Deși se vorbește despre descentralizare, legea a fost aruncată în sertar. Asta, pentru că modul de repartiție a banilor de la centru este, de fapt, un real mecanism de control asupra a ceea ce se întâmplă în teritoriu. Or, IDIS Viitorul a reușit să facă publice datele bugetelor publice locale, iar acest lucru a stimulat o parte din primari în atragerea finanțărilor pentru dezvoltarea localităților pe care le conduc.

”Finanțele publice, nu doar cele locale, reprezintă un domeniu influențat politic în condițiile în care deciziile sunt luate de Parlament unde sunt partide politice. Problema Republicii Moldova este că politicul a intrat adânc, brutal și chiar murdar în bugetele locale. Primarii sunt forați să treacă dintr-un partid în altul în loc să se concentreze pe dezvoltarea locală. Respectiv, nu putem vorbi despre o ghidare a primăriilor de sus”, a explicat Angela Secrieu, expert financiar de la IDIS Viitorul.

Potrivit ei, în condițiile în care reforma administrativ teritorială se lasă așteptată o soluție ar fi  asocierea mai multor primării pentru obținerea fondurilor suplimentare de la centru. ”Este o posibilitate de a stimula autoritățile publice locale de a se dezvolta. Practica a fost aplicată în țările baltice unde a funcționat perfect. Acest lucru ar soluționa și problema lipsei anumitor specialiști din cadrul primăriilor”.

Secrieru a afirmat că localitățile Republicii Moldova trec printr-un proces de depopulare accentuată, iar acest lucru apasă foarte puternic pe luarea deciziilor în comunitate. Totodată, oamenii nu sunt suficienți de educați ca să poată participa la luarea deciziilor sau nu cunosc că au dreptul să se intereseze de a vedea cum se cheltuiesc banii.

La rândul său, Ion Butmalai, expert IDIS Viitorul a spus că pentru a înlătura suspiciunea locuitorilor comunităților vizavi de cheltuirea banilor și implementarea proiectelor, primarii ar trebui să organizeze audieri publice și să implice cetățenii și mediul de faceri în aprobarea bugetul și luarea deciziilor. Primarii și Consiliile locale trebuie să înțeleagă că banii pe care îi au în gestiune sunt banii contribuabililor, iar impactul fiecărui leu cheltuit trebuie să fie maxim.

În opinia lui Butmalai pentru a pune pe picioare localitățile Republicii Moldova este nevoie de reforme, dar la nivel național nu est un consens pentru a le promova. ”Nu cred că vreun Guvern și-ar asuma o reformă drastică. Acest lucru ar bate puternic în imaginea politicienilor și ar afecta foarte multe interese și aici vorbesc despre satele foarte mici care nu sunt sustenabile financiar, dar reprezintă un electorat”, a conchis Butmalai. 

Emisiunea poate fi vizualizată aici

Pentru detalii, contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon (0 22)221844

Imprimare