că „instrumentele existente nu sunt suficiente pentru a asigura participarea efectivă a țărilor Parteneriatului Estic, în special a autorităților locale, la procesul de integrare europeană. Am dori să propunem o abordare care să asigure CORLEAP mijloacele adecvate pentru încurajarea democrației locale, pentru adaptarea la standardele europene și pentru a apropia țările noastre de UE”.

Dl Mihai Moldovanu, Viceprim-ministru al Republicii Moldova, s-a referit la adoptarea unei strategii naționale privind descentralizarea și a insistat asupra necesităţii de a propune un proces eficient de descentralizare care să le garanteze autorităților locale și regionale propriile surse de venit.

Biroul CORLEAP s-a reunit înainte de conferință și a convenit asupra a trei priorități principale, și anume reforma administrației publice, descentralizarea financiară și cooperarea teritorială. Acestea vor fi abordate într-un raport care va fi prezentat la următoarea reuniune a CORLEAP.

CORLEAP a adoptat o Declaraţie finală, prin care membrii solicită consolidarea autonomiei administrative și financiare a autorităților regionale și locale și se angajează să urmărească îndeaproape eforturile actuale de descentralizare în țările Parteneriatului Estic. De asemenea, CORLEAP intenționează să sprijine formarea personalului administrativ al autorităților locale și regionale din țările Parteneriatului estic în vederea îmbunătățirii consolidării capacității la nivel local. În plus, CORLEAP pledează pentru accesul direct al autorităților locale și regionale din țările Parteneriatului Estic la instrumentele de finanțare adecvate (europene și naționale) și solicită limitarea sau chiar suprimarea cerințelor de cofinanțare pentru autoritățile locale în cadrul proiectelor şi programelor de asistenţă ale Uniunii Europene. Menționăm că ultimele propuneri au fost acceptate în baza demersului oficial prezentat de către Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM.)

Concluziile si programul reuniunii anuale a CORLEAP la Chişinău din 17.09.2012 sunt atașate.

Serviciul comunicare si relaţii cu publicul al CALM.

Tel. 223509

Programul

Imprimare