La grădinița „Făt-Frumos” din orașul Cimișlia a fost instalată recent o centrală termică pe biomasă, pe bază de peleți. Instalația, în valoare de circa 4,5 milioane de lei, a fost donată de Guvernul Japoniei în cadrul Proiectului „Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă”.

Pentru a asigura o calitate bună a asamblării sistemelor de încălzire pe biomasă, donatorii au trimis la fața locului o echipă de ingineri niponi, aceștia urmând să participe nemijlocit la asamblarea și darea în exploatare a echipamentelor și utilajelor aduse.

Contribuţia primăriei Cimişlia s-a rezumat la construcţia fundaţiei pentru centrala termică pe bază de biomasă şi a rețelelor termice de la centrală până la clădire, în valoare de până la 300 de mii de lei. Iar lucrările ce țin de construcția însăși a sălii cazanelor și a utilajului aferent sunt finanțate de către Guvernul Japoniei, acestea cifrându-se la aproximativ 4 milioane de lei.

„Sperăm că acest sistem va reduce esențial costurile pentru căldură suportate de instituția preșcolară care se află în gestiunea primăriei și, totodată, vor fi folosite pe larg și valorificate resursele locale pentru încălzirea instituțiilor publice”, a declarat Alexandru Șterbeț, specialist la primăria orașului Cimișlia. El a specificat că în cadrul proiectului a fost selectată grădinița „Făt–Frumos”, dat fiind faptul că aceasta este una din cele mai mari instituții-tip din oraș și chiar din întreg raionul Cimișlia, unde poate fi extins în perspectivă numărul de copii.

Până în prezent, grădinița „Făt-Frumos” din orașul Cimișlia dispunea de o centrală termică autonomă pe bază de gaze naturale. Odată cu instalarea echipamentului nou, administrația grădiniței speră că va diminua esențial cheltuielile pentru încălzire.

14 mln. dolari din Țara Soarelui Răsare pentru încălzirea a 25 de școli și grădinițe moldovenești

„Ținând cont de necesitatea consumului eficient de mijloace financiare și a reducerii cheltuielilor, prognozăm să plătim în următorul sezon rece mai puțin pentru încălzire. Totodată, sperăm că ne va fi mai cald și, din economiile pe care le vom face la capitolul respectiv, să putem procura alte lucruri care ne sunt necesare pentru grădiniță”, este de părere Liliana Nicuța, directoarea grădiniței „Făt–Frumos” din orașul Cimișlia.

Proiectul nipon are drept scop promovarea sistemelor de încălzire cu produse din biomasă, ceea ce va reduce semnificativ costurile de energie, va dezvolta sistemele de încălzire durabilă și va încuraja întrebuințarea energiei regenerabile.

Până în prezent, în cadrul proiectului „Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă”, în Republica Moldova au fost instalate cu suportul japonezilor trei centrale termice: în satul Răzeni, raionul Ialoveni, la Pașcani, Criuleni, și în orașul Cimișlia. În total, Guvernul Japoniei a acordat țării noastre un grant de 14 milioane de dolari, bani care vor fi utilizați pentru procurarea a 25 de sisteme de încălzire pe bază de biomasă, ce vor fi instalate, respectiv, în 25 de școli și grădinițe.

În cadrul acestui proiect va fi construită și o întreprindere de producere a peleților în satul Porumbeni, pe lângă Institutul de Fitotehnie. Proiectul se încadrează în Strategia energetică 2020, care prevede utilizarea biomasei ca fiind o direcție de importanță prioritară.

Imprimare