Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în colaborare cu Rețeaua Proiectelor Structurale „We help din Austria au organizat la 11 martie atelierul de lucru „Instrumente în managementul comunicării primarilor. Obiectivul evenimentului a fost de a informa primarii, în special cei de la primul mandat, despre modelele și tehnicile de comunicare cu angajații, arta convingerii prin comunicare, evitarea discuțiilor de conflict, importanța întrebărilor etc.
În deschiderea evenimentului, directorul executiv al CALM Viorel Furdui a vorbit despre activitatea Rețelei Proiectelor Structurale „We help în Republica Moldova și a reprezentantului acesteia Hans Kohler. Viorel Furdui a amintit că datorită colaborării asociației din Austria cu CALM și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, în ultimii ani au fost aduse în Republica Moldova peste 40 de autospeciale dintre care 11 au ajuns în gestiunea autorităților publice locale și în aceste comunități au fost create posturi de pompieri voluntari. „Împreună am reușit să convingem autoritățile că o parte dintre aceste mașini trebuie să ajungă în proprietatea APL, deși beneficiare sunt și APC. Potrivit lui Viorel Furdui, un post de pompieri voluntari poate fi și un nucleu de consolidare a societății, dar și un centru de educație pentru copii. Expertul CALM a explicat că Hans Kohler a fost primar timp de 18 ani în Rankweil și deputat în Austria, iar Krimhild Buchel-Kapeller este deputat în Austria și au venit să ne împărtășească din experiența lor, menționând că în Austria acțiunile de voluntariat fac parte din viața fiecărei persoane. Viorel Furdui a mulțumit reprezentanților „We help pentru tot suportul acordat APL din Republica Moldova.
Astfel, primarii au avut posibilitatea să însușească modalități de relaționare cu angajații și cetățenii, de prezentare a informației, importanța dialogului, acceptarea diferitor puncte de vedere, cum să rămânem respectuoși indiferent de situație, despre arta de a ataca ideea, nu persoana, în ce condiții trebuie să acceptăm critica cea care nu este distructivă, cum să evităm discuțiile conflictuale etc.
La eveniment a participat și Gheorghe Bivol, șeful Direcției Regionale Căutare-Salvare Nr 1 care a scos în evidență faptul că cooperarea cu Rețeaua Proiectelor Structurale „We help din Austria și CALM este importantă pentru întregul Inspectorat General pentru Situații de Urgență. „Conlucrarea cu pompierii voluntari din Austria ne ajută să intervenim mai rapid în ajutorul populației. Ei donează autospeciale pentru autoritatea publică locală, iar APL formează echipe de pompieri voluntari care sunt forța primară în cazurile de urgență.
Hans Kohler a amintit că anul trecut în Republica Moldova au avut loc alegeri locale și avem mulți primari noi, iar pentru aceștia este foarte important să cunoască cum să lucreze cu cetățenii. „Buna comunicare este un element important în succesul unui primar. Ne dorim să-i ajutăm cu unele sfaturi, am acumulat mai multe cunoștințe în activitatea noastră care credem că ar putea să le fie de folos.
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM