CALM participă la cea de-a 33-a sesiune a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CoE) de la Strasbourg. Cazul primarului mun. Chișinău va constitui un subiect distinct și important în cadrul sesiunii plenare care va avea loc pe data de 19.10.2017. În acest sens, cu privire la cazul lui Dorin Chirtoacă, care este și vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, a fost elaborat un raport și o rezoluție care urmează a fi prezentate spre adoptare.
Din delegația permanentă a Republicii Moldova fac parte președintele CALM, Tatiana Badan, primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, care este și vicepreședinte al CALM, Alexandr Tarnavski, vecepreședintele Adunării Populare, UTA Găgăuzia, primarul comunei Cruzești, Chișinău Violeta Crudu, primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, Iraida Bînzari, președintele raionului Fălești, Valentina Casian, primarul de Strășeni și Vasile Romaniuc, președintele raionului Ocnița.
La data de 16.10.2017, a avut loc întâlnirea delegației Republicii Moldova cu întreaga conducerea a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) în frunte cu Președintele, Doamna de Gudrun Mosler-Tornstrom. Ședinta a prezentat un interes deosebit din partea tuturor structurilor respective ale Consiliului Europei. La ședință au mai participat: Dna. Gun Mariet Helgesen, președintele Camerei Regiunilor, Dl. Anders Knape, președintele Camerei Autorităților Locale, Dl. Leen Verbeek președintele comitetului de monitorizare a CALRCE, Dl. Bouzouls, directorul executiv al CALRCE.
În cadrul ședinței a fost discutată situația autonomiei locale din Republica Moldova, cazul primarului general al municipiului Chișinău și altor cazuri de aresturi, cazul recent apărut a Dlui Grigore Policinschi, președintele raionului Dubăsari, necesitatea restabilirii dialogului între CALM și Guvern, precum și implementarea Recomandării 322 /2012 și a foii de parcurs semnată între Consiliul Europei, și Guvernul Republicii Moldova (vom reveni cu detalii).
În raportul ce urmează a fi prezentat, cu privire la acțiunile autorităților/organelor judiciare din Republica Moldova, această structură specializată a Consiliului Europei constată deteriorarea serioasă a situației democrației locale din Republica Moldova după o perioada în care au fost atinse rezultate pozitive; se constată încălcări importante a Cartei Europene a autonomiei locale și exprimă îngrijorarea profundă privind modul cum este tratat primarul mun. Chișinău și alți aleși locali din Republica Moldova, care sunt arestați, privați de drepturi elementare și supuși presiunilor neîntemeiate, în baza unor interpretări voluntariste, înguste și subiective ale organelor de anchetă. De asemenea, pe acest caz va fi adoptată pe data de 19.10.2017 o rezoluție cu recomandări și măsuri concrete care urmează a fi realizate în scurt timp.
În afară de aceasta, Congresul va examina rapoartele privind situaţia democraţiei locale și regionale în Italia, Serbia şi Elveţia. Totodată, în cadrul sesiunii va fi expusă o concluzie privind monitorizarea alegerilor locale din Finlanda. Membrilor Congresului le va fi prezentat și raportul privind alegerile pentru Consiliul Superiorilor din Erevan, Armenia.
Delegația Republicii Moldova la Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a fost constituită în baza uni consens și a principiilor reprezentativității politice, regionale și de gender. Delegația a fost aprobată pentru un mandat de 4 ani (din anul 2016). Președinte a delegației a fost aleasă Dna Tatiana BADAN, președintele CALM, iar secretar al delegației a fost desemnat Viorel Furdui, directorul executiv al CALM. 

Mai multe despre componența delegației RM la CALRCE puteți găsi aici:
https://www.coe.int/t/congress/Members/Delegations_en.asp?mytabsmenu=4








Imprimare