Secretarul general al Guvernului, Tudor Copaci a prezidat la data de 31 martie 2016 ședința Comisiei Paritare pentru Descentralizare, la care au participat reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova, primari, președinți de raioane precum şi reprezentanți ai Ministerelor Economiei, Educației, Finanțelor, Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Mediului, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru.
Valentin Guznac, Secretarul General adjunct al Guvernului, a informat despre implementarea Strategiei Naționale de Descentralizare, restanțele atestate și necesitatea extinderii termenului de realizare a strategiei.
Agenda discuțiilor s-a axat pe evaluarea și prezentarea rezultatelor obținute în contextul Strategiei Naționale de Descentralizare (SND), precum și necesitatea extinderii termenului de implementare a strategiei pentru încă trei ani. De asemenea, au fost discutate subiecte de importanţă majoră pentru domeniul administraţiei publice locale, între care: avantajele, constrângerile și propunerile de perfecţionare în procesul de implementare a noului sistem al finanțelor publice locale. De asemenea, s-au discutat aspectele descentralizării patrimoniale și sectoriale.
Reprezentanţii administraţiei publice locale (Viorel Furdui, Director executiv CALM; Alexandru Botnari, Primarul or. Hînceşti; Alexandru Ambros, Primarul or.Ungheni; Veronica Herta, reprezentanta Primăriei mun. Chişinău; Alexei Busuioc, Primarul s.Capaclia, r.Cantemir; Grigore Policinschi, Preşedintele raionului Dubăsari; Gheorghe Raileanu, Primarul or. Cimişlia), au abordat aspecte concrete ale procesului de descentralizare și au atras atenția factorilor de decizie asupra impedimentelor și problemelor cu care se confruntă primăriile în activitatea curentă.
Analizând o serie de inițiative și proiecte din perioada de după aprobarea Strategiei Naționale de Descentralizare, membrii Comisiei au constatat, în unele cazuri, abateri şi interpretări incorecte ale principiilor descentralizării și autonomiei locale.
În final, Comisia Paritară pentru Descentralizare a convenit asupra măsurilor din perioada imediat următoare. În acest sens, ministerele de resort urmează să revigoreze activitatea grupurilor de lucru privind descentralizarea, să examineze de comun cu autorităţile publice locale subiectele prioritare pentru o bună dezvoltare și consolidare a autonomiei locale. De asemenea, autorităţile responsabile vor elimina restanțele privind descentralizarea patrimonială și vor raporta despre acțiunile realizate în termen de trei luni, monitorizând strict executarea sarcinilor trasate.
Fiind un organ consultativ de coordonare a procesului de descentralizare ce activează pe lângă Guvernul Republici Moldova, Comisia Paritară de Descentralizare are scopul de a studia, promova şi monitoriza procesul de descentralizare în ţara noastră.