Congresul Autorităților Locale (CALM), în calitate de promotor consecvent și fervent al egalității de gen  și al ideii că femeile trebuie să fie prezente plenar în organele de conducere de diferit nivel, a pledat  și va pleda, de la tribune naționale și internaționale, pentru o implicare cât mai activă a reprezentantelor genului frumos în procesul decizional. Cu atât mai îmbucurător faptul că eforturile noastre comune au generat o schimbare esențială. Astfel, un studiu efectuat recent de către Rețeaua Asociațiilor Autorităților Locale din Sud-estul Europei (NALAS), membru al căreia este și CALM, scoate în evidență o realitate salutabilă – Republica Moldova este lider regional la capitolul ”femei în funcție de primar”.

Din 898 de primari din Republica Moldova 184 sunt femei – membre ale Reţelei Femeilor din cadrul CALM, iar 714 sunt bărbați. Un calcul simplu ne demonstrează că rata femeilor primar este de 20,49%, în timp ce datele din Sud-Estul Europei constituie doar 6,5%.  Pe locul doi se clasează Bulgaria, cu 13,21%, iar pe treapta a treia s-a poziționat Albania, cu 13,11%. Ultimul clasat este Federația Bosnia si Herțegovina, cu 2,5%. România ocupă poziția a 10-a, din cele 13 țări participante la sondaj, cu o rată de 3,64%, adică doar 116 femei primar din totalul de 3188 primari.

Ținem să menționăm faptul că, față de sondajul regional efectuat cu 4 ani în urmă,  Republica Moldova și-a îmbunătățit indicatorii de la 18%  femei primar după alegerile locale din 2011 la 20,49% după alegerile locale din 2014. În schimb, în Sud-estul Europei,  media per regiune a descrescut de la 8,74% femei primar la 6,5%.

Amintim că, Reţeaua Femeilor din cadrul CALM a fost creată în decembrie 2011 şi reprezintă o platformă a femeilor din administrația publică locală – primari, președinți de raioane, consilieri,  secretari, lucrători ai APL – având menirea de a dezvolta liderismului feminin şi a spori rolul femeilor în procesul decizional la nivel local şi național.

În cadrul Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Sud-estul Europei (NALAS) a cărei membru este CALM, în ceea ce privește egalitatea de gen și promovarea liderismului feminin,  Rețeaua Femeilor CALM este privită ca un exemplu de succes ce este necesar de urmat. Astfel, Planul de acțiuni pentru componenta gender a Strategiei NALAS pentru anii 2013-2017 include replicarea între Asociațiile membre a acestei practici de succes, respectiv Rețeaua Femeilor CALM joacă rolul de mentor în împărtășirea și preluarea de către alte Asociații APL din regiune a activităților în domeniul promovării egalității de gen și abilitării femeilor întru sporirea rolului femeilor în procesul decizional.






Imprimare