Locuitorii din Chișcăreni și Sângereii Noi din raionul Sângerei au toate motivele pentru a rămâne în satele unde s-au născut. Primăriile din aceste sate le permit cetățenilor să participe activ la procesul decizional, să-și valorifice produsele tradiționale, să-și spele gratuit hainele și practice sportul în condiții moderne.
 
Începând cu luna decembrie 2015, cetățenii comunei Chișcăreni sunt conectați online la deciziile pe care le iau consilierii comunali. Ei pot urmări pe canalul de Youtube al primăriei toate ședințele publice care au loc și să vină ulterior cu întrebări sau recomandări către aleșii locali. La rândul lor, filmarea ședințelor Consiliului comunal îi face pe consilierii locali mai responsabili. 

„Oamenii sunt deprinși să știe totul și să vadă totul, mai ales ce decid consilierii. Și, prin intermediul acestei practici am dorit să informăm cetățenii din comună și băștinașii, care acum se află în diferite colțuri ale lumii, cu activitatea administrației publice locale; să cunoască probleme pe care le avem și să se implice în luarea deciziilor. Filmarea ședințelor publice este un pas înainte spre transparență. Un cetățean informat este un cetățean puternic”, este de părere Silvia Țurcanu, primarul comunei Chișcăreni.

La 11 octombrie 2015, Casa de Cultură din comuna Chișcăreni s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei peste 400 de vizitatori și participanți la cea de-a V-a ediție a „Festivalului sarmalelor și plăcintelor”, care a devenit o tradiție pentru comună începând cu anul 2011. La eveniment au venit 23 de femei îmbrăcate în costumele naționale cusute de ele, fermierii și apicultorii și-au comercializat produsele, iar cele mai harnice gospodine au pregătit cele mai bune sarmale și plăcinte „Poale-n brâu” de la nordul Moldovei. Și cele 12 ceaune cu ciorbă de pește și mămăliguță i-au atras pe invitații din regiune și de peste hotare. 

„Festivalul este eveniment care unește oamenii și care în timp s-a transformat un festival internațional deoarece avem oaspeți din mai multe țări ale lumii. După desfășurarea evenimentului ne este mai ușor să soluționăm unele probleme din localitate, pentru că la acest festival oamenii devin mai deschiși, se adună și dezbat mai multe subiecte”, afirmă Silvia Țurcanu. Potrivit ei, deși ziua în care a avut loc festivalul în 2015 a fost una ploioasă, participanții nu au simți asta.

Prin desfășurarea activităţii de agest gen, autoritatea locală din Chișcăreni a reușit să contribuie la dezvoltarea economică locală, promovarea localităţii, menținerea echității şi solidarității sociale, păstrarea şi continuarea tradițiilor naționale. Pentru organizarea festivalului au fost cheltuiți șase mii de lei. 

De când în comuna Sângereii Noi a fost deschisă o spălătorie socială, persoanele în etate vin aici nu doar pentru a-și spăla rufele, dar și pentru a socializa, a afla cele mai actuale noutăți și a pune satul la cale. Pentru crearea unui astfel de serviciu, autoritățile locale au oferit spațiul necesar, iar locuitorii comunei au fost mobilizaţi și au donat bani, mobilier, cărți pentru bibliotecă, jocuri interactive. Astfel, spălătoria socială s-a transformat într-un mediu prietenos de socializare pentru bătrâni.

„Spălătoria funcționează de trei ori pe săptămână, iar bătrânii și acei oameni care sunt săraci sau nu se pot deplasa vin aici să-și spele hainele, să citească sau să se adune la clubul de discuții «Sfatul bătrânilor». E ceva folositor, deoarece oamenii ies foarte mulțumiți de la noi”, spune administratoarea centrului, Vera Sincovschi.

„Îmi place să vin aici și să ajut. Mai facem mâncare pentru alți bătrâni sau pentru familiile cu mulți copii și le ducem la domiciliu”, povestește doamna Maria de 68 de ani, o beneficiară activă a spălătoriei sociale. Împreună cu doamna Maria, alți opt voluntari îi ajută pe cei în vârstă din sat, atunci când aceștia au nevoie. Și domnul Constantin, un alt locuitor al comunei, spune că în timp ce așteaptă ca haine să se spele servește un ceai și este foarte mulțumit că există un astfel de serviciu în localitate. Lunar, mașinile spală în jur de 800 de kilograme de rufe.

De serviciile spălătoriei sociale beneficiază 231 persoane, dintre care 152 de persoane în etate. Spălătoria este dotată cu trei mașini de spălat a câte cinci și 12 kg. Crearea serviciului de spălătorie socială din comuna Sângereii Noi este unul dintre cele 20 de proiecte susţinute financiar de către Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI).

Tot în comuna Sângereii Noi a fost deschisă o sală modernă de sport. Tinerii din localitate vin aici ca să joacă fotbal, baschet, volei, tenis de masă, și chiar să se antreneze la orele de fitness și aerobică. Astfel, 400 de persoane, implicate în 27 de echipe, practică diverse genuri de sport. 

Pentru că avem foarte mulți tineri în localitate, a fost necesar să creăm o sală pentru practicarea sportului. Și deși lucrările au durat aproape doi ani, suntem foarte mulțumiți de rezultat. Am înțeles că serviciul comunitar de dezvoltare fizică educă toate generațiile, promovează modul sănătos de viață și consolidează comunitatea”, menționează Valentina Ceaușceac, primarul comunei. Proiectul de renovare a sălii de sport a fost elaborat și implementat de primăria comunei Sângereii Noi și cofinanțat de PCDLI. 

Comunele Chișcăreni și Sângereii Noi fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate de echipa Programului Bunelor Practici în vara anului 2016.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org.

Imprimare