Luni, 18 decembrie, la Chişinău a avut loc Conferința Regională din cadrul Parteneriatului Estic. Evenimentul a fost organizat de către organizația pan-europeană PLATFORMA-Parteneriatul Vecinătatea de Est și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). Conferința a avut loc în cadrul unui parteneriat strategic cu Comisia Europeană și al unui program specific de vecinătate estică pentru trei țări partenere estice: Georgia, Moldova și Ucraina.

 Subiectul principal al discuţiilor a fost evoluția reformelor de descentralizare în țările Parteneriatului Estic, dar şi facilitarea accesului autorităților locale din aceste țări la programele UE, în urma semnării Acordurilor de Asociere.

Frederic Vallier,  secretar general al Cosiliului European al Municipalităţilor şi Regiunilor şi-a exprimat bucuria de a se afla pentru prima dată în Republica Moldova. “Este important ca în această perioadă de schimbări politice să se cunoască faptul că familia europeană este unită şi este alături de Republica Moldova. Ne propunem în cadrul acestei Conferinţe să aflăm care sunt evoluţiile din ţările din vecinătatea estică înregistrate pe parcursul acestui an în administarea publică, dar şi să trasăm obiectivele pentru 2018.”

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova Peter Mihalko a subliniat importanţa colaborării APL din ţările Parteneriatului Estic în vederea preluării celor mai bune practici pentru dezvoltarea satelor şi regiunilor.

Andres Knappe , președintele Camerei Autorităților Locale a Congresului Puterilor Locale și Regionale a Consiliului Europei, președintele executiv al CEMR, dar și președintele Asociației Municipalităților din Suedia a declarat că în ultima perioadă de timp sunt tot mai multe semnale negative de centralizare și neglijare a APL. Acest lucru se întâmplă deoarece organizațiile APL sun prea cuminți, cu prea multă diplomație. Potrivit lui Knappe, pentru a avea rezultate, nu trebuie să fim atât de diplomați, trebuie să  batem la uși până se vor deschide și să ne apărăm drepturile cu mai multă insistență, cu voce mult mai sigură!

Preşedintele CALM, Tatiana Badan şi-a arătat îngrijorarea în legătură cu lipsa dialogului între APL şi APC. Tatiana Badan a reiterate faptul că în 2016 s-au înregistrat progrese în domeniul descentralizării financiare şi autonomiei locale tocmai datorită unei colaborări eficiente între CALM şi Guvern. “Din păcate, în 2017 dialogul a fost stopat, iar ca rezultat noi reformele nu au fost înregistrate.  Dorim să fim parteneri cu autorităţile centrale, pentru a contribui la întărirea autonomiei locale și descentralizării.”

Valentin Guznac, secretar general adjunct al Guvernului a menţionat că în ultima perioadă de timp s-au întreprins paşi importanţi în direcţia îmbunătăţirii activităţii primăriilor şi descentralizării. S-au efectuat schimbări importante în cadrul legal ce ţin de domeniul finanţelor publice locale, descentralizarea, schimbarea destinaţiei terenurilor, gestionarea Fondului Rutier. “Lucrăm intens pentru a identifica posibilităţi de a consolida baza de generare a veniturilor locale. Până la moment s-au făcut multe lucruri bune dar, în contextul pregătirilor Strategiei Naţionale de Descentralizare, putem constata că avem şi multe restanţe. Sunt unele rezerve nevalorificate privind descentralizarea financiară. Din acest considerent a fost extins termenul de implementare a Strategiei de Descentralizare până în 2018. Pentru o mai bună guvernare, atât centrală, cât şi locală, comunicarea este un element indispensabil, este nevoie de a îmbunătăţi dialogul între autorităţile de diferite niveluri.” Potrivit lui Valentin Guznac, agenda europeană a RM poate fi realizată cu succes doar în condiţiile îndeplinirii agendei locale, ceea ce înseamnă reforme profunde şi de calitate. Oficialul a menţionat şi despre importanţa parteneriatelor strategice constituite în programele de vecinătate estică, cu asistenţa Comisiei Europene. “Aceste activităţi comune ne încurajează şi ne deschid noi perspective pentru o mai bună comunicare.  Mulţumim pentru oportunitatea de a prelua bune practici de la colegii noştri din Georgia şi din Ucraina, care de asemenea se află în proces de ample reforme administrative.”

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui consideră că trebuie să găsim răspuns la întrebarea de ce în RM se adoptă Legi şi Strategii bune, se fac angajamente faţă de parteneri, însă ele nu ajung să fie implementate, lucru ce stopează reformele, afectează foarte mult imaginea ţării pe plan extern, dar şi distorsionează realităţile în baza cărora guvernanţii adoptă deciziile. “Trebuie să restartăm dialogul între APC şi APL, deoarece intensitatea acestuia a scăzut în 2017 şi din această cauză au apărut mai multe neînţelegeri. Rămâne să asigurăm implementarea reformelor, să corelăm legislaţia, să fie diminuat controlul administrativ şi politic. Cu alte cuvinte, din punct de vedere conceptual şi strategic, în RM avem tot de ce este necesar, pe de altă parte, trebuie cu toţii să decidem ce cale alegem pentru a avea rezultatele dorite.”

David Melua, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Autorităţilor Locale din Georgia a menționat că guvernarea din țara sa nu face abuz de controlul administrativ. ”Municipalitățile în Georgia au posibilitatea sa-și apere interesele în instanță, iar unul dintre rolurile Asociaţiei Naţionale a Autorităţilor Locale din Georgia este să participe la ședințele de judecată, ca prieten al justiției, pentru a ajuta la luarea unei decizii.”

Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România a evidențiat faptul că în Republica Moldova există o asociație puternică a autorităților locale. Potrivit lui, primarii trebuie să rămână uniți, deoarece descentralizare nu își doresc doar cei care nu își doresc o țară puternică.

Igor Munteanu, director IDIS Viitorul a declarat că pentru a se apropia de standardele UE, Republica Moldova trebuie să înveţe cum să obţină acces la fondurile europene, să remedieze lacunele legislative, dar şi să consolideze autonomia fiscală. Totodată, Igor Munteanu este convins că UE va putea să-şi revizuiască abordarea în ceea ce priveşte criteriile şi mecanismele de finanţare, în cazul în care ar vedea că statul susuţine dezvoltarea rurală şi regională.

 Preşedintele executiv al Asociaţiei Comunelor din România, Sergiu Ţâra a specificat că acest eveniment este organizat de către PLATFORMA –un organism de lucru al Consiliului Comunelor şi Regiunilor din Europa, o structură asociativă, organizată la nivelul statelor continentului European, în care CALM şi A.Co.R sunt membri.  “Este o organizaţie care promovează răspândirea principiilor autonomiei locale şi a democraţiei locale la nivelul întregului continent. Ne-am bucurat foarte mult că pentru zona aceasta a răsăritului Europei se organizează în premieră un eveniment la Chişinău. Astfel, colegii noştri de la CALM au reuşit să pună Chişinăul pe harta unor evenimente majore la nivelul continentului european, mai ales că la acest eveniment sunt reprezentanţi ai asociaţiilor şi organismelor europene din majoritatea statelor continentului.”

Potrivit lui Sergiu Ţâra, dificultăţi au început să apară şi în unele state care se consideră că sunt stabile în Europa. “Cunoaştem situaţia din Polonia, unde, în ultima perioadă a avut loc un derapaj destul de pronunţat pe direcţia recentralizării şi suspendării unor drepturi ale autorităţilor locale. Din nefericire, este un fenomen mai larg întâlnit la nivel european şi este de lăudat iniţiativa celor care încearcă să apere democraţia locală în ţările noastre”.

 La eveniment au mai participat Oleksandr Slobozhan, director executiv al Asociaţiei Oraşelor din Ucraina; Andris Jaunsleinis, membru al Comitetului European al Regiunilor; alţi membri ai APL din vecinătatea estică; Anna Akhalkatsi, reprezentant al Băncii Mondiale, Ion Beschieru, manager de programe la Consiliul Europei cu oficiul la Chişinău, deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova,  reprezenanţi ai guvernului, dar şi primari, membri ai CALM.

 PLATFORMA este una din cele mai importante structuri europene ale autorităților locale și regionale pentru dezvoltare, care întrunește Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor (CEMR) și care, începând cu anul 2008 a adunat asociații naționale, europene și internaționale ale comunităților teritoriale, precum și orașe, dar și regiuni, în domeniul cooperării și dezvoltării. Obiectivul general al acestei structuri este de a a-și coordona vocile în cadrul instituțiilor europene, în primul rând în elaborarea și implementarea politicii europene de dezvoltare.

Serviciul de comunicare al CALM







































Imprimare